2020-07-11 12:02

INTOLERANŢA ALIMENTARĂ. Mecanismul de formare şi simptomatologia specifică

 |  21:00
INTOLERANŢA ALIMENTARĂ. Mecanismul de formare şi simptomatologia specifică

Erupţii cutanate de tip urticarie, dureri de cap severe, ameţeli, dureri abdominale, diaree sau, dimpotrivă, constipaţie, respiraţie dificilă, strănut, blocaj nazal, hipotensiune, manifestăriasemănătoare atacului de panică sunt doar câteva dintre simptomele pe care le putem manifesta după masă, fără să luăm în calcul faptul că am putea avea anumite intoleranţe vizavi de ceea ce s-a aflat în farfuria noastră. Problemele pot fi dintotdeauna sau pot apărea pe parcurs, în anumite perioade ale vieţii noastre în care este indicat să rărim sau să stopăm complet consumarea acelor alimente despre care ştim că ne fac rău.

Un deficit enzimatic al aparatului digestiv poate da naştere unor reacţii patologice precum alergii alimentare sau intoleranţe la anumite nutrimente, acestea fiind grupate sub termenul generic de intoleranţă alimentară. Ne putem confrunta cu intoleranţă la gluten, constituent al grâului, secarei, orezului şi orzului, problema responsabilă de boala celiacă sau intoleranţă la lactoză care este consecinţa unui deficit, congenital sau dobândit, într-o enzimă specifică mucoasei intestinale, lactază, necesară hidrolizei lactozei (transformarea ei în glucoză şi galactoză), principalul glucid din lapte. Ea se manifestă printr-o diaree lichidă şi prin dureri abdominale în urma consumului de lapte sau de produse care conţin lactoză. Tratamentul este unul singur: excluderea lactozei din alimentaţie. Intoleranţa alimentară nu trebuie confundată cu alergiile alimentare care sunt mai rare şi pot avea efecte mai grave, mergând chiar până la deces într-un timp relativ scurt. De exemplu, persoanele care sunt alergice la alune sau la fructe de mare pot ajunge chiar la insuficienţă respiratorie în mai puţin de o oră, intrând în şoc anafilactic, scrie yorktest.ro. În cazul intoleranţei alimentare, efectul negativ al alimentelor ingerate apare în termen de 3-24 de ore de la momentul ingerării.

Explicaţia medicală a fenomenului

Histamina este principalul mediator eliberat de către celulele sistemului imun în cadrul reacţiilor alergice şi una din principalele substanţe responsabile de producerea simptomelor alergice. Diaminooxidaza (DAO) este o enzimă produsă în special la nivel intestinal, extrem de importanta în metabolizarea histaminei. Există persoane cu un nivel scăzut al activităţii enzimei DAO, fie din motive genetice, fie în urma unor suferinţe (de exemplu, boli inflamatorii intestinale), scrie sfatulmedicului.ro. Ei sunt în mod special reactivi la alimentele care conţin histamină, pentru că organismul lor nu poate degrada întreaga cantitate de histamină ingerată odată cu alimentele sau eliberată de acestea în organism. Unele alimente pot chiar inhiba activitatea enzimei DAO. Astfel, intoleranţă la histamină e, de fapt, rezultatul unui dezechilibru între cantitatea de histamină ingerată (eliberată în organism prin consumarea anumitor alimente) şi capacitatea enzimei DAO de a o metaboliza (degrada). Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din populaţia globului suferă de intoleranţă alimentară. Există un miliard de oameni diagnosticaţi cu intoleranţă alimentară, iar OMS estimează că până în anul 2015 această cifră va ajunge la 2,5 miliarde.

Alimentele cele mai bogate în histamină sunt: băuturile alcoolice, preparatele alimentare maturate (cum ar fi brânzeturile), preparatele din peşte, fructe şi legume cu seminţe, citrice, ciocolată, cacao, cafea, nuci, ceai negru, ceai verde.

Cele mai întâlnite simptome:

• Dureri abdominale după anumite tipuri de alimente sau chiar zilnice.

• Bolnări frecvente.

• Sindrom de colon iritabil.

• Constipaţie cronică sau diaree frecventă.

• Rinită frecvenţă.

• Infecţii în sfera ORL (de exemplu, otite).

• Dureri de cap frecvente.

• Colita.

• Boala Crohn.

• Sindrom de oboseală cronică.

• Somnolenţă marcată după masa şi astenie, în general.

• Răceli frecvente.

• Afecţiuni ale pielii, în special coşuri frecvente, acnee sau eczeme.

• Depresie, nervozitate, anxietate şi alte tulburări psihice.

• Insomnie, tulburări de somn, somn agitat.

• Creştere în greutate.

• Tulburări şi afecţiuni urinare.

• Artroza.

• Astm bronşic.

• Urticarie.

• Dermatită seboreică.

• Dureri de stomac, greţuri frecvente sau arsuri la stomac.

• Obezitate din care se slăbeşte greu, rezistentă la diete şi sport.

• Sindrom de hiperactivitate care apare la copii.

• Psoriazis.

Ştiaţi că?

• Excesul de proteine este toxic: în anotimpul rece, coşul de alimente trebuie să conţină mai multe alimente bogate în calorii. Acele produse care „ne ţin de cald” iarna sunt foarte bogate în proteine şi lipide, de aceea apetitul este mai crescut şi simţim nevoia să consumăm mai multă carne. Cu toate acestea, excesul de proteine din alimentaţie poate deveni toxic, în special la nivel hepatic şi renal. Astfel, se recomandă consumul de carne slabă, ouă şi lactate degresate parţial.

• Broccoli şi conopida, cele mai importante legume în detoxifiere: prin conţinutul crescut de fibre şi aportul caloric redus, broccoli şi conopida sunt ideale pentru scăderea ponderală. Conţin sulforan, un fitonutrient adjuvant în tratarea infecţiei cu Helicobacter Pylori, şi fitoestrogeni, care ameliorează simptomele legate de instalarea menopauzei.

• Sfeclă roşie, una din legumele preferate iarna: consumul de suc proaspăt de sfeclă roşie în timpul sezonului rece creşte rezistenţa organismului la infecţiile respiratorii, având şi efect depurativ şi diuretic. Împreună cu sucul de varză, ţelină şi morcov, sucul de sfeclă roşie este un bun protector anti-tumoral.

• Lintea şi fasolea, cele mai frecvente legume care provoacă intoleranţă alimentară: lintea, fasolea, mazărea şi orezul au conţinut scăzut de grăsimi, dar sunt bogate în proteine, carbohidraţi şi fibre, ceea ce le recomandă consumului în sezonul rece. Cu toate acestea, în urma statisticilor efectuate de York Test România s-a constatat faptul că lintea şi fasolea sunt cele mai frecvente legume responsabile pentru apariţia intoleranţei alimentare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639874-06-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz