2019-10-16 05:57

Festivalul Internaţional de Film Francofon. Cineaştii români, pregătiţi să urce pe podium, la Namur

 |  18:19

Renumitul critic de film Tudor Caranfil continuă seria corespondenţelorde la Namur, Belgia, unde în aceste zile se desfăşoară unul dintre cele maiprestigioase evenimente de cinema din Europa: Festivalul Internaţional de FilmFrancofon. Înscrişi în competiţie cu pelicule care şi-au câştigat dejaaprecierea, cineaşti români precum Radu Muntean sau George Apetri au şansereale la un loc pe podium, consideră criticul de film.

Sunt mulţiromâni la Namur în acest început de octombrie. Mai mulţi decât oricând au fostinvitaţi vreodată la Festival. În primul rând, desigur, concurenţii. În competiţiapentru înaripaţii Bayarzi îi avem, în ediţia jubiliară, pe Radu Muntean, cu „Marţidupă Crăciun“, un film de ooriginalitate şi o forţă care l-au impus deja în câteva întâlniri internaţionale.Apoi pe Bogdan George Apetri cu „Periferic“, care va fi prezentat azi, luni, învizionare specială pentru presă, şi care concurează la Premiul „Emile Cantillon“acordat celui mai bun debut. Pe unul dintre membrii acestui juriu l-am întâlnitîncă din avionul care mă purta spre Bruxelles. Am remarcat o tânără cu înfăţişareadolescentină de şcolăriţă silitoare, dar despre care am aflat apoi că se aflaprintre cei care vor decide cui îi va fi decernat Trofeul Cantillon. IrinaTrocan, studentă în anul 2 al UNATC, a fost antrenată în primăvara trecută de FestivalulNext de la Bucureşti într-un concurs de cronici cinematografice pe care l-a câştigat,aflând cu acest prilej şi în ce constă recompensa acestuia: în zece zilepetrecute la Namur în juriul internaţional de debuturi. După ce am ajuns aici,n-am mai văzut-o. Se pare că a fost absorbită cu totul în misterioasele negocieripe care le poartă membrii juriului, ei înşişi debutanţi în această poziţiedelicată.

Medeea Marinescu face carieră înFranţa

Români laCannes?... Am în buzunar o invitaţie pentru deseară expediată de Pietro Sicuro,reprezentantul permanent al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pe lângăUniunea Europeană, la o gală organizată de OIF, care se deschide cu proiecţiascurtmetrajului "Domnul David" de Hadrian Marcu. Duminică am fostmartorul premierei altui scurtmetraj românesc, "Derby", de PaulNegoescu, iar pentru confruntarea cu juriul Cantillon se mai pregăteşte şi RăzvanTache cu "Musafirul". După cum e uşor de văzut, avem numeroase şansesă ocupăm aici măcar un loc în palmaresul final.

Dar cuasta n-am epuizat încă lista bogatei reprezentări româneşti. Fiindcă prezenţaaici a directorului general al cinematografiei române, Eugen Şerbănescu a fostsalutată cu aplauze încă din seara deschiderii. Şi încă ceva: în foaierulcinematografului Eldorado, unul dintre multiplexurile festivalului, am fostîntâmpinat de un zâmbet familiar: cel al tinerei noastre actriţe MedeeaMarinescu. Să nu mă înţelegeţi greşit. Medeea nu se afla la Namur cu noi, eprezentă doar pe posterul filmului „Donannt Donannt“ care va intra pe ecranimediat după festival. Erau doar trei nume pe afişul care mi-a încălzit inima:Daniel Auteuil, Sabine Azema şi Medeea noastră. Refuzată de cineaştii generaţieiei, ea se mulţumeşte să facă, pe tăcute, o frumoasă carieră în Franţa.

E şi astao soluţie!...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray