2020-08-04 23:54

Menopauza prematură, pericol pentru fertilitate. Cauzele şi implicaţiile acestui proces biologic considerat anormal dacă apare înainte de 45 de ani

 |  18:18
Menopauza prematură, pericol pentru fertilitate. Cauzele şi implicaţiile acestui proces biologic considerat anormal dacă apare înainte de 45 de ani

Menopauza este un proces biologic firesc în viaţa oricărei femei, însă este considerat o etapă de referinţă a vârstei mijlocii, instalându-se în jurul vârstei de 50 de ani, nu mai devreme. Menopauza aduce cu sine nu doar schimbări fizice şi anatomice drastice, ci şi de natură emoţională, comportamentală sau socială. Atunci când apare înaintea vârstei de 40-45 de ani, menopauza este considerată prematură, acest fenomen fiind influenţat de factorii genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale, fiind un pericol pentru fertilitate.

În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50-51 de ani şi marchează încetarea menstruaţiei şi, implicit, încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen şi progesteron, de către ovare.

Vârsta la care o femeie ajunge la menopauza variază în funcţie de specificaţiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influenţat şi de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale.

Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depăşeşte 55 de ani - tardiva. Potrivit statisticilor generale, 1 din 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani şi 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă iniţial sub forma menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creşterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului.

Cauzele şi simptome

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părţi ale corpului că pe un inamic şi produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcţionarea corectă a ovarelor şi procesul de ovulaţie.

“Factorii genetici au şi ei o valenţă importanta în apariţia acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere”, susţine dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrica-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center. Alte motive ale apariţiei menopauzei premature sunt cauzate de chimioterapie sau radiaţiile împotriva cancerului, un indice de masă corporal său nivel de colesterol foarte ridicat, infecţiile virale, epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz