2019-12-15 18:26

Mituri false despre fermitatea sânilor. A purta sau a nu purta sutien, aceasta este dilema multor femei. Medicul dă verdictul!

 |  20:01
Mituri false despre fermitatea sânilor. A purta sau a nu purta sutien, aceasta este dilema multor femei. Medicul dă verdictul!

Cel puţin o dată în viaţă, orice femeie şi-a pus întrebările: de ce sânii îşi pierd fermitatea, ce este de făcut pentru evitarea acestui fenomen sau măcar pentru întârzierea lui şi, mai ales, dacă purtarea sau nu a sutienului, unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de sănătatea şi frumuseţea bustului, poate preîntâmpina sau, dimpotrivă, grăbi lăsarea sânilor? Din păcate, medicul estetician Călin Doboş ne-a spus că lăsarea pielii sânilor nu poate fi influenţată de creme, sport sau tratamente cosmetice, fiind un proces natural care depinde de moştenirea genetică şi de calitatea pielii fiecărei femei în parte.

Pielea şi implicit sânii, care sunt susţinuţi de piele, se lasă din cauza gravitaţiei şi înaintării în vârstă, acesta fiind un proces natural, odată cu îmbătrânirea, nivelul colagenului din piele diminuându-se simţitor. Astfel, odată cu trecerea anilor, pielea cedează. Pentru unele norocoase, mai târziu, pentru alte femei, mai devreme.

Acest aspect este condiţionat de calitatea pielii, unele femei au o piele mai rezistentă decât altele, ori pentru că aşa s-au născut, ori pentru că au avut grijă de ea o viaţă întreagă, hidratând-o corespunzător, ferind-o de factorii de mediu care grăbesc îmbătrânirea (poluare, radiaţii etc.), ori folosind produse cosmetice de calitate. Sănătatea şi frumuseţea pielii bustului mai sunt condiţionate şi de informaţia genetică, de mărimea sânilor, deoarece cu cât sunt mai grei cu atât mai repede sunt atraşi de gravitaţie şi se lasă mai uşor, şi, nu în ultimul rând, de sarcină. Creşterea în greutate sau mărirea lor cu implant/injectare de grăsime, datorită creşterii în volum, provoacă acelaşi rezultat: lăsarea sânilor.

„Este un mit fals ideea că sânii sunt susţinuţi de ligamente şi că lăsarea lor nu este condiţionată de calitatea pielii. De fapt, aceste ligamente sunt mult prea slabe, am putea spune rudimentare - adică nu au valoare de susţinere. Totodată, lăsarea pielii nu poate fi influenţată de creme, sport sau tratamente cosmetice!”, ne-a explicat chirurgul estetician Călin Doboş.

„Sutienul trebuie să fie sfânt!”

„Multe românce nu poartă sutien pentru că există mitul că dacă porţi sutien pielea care susţine sânii se slăbeşte. Nimic mai fals decât asta. Sutienul trebuie purtat pentru că susţine, adică este antigravitaţional!”, a adăugat Călin Doboş. „Chiar şi în timpul nopţii este indicată o formă de contenţie a sânilor, desigur, una mai lejeră. În timpul zilei, atunci când stăm în picioare, sânii tind să se lase spre buric, iar noaptea spre laterale. Sutienul, în cazul femeilor cu sâni voluminoşi, ar trebui să fie sfânt şi purtat la plimbare, în casă, la shopping şi chiar şi la sala de sport. Nici cele cu sânii mai mici nu sunt scutite de purtarea sutienului, însă respectarea „regulilor” nu este chiar atât de strictă. Însă o sarcină poate să-i compromită şi pe aceştia, atunci când se măresc mult şi într-un timp relativ scurt. Evident că şi atunci când sânii au fost măriţi prin metode chirurgicale este nevoie de o susţinere cât mai completă şi corectă a acestora.

Chirurgia estetică nu face minuni

„Un alt mit fals este acela că siliconul ridică sânii lăsaţi. Vă pot spune că acest lucru nu se întâmplă NICIODATĂ! Dacă discutăm despre un sân mic sau foarte mic, dar căzut uşor, se schimbă situaţia în felul următor: prin umplerea pielii sânului, acesta capătă un aspect plăcut şi uniform, dar privit cu atenţie se poate observa că şi acesta este uşor lăsat. O dată ruptă fibră de rezistenţă a pielii, aceasta nu se mai reface cu nimic în lume şi, drept urmare, necesită o excizie a excesului de piele care atârnă sub areolă, adică cicatrici”, susţine chirurgul estetician.

Cum putem preveni lăsarea sânilor

- Pentru a preveni lăsarea sânilor, trebui mai înainte de toate să purtăm sutien aproape tot timpul, deoarece gravitaţia este permanentă şi trebuie să o combatem cât mai mult posibil. Nu sunt recomandate sutienele cu sârmă pentru că strivesc sânul, fiind recomandate cele fără, iar acestea, atunci când sunt purtate, trebuie să susţină sânii fără a presa tare asupra lor, doar să-i susţină.

- O altă modalitate de prevenire este menţinerea unei greutăţi corporale constante de-a lungul vieţii şi luarea în greutate în mod echilibrat în timpul sarcinii, bineînţeles sub îndrumarea medicului.

- Evitarea expunerii la soare sau la razele UV este una dintre cele mai indicate modalităţi de menţinere a tonusului pielii. Aşa cum bine ştim, sânii sunt anexe ale pielii, glanda mamară fiind de fapt o glandă de transpiraţie modificată. Se ştie că expunerea pielii la soare generează cancer de piele, mai ales dacă se produc şi arsuri repetate, ceea ce ridică şi riscul cancerului de sân ca o varietate a cancerului de piele. În plus, sânii expuşi la soare în exces se vor usca, altfel spus, „se atrofiază, se subţiază şi încep să atârne”.

- „Îmbătrânirea pielii sânilor din cauza soarelui nu este progresivă, ci bruscă. Ani întregi poate arăta bine şi brusc, uneori după sarcina, alteori după slăbire, alteori din senin, sânii (pielea) arată din ce în ce mai rău şi atunci e prea târziu. Foarte multe femei din România merg la solar, de exemplu, şi nu conştientizează faptul că mai târziu acest lucru poate avea repercusiuni grave. Toate aceste lucruri explică faptul de ce suntem pe primul loc în Europa la cancerul de sân!”, explica Călin Doboş.

Cum influenţează bustul practicarea unui sport

- Sportul nu ajută la ridicarea sau „tonifirea” sânului. Este falsă concepţia cum că sânul este legat de muşchi, de fapt sânul este o anexă a pielii, acesta alunecă deasupra muşchiului şi asta se poate simţi ori de câte ori sânul este palpat.

- Sportul, în schimb, creşte tonusul muşchilor, vascularizaţia şi oxigenarea organelor, dar nu creşte tonusul pielii. Sportul şi alimentaţia corespunzătoare duc la dispariţia grăsimii subcutanate şi astfel pielea vine în raport direct cu muşchiul, şi astfel creează senzaţia de piele tare.

- „Ideea că pielea s-a tonifiat este o iluzie, o găselniţă comercială. Sportul este bun pentru a modela forma trupului şi în primul rând este SĂNĂTOS”, este de părere chirurgul estetician Călin Doboş.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray