2020-04-10 03:23

“Domnu' Piti, domnu' Boc, deci eu vă promit că o să vă fac rău”. Antena 3, amendată cu 20.000 lei, pentru limbajul lui Badea şi ameninţările la adresa lui Boc

 |  15:55

CNA a decis, în şedinţa de joi,să amendeze cu 20.000 de lei postul Antena 3 pentru emisiunea "În gurapresei" din 25 august, în care realizatorul Mircea Badea a folosit un"limbaj injurios" şi l-a ameninţat pe premierul Emil Boc, spunând căîi va face rău, dacă va avea posibilitatea.

Consiliul Naţional alAudiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "În gurapresei" difuzată pe Antena 3 în data de 25 august. În urma emisiunii, pe27 august, CNA a primit o reclamaţie de la o persoană fizică.

"Limbajul folosit, jignitor(ministrul Vlădescu numit "Oli", de la Oligofren, ministru Şeitannumit "Seni" sau "Dobi"), alegătorii sunt numiţi cretini, aculminat cu o ameninţare la adresa primului ministru, explicită «Boc, îţi facrău», ameninţare repetată. Ameninţarea este infracţiune, conform art. 193 codpenal, iar limbajul injurios sau licenţios (...) pun sub semnul întrebăriisănătatea mintală a prezentatorului-realizatorului (...) Este pentru a sutaoară când persoane absolut onorabile sunt făcute în această emisiune «cretini»,«imbecili», «idioţi», «dobitoci», mizeria a început să depăşească oriceînchipuire! Totul devine de-a dreptul insuportabil, pentru că doar dinipocrizie se poate spune că ai opţiunea telecomenzii. Dacă un om urmăreşte oasemenea deversare de injurii, el trebuie protejat", se spune înreclamaţia primită de CNA.

Şeitan, Vlădescu şi Boc sau „Dobi”, „Seni” şi„Oli”

Potrivit monitorizării CNA,Mircea Badea a început ediţia din 25 august a emisiunii "În gurapresei", difuzată în direct de la ora 23.08, la Antena 3, adresându-setelespectatorilor: "Vreţi să vă citesc ceva absolut demenţial, înainte săne apucăm să vorbim despre dilimacii ăştia care, cică, ne conduc, cazurile carese află în fruntea ţării?". Emisiunea a fost reluată a doua zi, de la ora7.05, pe Antena 3, şi de la ora 10.00, pe Antena 1.

În emisiunea sa, Mircea Badea s-aadresat fostului ministru al Muncii, Mihai Şeitan, fostului ministru alFinanţelor, Sebastian Vlădescu, şi premierului Emil Boc cu apelative de genul"Dobi", "Seni", "Oli" şi "Piti", pecare realizatorul a precizat că nu le consideră jignitoare, explicând că"Oli" este precum "Oli de la Poli", "Dobi",personajul din franciza "Harry Potter" .

"Aş vrea să-i spun lui Oli,ăsta, l-am poreclit aşa, un diminutiv simpativ, ca Oli de la Poli, nu e nimicjignitor în asta (...) Olăroiu nu s-a supărat că-i zice lumea Oli, care-iproblema? (...) I-am zis lui Şeitan Dobi? Păi Dobi e un super personaj din«Harry Potter»", a explicat Mircea Badea.

Totodată, Mircea Badea a spus înemisiunea respectivă că trebuie să fii "incredibil de prost" ca săfaci parte din guvern, catalogându-i pe cei care l-au votat pe Traian Băsescudrept "giboni", care, dacă nu pot fi "exterminaţi, pot fiignoraţi". Badea a mai spus, ironic: "toţi suntem nişte papagali,nişte rataţi siniştri, nişte milioane de rataţi siniştri în ţaraasta". În acelaşi timp, jurnaliştii de la Evenimentul zilei suntcatalogaţi drept "japiţe", iar jurnalistul Mircea Marian de laacelaşi ziar este "ciumpalac penibil şi jăpiţoi".

“Vă rog, nu mă amendaţi, sunt disperat!”

În aceeaşi emisiune, înainteagrupajului de publicitate, Mircea Badea s-a adresat premierului Emil Boc:"Domnu' Piti, domnu' Boc, deci eu vă promit că, dacă eu, personal, înaceastă viaţă, a mea şi a dumneavoastră, mă rog, porţiunea care se intersectează,că poate eu mor înaintea dumneavoastră, poate dumnevoastră înaintea mea - săgândim pozitiv -, deci eu, dacă în această viaţă o să am ocazia, eu, personal,o să vă fac rău. Repet, poate nu m-aţi înţeles: eu, un cetăţean din România,dacă în această viaţă voi avea prilejul, nu voi ezita nicio secundă să vă facoricât de mult rău pot".

La sfârşitul emisiunii, MirceaBadea a explicat: "Şi asta că-i fac eu rău lu', cum îl cheamă, Piti. Îifac rău lu' Piti... Băi, eu aş vrea, sincer vă spun, eu aş vrea să-i fac bine,eu aş vrea să-i fac mult bine lu' Piti, mult-mult-mult, da' mi-e că o să-miiasă rău, de asta. Să am, desigur, prilejul, foarte posibil să n-am prilejul,da' dacă o să-l am, o să încerc să-i fac bine, da' cred că o să iasă rău. Amers aşa? Vă rog, nu mă amendaţi, sunt disperat!".

"Este vorba de instigare la violenţă"

Membrii CNA au spus că nu estepentru prima dată când Mircea Badea foloseşte un astfel de limbaj.

"Nu e prima dată când aapărut cu asemenea recitaluri de insulte, invective", a spus Dan Grigore,membru al CNA. El a mai spus că îl consideră pe Mircea Badea"inteligent", dar nu cultivat. "Eu am spus că îl considerinteligent, dar nu cultivat. Sunt mulţi oameni inteligenţi care habar n-au denimica, în afară de faptul că le merge mintea şi au chiar fugă de idei", aspus Dan Grigore, răspunzându-i unui alt membru al CNA. "Foarte multederapaje ale televiziunilor se camuflează în erori umane", a mai spus DanGrigore.

Ioan Onisei - vicepreşedinteleCNA şi cel care a condus şedinţa de joi, în absenţa preşedintelui Consiliului,Răsvan Popescu - a făcut referire la ameninţările lui Mircea Badea la adresapremierului Emil Boc. "Este vorba de instigare la violenţă", a spusIoan Onisei.

"Din păcate, ceea ce putemconstata este că radiodifuzorul (Antena 3, n.r.) prin această emisiune("În gura presei", n.r.) continuă să promoveze un limbaj violent,injurios", a mai afirmat Onisei, precizând că este mult mai grav faptul căemisiunea "În gura presei" este difuzată în reluare, dimineaţa, peAntena 1 şi pe Antena 3.

Iorga: “Nu critica deranjează, ci limbajul în carese face"

Narcisa Iorga a dat exemplucuvântul "lighioană", pe care Mircea Badea l-a folosit la adresa unuitelespectator, care i-a scris că l-a apreciat cândva, dar că "şi-a luatnasul la purtare". Narcisa Iorga a precizat că problema nu este legată de"atitudinea critică faţă de putere" a lui Mircea Badea. "Amvăzut că se prevalează de această scuză toţi cei care vorbesc despre îngrădirealibertăţii presei, chiar despre dictatură. CNA nu restrânge libertatea presei,sancţionează derapajele de la reglementări. Nu critica deranjează, ci limbajulîn care se face", a spus Narcisa Iorga.

Dan Grigore a făcut referire la"ameninţările" făcute de Mircea Badea, în mai multe ediţii aleemisiunii sale, la adresa membrilor CNA. "Dacă greşim, sunt căi de atac înjustiţie", a spus Dan Grigore, precizând că membrii CNA şi-au făcut treabaatunci când l-au sancţionat pe Badea pentru încălcarea legislaţieiaudiovizuale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine