2020-07-06 23:43

DURERI DE CAP INTENSE. Migrenele, factori de risc şi remedii naturiste

 |  19:27
DURERI DE CAP INTENSE. Migrenele, factori de risc şi remedii naturiste

Te loveşte când ţi-e lumea mai dragă, întocmai ca o lovitură de ciocan în tâmple şi poate persista chiar şi trei zile! Migrenele sunt extrem de supărătoare, mai ales că nu se ştie cu exactitate care este factorul cauzator. Unii susţin că sunt ereditare, alţii că sunt cauzate de dilatarea sau îngustarea vaselor cerebrale şi sunt însoţite de o sensibilitate crescută la lumină, de greaţă şi vărsături. Dilatarea vaselor intracraniene, oboseala, senzaţia de vomă, fonofobia, fotofobia, alcoolul, alimentaţia acidă, stresul, emoţiile puternice, menstruaţia, anxietatea sunt doar câţiva dintre factorii declanşatori.

Un studiu realizat de Stem - Mark arată că cea mai frecventă formă de durere este cea de cap, care afectează 83% dintre români. Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare (aura), care apar de obicei cu aproximativ 30 de minute înaintea atacului migrenos propriu-zis şi este caracterizat prin cefalee care creşte în intensitate şi tulburări vizuale (pacientul vede puncte negre sau percepe flashuri luminoase intense). Pot apărea senzaţii de amorţeală sau de înţepături la nivelul braţelor, mâinilor sau feţei pe parcursul acestei aure. Cu o zi sau două înaintea apariţiei migrenei, persoana în cauză poate relata diferite simptome precum fatigabilitate marcată, somnolenţă, apetit selectiv pentru anumite alimente (de exemplu ciocolată), iritabilitate sau agitaţie psihomotorie. Există mai multe tipuri de migrene, unele dintre femei acuzând dureri foarte puternice de cap înaintea menstruaţiei. Sfatuldoctorului.ro scrie că este destul de dificil de a diferenţia migrenele de alte tipuri de cefalee. Cefaleea din sinuzitele acute este asemănătoare celei din migrene. Migrenele se diferenţiază de alte tipuri de cefalee prin faptul că acestea apar pe o parte a capului (hemicranie), localizarea dreapta, respectiv stânga a acesteia, putând însă varia de la un episod la altul. Migrenele sunt deseori acompaniate de fotofobie şi sensibilitate crescută la zgomote. Migrenele pot apărea de asemenea în contextul altor afecţiuni, precum astmul bronşic sau depresia. Alte afecţiuni mai grave, precum tumorile sau infecţiile cerebrale, pot prezenta simptome asemănătoare migrenelor. Cefaleea datorată altor cauze grave de sănătate sunt relativ rare.

Factori de risc: istoric familial de migrene, sexul feminin (femeile au un risc de apariţie a migrenelor de 3 ori mai mare decât bărbaţii), adolescenţii şi adulţii tineri (migrenele apar cel mai frecvent la aceste categorii de vârstă), afecţiuni precum depresia, sindromul anxios depresiv, astmul bronşic sau epilepsia; consumul de ciocolată, glutamat monosodic, vin roşu şi cofeină, somn în exces sau din contră insuficient, mese neregulate, lipsa meselor, stresul şi emoţiile intense.

Tipuri de migrene:

1. Migrenă hemiplegică - care implică slăbiciunea musculară sau paralizia parţială, care durează mai puţin de 1 oră.

2. Migrenă oftalmologică - care implică tulburări oculare temporare, cum ar fi căderea pleoapei şi modificări la nivelul pupilei, care pot dura de la câteva zile până la săptămâni.

3. Migrena arterei bazilare - care implică spasmul neurologic care durează aproximativ 6-8 ore.

4. Statusul de migrenă - care constă într-un atac migrenos sever, care durează mai mult de 24 de ore.

Cel mai eficient remediu

Medicii olandezi susţin că, la primul episod migrenos, să evităm analgezicele şi să bem un pahar mare cu apă. Consumul regulat de apă de-a lungul zilei poate reduce severitatea durerilor de cap şi a migrenelor (o formă mai gravă de durere de cap, asociată şi cu alte simptome precum greaţă şi fotofobie). Cercetătorii au descoperit că şapte pahare de apă pe zi ar fi de ajuns pentru a diminua durerea şi a îmbunătăţi calitatea vieţii în rândul pacienţilor care suferă în mod regulat de migrene.

Ceaiuri benefice

•Ceai din flori de levănţică (Lavandula officinalis) - o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite după gust

•Ceai din flori de muşeţel (Matricaria chamomilla) - se bea o cană după mesele principale

•Ceai din frunze de mentă (Mentha piperita) - se pun comprese fierbinţi pe frunte din ceaiuri concentrate (2-3 linguriţe la o cană cu apă)

•Ceai de dediţel (Pulsatila montana) - se beau două căni pe zi, din o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită

•Ceai de iasomie (Philadelphus coronarius) - este calmant şi aromat. Se pun două linguriţe de flori la o cană cu apă şi se beau două sau trei căni pe zi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639877-07-23Parerea ta...

CORVIN
06 Iul 2018

sufar de himecranie ma poaye ajuta cineva cu un sfat s-au un doctor
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz