2020-07-05 05:02

Mit şi adevăr în îngrijirea dinţilor. „Suntem ceea ce mâncăm. Trebuie să avem şi cu ce!”

 |  19:12
Mit şi adevăr în îngrijirea dinţilor. „Suntem ceea ce mâncăm. Trebuie să avem şi cu ce!”

Se pune accent pe ceea ce trebuie să avem în farfurie, dar mai puţin pe sănătatea danturii pentru că, în fond, degeaba ascultăm sfaturile nutriţioniştilor şi cumpărăm migdale în loc de aripioare picante dacă nu avem cu ce să le ronţăim. Statisticile arată că românii nu acordă o mare importanţă îngrijirii dentare, aflându-ne pe un loc ruşinos în topul cumpărătorilor de pastă şi periuţa de dinţi din Europa. Fugim de medicul stomatolog că Necuratul de tămâie, suportăm cu stoicism durerile de dinţi şi lăsăm cariile să ajungă până în stadiul în care dintele nu mai poate fi reparat, ci extras. Astfel, şi la acest capitol ne aflăm pe ultimele locuri în Europa în sănătatea dentară, dantura incompletă fiind un fapt frecvent nu doar în rândul bătrânilor, ci şi al tinerilor. Medicul stomatolog Iulia Zeana, expert în prevenţie dentară, susţine că o periere potrivită a danturii, încă din copilărie, ne poate salva de mari şi dureroase probleme la maturitate.

„Aş vrea să am o portavoce şi să strig în gura mare, să mă audă toată lumea: periaţi-vă corect dinţii, de două ori pe zi, în mod corect, maxim două minute şi veţi avea dinţi sănătoşi şi frumoşi! Am auzit, în stânga şi-n dreapta, că anumite persoane, din dorinţa de a acorda şi mai mare atenţie îngrijirii dinţilor, îşi periază dantura câte 20 de minute.

Total greşit aşa ceva! Nu este nevoie de aşa ceva pentru că este nu doar inutil, ci şi periculos. Poate fi rănită gingia, iar dinţii oricum nu vor fi mai curaţi decât dacă îi periem corect două sau trei minute, aşa cum cere la carte. Totodată, nu recomand periuţele de dinţi cu peri foarte duri, ci pe cele cu un nivel mediu de duritate pentru că puteţi răni gingia şi grăbi procedul de retragere gingivală. Aşadar, cu o periuţă potrivită şi o pastă de dinţi de bună calitate (le recomand pe cele care au în compoziţie bicarbonat de calciu) trebuie să periem dinţii, de sus în jos, nu stânga dreaptă, cel puţin dimineaţa şi seara”, ne-a declarat medicul stomatolog Iulia Zeana, expert în prevenţie dentară.

„Este adevărat că ceaiul negru şi cel verde pătează dinţii, însă nu într-un mod ireversibil! După perierea cu pastă de dinţi sau bicarbonat de sodiu, petele dispar şi oricum aceste ceaiuri nu sunt atât de concentrate încât să păteze dantura atât de puternic, încât să fie nevoie de o albire dentară. Dacă bem o cană, două, trei de ceai pe zi nu trebuie să ne speriem! Dacă nu neglijăm curăţarea zilnică a dinţilor, nu avem motive de îngrijorare!”, susţine medicul.

„Şi nu mai fugiţi de medicul stomatolog! Tehnica a avansat, repararea dinţilor nu (mai) implică durere, nu lăsaţi cariile aflate în stare incipientă să avanseze până în punctul în care nu se mai pot salva dinţii. Eu îmi sfătuiesc pacienţii să ia măsuri chiar şi atunci când o carie este invizibilă cu ochiul liber, dar detectabilă cu aparaturi speciale. Dacă ele nu se observă la o simplă privire sau sunt sub forma unui punct, nu înseamnă că nu sunt grave. În interiorul dintelui poate fi ascunsă o carie foarte mare. Este mult mai bine să intervenim din timp, să curăţăm caria şi să avem în continuare dantura sănătoasă şi funcţională, decât să lăsăm problema să se agraveze până în momentul în care trebuie extirpat nervul, montat coroniţe dentare sau pierderea definitivă a dintelui”, ne sfătuieşte medicul Iulia Zeana.

Adevărat sau fals

1. MIT – detartrajul ne strică dinţii

 ADEVĂR: procedură benefică, indicată la şase luni

2. MIT – albirea dentară ne strică dinţii

 ADEVĂR: da, aşa este atunci când se utilizează peroxid, substanţa folosită în decolorarea părului. NU, atunci când se utilizează bicarbonatul de sodiu

3. MIT – albirea dentară este soluţia pentru un zâmbet perfect

 ADEVĂR: dacă nu este efectuată aşa cum trebuie şi mai ales CU CE trebuie, contravine sănătăţii dinţilor. Peroxidul, substanţa folosită în decolorarea părului, creşte sensibilitatea dinţilor.

Dinţii revin la culoarea iniţială în proporţie de 50% în doar 7 zile, ne-a declarat Iulia Zeana, medic stomatolog, expert în prevenţie dentară.

4. MIT – sarcina favorizează degradarea dinţilor

ADEVĂR: Dacă doză de calciu este inadecvată în timpul sarcinii, oasele - nu dinţii - vor oferi calciul de care are nevoie bebeluşul pentru creştere. Pierderea este rapid recuperată după încetarea alăptării.

5. MIT – aparatul dentar reprezintă soluţia unei probleme exclusiv estetice

 ADEVĂR: Cel mai important obiectiv în acest caz este o ocluzie corectă

Trucuri pentru dinţi mai sănătoşi

1. Foloseşte bicarbonat de sodiu cu pastă de dinţi. Fie că este vorba de pliculeţele din magazin sau de pastă de dinţi pe bază de bicarbonat de sodiu (gama Arm & Hammer). Bicarbonatul de sodiu are beneficii multiple asupra sănătăţii şi frumuseţii dinţilor:

   - putere de curăţare a tartrului superioară în comparaţie cu alte produse: 88% în locuri greu accesibile, de două ori mai mult tartru eliminat după 4 săptămâni. Nu doar periuţa, dar şi pasta este importantă pentru eliminarea tartrului din zonele ascunse (inclusiv de lângă gingie);

- neutralizează acidul, reduce demineralizarea smalţului şi previne apariţia cariilor;

- agent eficient în albirea dinţilor – după folosirea unui tub de pastă Arm & Hammer, dinţii devin cu trei nuanţe mai albi;

- acţiune delicată, efect abraviz redus;

- diminuează sensibilitatea dinţilor;

- întăreşte smalţul şi întăreşte conţinutul de minerale al dinţilor;

- îmbunătăţeşte aspectul dinţilor, conferindu-le un aspect tineresc.

2. Asiguraţi-vă aportul necesar de calciu din produse lactate, somon, sardine, verdeţuri închise la culoare sau alegeţi paste de dinţi care au în compoziţie calciu lichid (o tehnologie patentată de A&H – care intră în structura smalţului deteriorat căptuşindu-l. Aduce aportul necesar de ioni de calciu şi de fosfaţi pentru a reminelariza şi proteja dinţii. Liquid Calcium™ conţine de 8 ori mai mulţi ioni de calciu şi fosfaţi decât cantitatea prezenta în saliva. Calciul lichid se depune pe suprafaţa smalţului dentar, acoperind fisurile sau crăpăturile apărute, făcând-o mai albă şi mai netedă).

3. Periaj dentar corect. Periajul dentar corect include şi gingia.

4. Folosirea unor periuţe de dinţi de bună calitate şi schimbarea acestora la trei luni.

5. Evitaţi să staţi cu aerul condiţionat îndreptat spre zona feţei.

3 factori principalii ai sănătăţii dentare

1. Vizita la medicul stomatolog şi detartrajul periodic

2. Periajul corect

3. Folosirea de paste de dinţi şi periuţe electrice de bună calitate


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz