2020-02-17 23:58

Mihai Trăistariu: “Cred că vrea să-şi facă reclamă!”. Cântăreţul, dat în judecată de Maria Ciobanu pentru că i-ar fi “furat” piesa “Lie, Ciocârlie”

 |  19:03
Mihai Trăistariu: “Cred că vrea să-şi facă reclamă!”. Cântăreţul, dat în judecată de Maria Ciobanu pentru că i-ar fi “furat” piesa “Lie, Ciocârlie”

Mihai Trăistariu spune că Maria Ciobanu intenţionează săîl dea în judecată pe motiv că artistul i-ar fi „furat” melodia „Lie,Ciocârlie”, utilizând-o pe albumul lui de muzică populară. Acţiunea în instanţăa celebrei artiste ar părea însă cel puţin stranie, având în vedere că doina dejale „Lie, Ciocârlie” aparţine de drept urmaşilor Mariei Lătăreţu, care i-au şicompus textul şi linia melodică. Contrariat de planurile Mariei Ciobanu, MihaiTrăistariu ne-a declarat că nu îşi explică intenţia acesteia decât printr-odorinţă de a-şi face publicitate. Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu, ne-aspus, de asemenea, că nu înţelege de ce Maria Ciobanu „nu vrea să îl lase peMihai să cânte melodia”, atâta timp cât aceasta nici măcar nu-i aparţine MarieiCiobanu.

„Jur că nu înţelegce se întâmplă! Doamna Maria Ciobanu a dat un interviu pentru emisiunea «Happy Hour», care va fi difuzat peste vreosăptămână, în care declară că vrea să mă dea în judecată! Este inexplicabilgestul dumneaei, atâta timp cât piesa nici măcar nu-i aparţine. Eu, înainte săîncep lucrul la albumul de muzică populară, m-am interesat la UniuneaCompozitorilor a cui este piesa. Ea a fost compusă de Maria Lătăreţu, iar drepturileasupra ei revin urmaşilor artistei, care mi-au dat voie să cânt melodia. Nuştiu ce are doamna Ciobanu.... cred că vrea să îşi facă reclamă!”, a declaratMihai Trăistariu pentru „Puterea”.

La fel de consternată de intenţiile Mariei Ciobanu s-aarătat şi Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu şi cea care administreazădrepturile de autor asupra compoziţiilor renumitei artiste. „Mă deranjează căîl insultă şi îi minimalizează talentul lui Mihai Trăistariu, un băiat tânăr şifoarte talentat, un om educat şi cu mult bun-simţ, care nu a furat nici opiesă, de la nimeni! Doina de jale «Lie, Ciocârlie» a fost compusă de măicuţa mea, Maria Lătăreţu. Ei îi aparţin textul şilinia melodică. A scris această melodie după moartea celor cinci copii ai săişi are în total 105 piese înregistrate la Uniunea Compozitorilor. Apoi, la unloc cu alte piese, ea a fost preluată de nenumăraţi artişti, pentru că MariaLătăreţu a fost un izvor nesecat de inspiraţie. Inclusiv Maria Ciobanu apreluat-o şi a transformat-o după bunul său plac. Soţul meu (n.r.- fiul MarieiLătăreţu), care s-a prăpădit acum nouă ani, a fost foarte îndurerat când aascultat-o... Îmi amintesc că atunci a avut o discuţie cu Maria Ciobanu, încare i-a spus că nu ar fi trebuit să ia tocmai cântecul acesta şi să-lmodifice. Iar Maria Ciobanu i-a răspuns că «Maria Lătăreţu a interpretat-o la posibilităţile ei, eu o interpretez laposibilităţile mele». Oare putem pune la îndoială posibilităţile vocaleale Mariei Lătăreţu…?”, se întreabă retoric moştenitoarea marii artiste. IoanaLătăreţu este mama a doi băieţi, Alexandru şi Andrei Lătăreţu, strănepoţiifaimoasei cântăreţe de muzică populară.

“Ea a preluat multepiese, dar ce era să facem?”

Ioana Lătăreţu ne-a mai spus că ea şi soţul său nu auavut niciodată pretenţii financiare de la Maria Ciobanu, deşi au fost deranjaţide felul în care cântăreaţa a interpretat doina “Lie, Ciocârlie”. “Ea a preluatmai multe piese fără consimţământul familiei, nici măcar nu ne-a mulţumitvreodată, dar nu ne-am supărat. Ce era să facem? Sunt mulţi artişti care facasta, iar ca să primesc drepturi de autor din partea fiecăruia ar însemna săstau toată ziua prin tribunale. Şi, în plus, aceasta a fost suprema dorinţă amăicuţei mele: să-i fie cântate melodiile. Cum aş putea să nu respect acesttestament muzical al ei? Acum, de ce nu vrea Maria Ciobanu să-l lase pe Mihaică cânte melodia?”. Ioana Lătăreţu a subliniat că Trăistariu se află în deplinălegalitate în ce priveşte interpretarea piese “Lie, Ciocârlie”. “Mi-a cerutvoie înainte de a o cânta şi am fost de acord cu toată dragostea. Ba mai mult,l-am invitat la mine acasă, să-şi aleagă orice cântec îi place lui şi să-lcânte cu toată libertatea”. Dacă varianta Mariei Ciobanu nu a fost tocmai peplacul ei, Ioana Lătăreţu se declară încântată de cea interpretată de MihaiTrăistariu. “A cântat-o extraordinar de frumos, are o capacitate vocalădeosebită şi mă bucur că tineri artişti sunt interesaţi de folclorul românesc”,a spus ea. “Aşa cum Maria Ciobanu a avut perioada ei de glorie, aşa se întâmplăşi cu muzicienii mai tineri, e firesc să vină şi rândul lor. Maria Lătăreţu afost foarte apropiată de Maria Ciobanu atunci când nimeni nu era alături de ea.A cântat la nunta ei cu Ion Dolănescu, a sprijinit-o… Ar trebui ca ea să-şiaducă aminte de aceste lucruri. Am tot respectul şi admiraţia pentru ea, dar sănu mai spună că Mihai Trăistariu i-a furat piesa, Mihai nu i-a furat nimic”, amai declarat Ioana Lătăreţu pentru Puterea.

Maria Ciobanu nu a putut fi contactată până laînchiderea ediţiei.

Supărarea Mariei Ciobanu se trage, probabil, de la uneveniment neplăcut care a avut loc de curând, la Festivalul Mangalia 2010. Tocmaicând îşi începuse prestaţia pe scenă, televiziunea care asigura transmisia,Naţional TV, a difuzat un calup de publicitate, astfel că artista nu a maiapărut live la televizor. Pe fondul acestei indispoziţii, cântăreaţa a spus apoică “Trăistariu i-a furat piesa”, referindu-se la “Lie, Ciocârlie”, pe care el acântat-o pe scena de la Mangalia. Melodia dă titlul albumului lui Mihai, lansatpe 5 iulie.

Mihai Trăistariu ne-a mai declarat că există numeroşiartişti care au preluat doina “Lie, Ciocârlie” şi că nu înţelege de ce MariaCiobanu are o problema doar cu el. “Poate pentru că am cântat-o cu o octavă maisus decât a cântat-o ea?”. Iată, mai jos, lista artiştilor care au interpretat,de-a lungul vremii, controversata piesă.

1. Maria Lătăreţu (compozitoarea şi textiera piesei)

2. Maria Ciobanu

3. Ion Dolănescu

4. Cântăreţul de origine rusă Vitas

5. Andra

6. Andreea Bănică

7. Larisa Ciortan (a prelucrat-o şi a transformat-o în muzică uşoară)

8. Mihai Trăistariu

Pe Internet mai există şi variante care aparţin naistului GheorgheZamfir şi trupei Phoenix.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17

Mai multe imagini:
Mihai Trăistariu: “Cred că vrea să-şi facă reclamă!”. Cântăreţul, dat în judecată de Maria Ciobanu pentru că i-ar fi “furat” piesa “Lie, Ciocârlie”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine