2019-12-13 05:20

FUMATUL PROVOACĂ 10 TIPURI DE CANCER. Tu chiar dai viaţa ta pentru o ţigară?

 |  17:29
FUMATUL PROVOACĂ 10 TIPURI DE CANCER. Tu chiar dai viaţa ta pentru o ţigară?

Gabriela Dumba

Ţigările omoară, anual, sute de mii de oameni şi sunt cauza principală a zece tipuri de cancer, dar probabil că ştiai lucrul acesta şi, la fel de probabil, tocmai ţi-ai aprins o ţigară şi ai impresia că ţie niciodată nu ţi se poate întâmpla. Statisticile spun că unu din trei oameni mor din cauza fumatului, însă este dreptul fiecăruia să decidă asupra calităţii şi duratei propriei vieţi, însă medicii şi cercetătorii vă sunt, în continuare, datori să vă informeze asupra pericolelor extrem de grave pe care le reprezintă fiecare fum de ţigară care va ajunge în plămâni. V-aş putea trece în revistă doar cancerul cavităţii bucale, cancerul de buze, cancerul esofagian, cancerul laringian, pancreatic, de stomac, hepatic, boli cardiace, osteoporoza, leucemia.

Tutunul conţine nicotină? Doar nicotină? Dacă eşti fumător şi crezi lucrul acesta, află că te înşeli amarnic pentru că fiecare „gură” de fum care îţi intră în plămâni conţine 4.000 (patru mii!!!) de substanţe chimice extrem de periculoase, dintre care 43 cu puternic efect cancerigen. Aşadar, înainte să-ţi faci griji în privinţa mâncării fast-food, a băuturilor carbogazoase sau a radiaţiilor solare împotriva cărora te protejezi cu loţiuni scumpe, toate aceste activităţi fiind „savurate” la o ţigară, reţine că o viaţă întreagă întreţinută cu hamburgeri şi cola ar fi mai lungă decât una pe care o trăieşti fumând. Renunţarea la fumat scade doar în câteva luni riscul bolilor cardiovasculare, iar în cinci ani, foştii fumători ajung să fie pe aceeaşi treaptă în faţa bolii ca şi nefumătorii. Rezultatele cercetărilor arată că organismul are nevoie de 15 ani de pauză pentru a-şi recăpăta predispoziţia scăzută de a dezvolta cancer pulmonar.

Cercetările intensive şi progresele înregistrate în toxicologie şi carcinogeneză din ultimii ani au permis izolarea compuşilor cu cea mai crescută activitate toxică. Dintre toţi aceştia, monoxidul de carbon şi nicotina sunt agenţii toxici majori ai fumului de ţigară. Dar există mulţi alţii: oxizi de azot, cianuri, amoniac precum şi aldehide volatile. Hemoglobina din sângele uman are o afinitate de 210 ori mai mare pentru monoxidul de carbon decât pentru oxigen. Aceasta face ca inhalarea fumului de ţigară să diminueze capacitatea de transport a oxigenului de către sânge. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobină sub formă de carboxihemoglobină, a cărei concentraţie în sângele fumătorilor atinge 8-9% (faţă de 0,5% la nefumători).

43 de factori cancerigeni

Cancerul cailor respiratorii la fumători este precipitat adesea de compuşii cu efect toxic asupra cililor din mucoasele respiratorii, care produc apariţia metaplaziei, a specificat dr. Gily Ionescu pentru sănătate.org. Substanţele cu cel mai puternic efect toxic ciliar sunt formaldehida, dioxidul de sulf, acroleină şi hidrogen cianidul, dar există zeci de alţi compuşi care au asemenea efect. Dintre cele peste 43 de substanţe cancerigene, cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc.), etilen-oxidul, arseniu, poloniu, cadmiu, crom, etc.

Principalele boli pe care le cauzează fumatul

- 90% din toate cazurile de cancer pulmonar

- cancerul cavităţii bucale

- cancerul de buze

- cancerul esofagian

- cancerul laringian

- cancerul în gât

- cancerul biliar

- cancerul renal

- cancerul hepatic

- cancerul de stomac

- cancerul pancreatic

- boala coronariană

- atacul cardiac

- atacul cerebral

- boli vasculare periferice

- boli cerebrovasculare

- bronşita cronică

- emfizemul pulmonar

- pneumonia

- în cazul bărbaţilor, afectează potenţa sexuală, întrucât limitează fluxul sanguin care alimentează penisul pentru obţinerea stării erectile

- cauza a infertilităţii, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Fumatul pasiv, la fel de periculos

Chiar dacă ţigara nu atinge buzele tale, nu înseamnă că fumul emis de persoanele din jurul tău pe care îl inspiri nu te afectează. Ba din contră. Fumul inhalat te îmbolnăveşte, în timp, la fel de grav ca şi atunci când ai fuma. Nefumătorii care se expun regulat fumului de ţigară îşi cresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 24% şi riscul de îmbolnăvire cardiacă cu până la 25%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray