2020-07-09 05:47

În noaptea aceasta sunt Premiile OSCAR. Cine “se bate” pe distincții

 |  15:11
În noaptea aceasta sunt Premiile OSCAR. Cine “se bate” pe distincții

Cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar va avea loc în această noapte la Los Angeles. Cine își dispută cele mai importante distincții din industria cinematografiei acordate de Academia Americană de Film? Ca de obicei, intervine “elementul-surpriză”...Spectacolul va începe după miezul nopții, ora României, cu momentul sosirii vedetelor pe covorul roșu. Postul de televiziune E! va transmite în direct de la ora 00:00, sosirea vedetelor pe covorul roşu la ediţia 2020 a premiilor Oscar, care va avea loc la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala propriu-zisă a premiilor Oscar începe în jurul orei 3:00, ora României, și este transmisă în Statele Unite de postul ABC.

Gala propriu-zisă a Oscarurilor începe în jurul orei 3:00, ora României, și este transmisă în Statele Unite de postul ABC. În România, transmisiunea Premiilor Oscar 2020 nu a fost preluată de nicio televiziune (în anii trecuţi, gala a fost transmisă de postul Digi 24). Va putea fi urmărită însă online, începând cu ora 03:00 (ora României, o modalitate fiind contul oficial de Twitter al Academiei Americane de Film). Totodată, pe canalul de YouTube al Premiilor Oscar, pe site-ul Entertainment Tonight Online sau platforma online a postului de televiziune ABC, va putea fi văzută transmisiunea LIVE a Galei. Trebuie adăugat că balul predicțiilor, referitor la cine ar putea câștiga și de ce, se ține lanț pe rețelele sociale și pe YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=esnDj85gnsI). 

Celebrul trofeu înmânat câştigătorilor Premiilor Oscar are puţin peste 34 de centimetri înălţime şi cântăreşte aproape patru kilograme. Prima statuetă din istoria Oscarurilor a fost primită de Emil Jannings, desemnat cel mai bun actor pentru două filme, „The Last Command” şi „The Way of All Flesh”, în 1929. Statueta reprezintă un cavaler care stă cu o sabie în mână pe o rolă de film cu 5 spiţe, care reprezintă simbolic actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scenariştii. Designul acesteia a fost realizat de Cedric Gibbons, directorul artistic al Metro-Goldwyn-Mayer, iar sculptor a fost George Stanley. Statuetele se fabrică în 3-4 săptămâni, iar din 1982, de producerea celui mai popular trofeu din lume se ocupă compania R.S. Owens din Chicago. În jurul numelui personajului reprezentat de statuetă există şi o legendă: bibliotecarul Academiei Americane de Film, Margaret Herrick, a spus atunci când a văzut statueta aurie că seamănă cu o rudă. Respectiv cu unchiul Oscar...

Gala nu are gazdă

Să revenim la Premiile Oscar 2020! Drama „Joker”, deși controversată, a primit la Oscar 2020 cele mai multe nominalizări - 11, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal”. Lungmetrajul este urmat de „The Irishman”, „Once Upon a Time... in Hollywood” şi de „1917”, fiecare cu câte zece selecţii la diverse categorii. 

Gala premiilor Oscar nu va avea nici în 2020 gazdă. Decizia a fost luată după ce organizatorii au constatat că această formulă „a funcționat foarte bine anul trecut”. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 2019 s-a desfășurat fără gazdă, pentru prima dată în 30 de ani. Actorul Kevin Hart ar fi trebuit să prezinte evenimentul, însă acesta a renunţat din cauza scandalului iscat de mesajele homofobe publicate pe conturile sale online în urmă cu mai mulţi ani. În ciuda controverselor care au însoțit gala din 2019, audiența ceremoniei a fost mai crescută față de cea din 2018.

Greșeală sau…Organizatorii Premiilor Oscar 2020 ar fi publicat lista câştigătorilor

Recent, pe contul de Twitter al Academiei de arte şi ştiinţe ale cinematografiei de la Hollywood a fost postată o listă cu presupuşii câştigători ai premiilor Oscar care se vor decerna pe 9 februarie, relatează ziarul spaniol La Vanguardia. Contul Academiei de film americane (AMPAS), organizatoarea galelor Oscar, are 3,4 milioane de urmăritori. În controversata postare apărută sub numele “Oscars Prediction Experience”, căreia site-ul de specialitate Deadline i-a făcut o poză înainte de a fi ştearsă, premiul Oscar pentru cel mai bun film îi revine filmului sud-coreean “Parasite”, Sam Mendes este câştigător la categoria cel mai bun regizor pentru filmul “1917”, în timp ce Joaquin Phoenix şi Renee Zellweger sunt câştigători la categoriile cel mai bun actor pentru “Joker” şi, respectiv, cea mai bună actriţă pentru “Judy”.

Reprezentanții Academiei au ţinut totuşi să precizeze că este vorba de o aplicaţie pe care utilizatorii de Twitter o pot folosi pentru a-şi înscrie propriile preferinţe. Lista apărută luni sub numele “Oscars Prediction Experience” a provocat o amplă dezbatere pe Twitter, astfel încât Academia a postat un alt mesaj pentru a clarifica situaţia: “Invităm fanii Twitter să-şi împărtăşească predicţiile pentru Oscar. Mulţi dintre voi au făcut deja acest lucru! O mică problemă apărută pe Twitter a făcut ca unele din aceste predicţii să apară pe site-ul nostru (…) Greşeala a fost remediată. Vom dezvălui alegerile noastre duminică”, după cum notează și Agerpres.

Cele mai importante nominalizări

Nouă filme se află anul acesta în cursA pentru cel mai bun film la cea de-a 92-a gală a premiilor Academiei americane de Film. Lupta cea mare se va da între drama „Joker”, regizată de Todd Phillips, „The Irishman”, „Once Upon a Time... in Hollywood” și „1917”, în regia lui Sam Mendes. În cursa pentru Oscarul ce va recompensa cel mai bun film se mai află „Ford vs Ferrari”, „Jojo Rabbit”, „Little Women”, „Marriage Story” și „Parasite”, un lungmetraj sud-coreean care ar putea fi marea surpriză a nopții.

Cel mai bun film

1917 (Universal)

Ford v Ferrari (Fox)

The Irishman (Netflix)

Jojo Rabbit (Fox Searchlight)

Joker (Warner Bros.)

Little Women (Sony)

Marriage Story (Netflix)

Once Upon a Time in Hollywood (Sony)

Parasite (Neon)

La categoria cel mai bun actor în rol principal au fost nominalizați Antonio Banderas, pentru rolul din „Pain and Glory”, Leonardo DiCaprio - „Once Upon a Time in Hollywood”, Adam Driver - „Marriage Story”, Jonathan Pryce - „The Two Popes” și Joaquin Phoenix, pentru rolul magistral pe care îl face în „Joker”.

Actor în rol principal

Antonio Banderas (Pain and Glory)

Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood)

Adam Driver (Marriage Story)

Joaquin Phoenix (Joker)

Jonathan Pryce (The Two Popes)

Scarlett Johansson, Saoirse Ronan, Renée Zellweger, Cynthia Erivo și Charlize Theron se vor înfrunta la categoria cea mai bună actriță.

Actriţă în rol principal

Cynthia Erivo (Harriet)

Scarlett Johansson (Marriage Story)

Saoirse Ronan (Little Women)

Charlize Theron (Bombshell)

Renée Zellweger (Judy)

Pretendenții la titlul de cel mai bun actor în rol secundar sunt Tom Hanks cu rolul din pelicula „A Beautiful Day in the Neighborhood”, Anthony Hopkins - „The Two Popes”, Al Pacino și Joe Pesci - „The Irishman” și Brad Pitt - „Once Upon a Time in Hollywood”.

Actor în rol secundar

Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)

Anthony Hopkins (The Two Popes)

Al Pacino (The Irishman)

Joe Pesci (The Irishman)

Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)

Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar este disputat de Kathy Bates cu rolul din „Richard Jewell”, Laura Dern - „Marriage Story”, Scarlett Johansson - „Jojo Rabbit”, Florence Pugh - „Little Women” și Margot Robbie - „Bombshell”.

Actriţă în rol secundar

Kathy Bates (Richard Jewell)

Laura Dern (Marriage Story)

Scarlett Johansson (Jojo Rabbit)

Florence Pugh (Little Women)

Margot Robbie (Bombshell)

Iar la categoria cel mai bun regizor au fost nominalizați Joon-ho Bong cu „Parasite”, Sam Mendes pentru pelicula „1917”, Todd Phillips cu „Joker”, Quentin Tarantino - „Once Upon a Time in Hollywood” și Martin Scorsese cu producția „The Irishman”.

Cel mai bun regizor

Bong Joon Ho (Parasite)

Sam Mendes (1917)

Todd Phillips (Joker)

Martin Scorsese (The Irishman)

Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood)

Va ajunge acolo unde trebuie?

Revenim iar la istorie…Numele unchiului Oscar a fost adoptat oficial în 1939, iar an de an, “unchiul Oscar” va ajunge acolo unde trebuie, şi anume în mâinile celor mai interesanţi, celebri, inovatori, artişti, regizori şi aşa mai departe, cu schimbările şi modificările  specifice meandrelor vremurilor.

Prima gală a prestigioaselor Premii Oscar s-a desfăşurat pe 16 mai 1929, în perioada în care filmele cu sunet erau o noutate. La prima ediţie au participat doar 270 de persoane, iar fiecare a trebuit să achite o taxă de intrare de 5 dolari! Câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înainte, iar gala a fost mai mult o ocazie pentru ca actorii să se întâlnească. Primul câştigător al categoriei „Cel mai bun film” a fost producţia “Wings”- singurul film mut care a câştigat un astfel de trofeu. În următorii ani, Academia Americană de Film va va trimite lista câştigătorilor către ziare în seara galei, la ora 23:00, pentru a putea fi publicată în ziarul de a doua zi. În 1940, Los Angeles Times a încălcat regula şi a anunţat câştigătorii chiar în acea seară, ceea ce a făcut ca Academia să adopte regula plicurilor sigilate, sistem folosit până în ziua de astăzi. Participarea la gala Premiilor Oscar este doar pe bază de invitaţie. De-a lungul timpului schimbările au intervenit din plin pe…aripile covorului roşu. La prima ediţie au fost înmânate 15 statuete, apoi numărul a fost redus la 7, dar a urmat o creştere semnificativă a numărului de categorii, inclusiv a premiilor speciale.

De securitatea rezultatelor se ocupă din 1934 şi până în prezent PricewaterhouseCoopers. Premiile au fost decernate în cadrul unui banchet desfăşurat într-un hotel timp de mai mult de un deceniu, iar din 1942 gala s-a ţinut într-un teatru şi s-a renunţat la mesele organizate. Prima gală difuzată în direct la televiziune, de NBC, a fost cea din 19 martie 1953, care a avut loc la RKO Pantages Theatre din Hollywood, Bob Hope fiind maestru de ceremonii.  Premiile s-au mutat din 1961 la Santa Monica Civic Auditorium, iar prima ediţie transmisă în color a fost cea din 1966. ABC a transmis gala din 1976 şi mai are contract până în 2020. Pe 14 aprilie 1969, a 41-a ediţie a avut loc la Dorothy Chandler Pavilion of the Los Angeles County Music Center, iar din 1987 a revenit la Shrine Auditorium timp de mai mulţi ani.

Documentarele sunt premiate din 1941

În 1936 au fost introduse categoriile „cel mai bun actor în rol secundar”, respectiv actriţă, câştigători fiind desemnaţi Walter Brennan (Come and Get It) şi Gale Sondergaard (Anthony Adverse).  Trei ani mai târziu a fost premiat şi filmul cu cele mai bune „efecte speciale”, iar din 1963 a fost împărţit în două categorii: efecte sonore şi efecte vizuale.

Documentarele sunt premiate din 1941, iar din 1947 este oferit un Oscar pentru cel mai bun într-o altă limbă decât engleza.  Cea mai nouă categorie este cea pentru filme de animaţie, introdusă în 2001. Doar de trei ori în istoria celor 83 de ediţii desfăşurate până în prezent a fost schimbată data de desfăşurare: 1938 (din cauza inundaţiilor din Los Angeles), 1968 (din respect faţă de Martin Luther King Jr., asasinat pe 4 aprilie) şi 1981 (din cauza tentativei de asasinat asupra preşedintelui Ronald Reagan). Gala a mai fost la un pas să fie amânată în 2003, când Statele Unite au invadat Irakul, iar organizatorii au ales să nu mai primească vedetele de cinema pe covorul roşu, obicei care a fost reluat în anul următor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz