2020-01-18 22:07

O mie de oameni au protestat alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa CNA: “Ieşi afară, javră ordinară!”

 |  19:15
O mie de oameni au protestat alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa CNA: “Ieşi afară, javră ordinară!”

Realizatorul emisiunii “În gura presei” de la Antena 3 este hotărât săpună capăt “dictaturii” CNA şi, susţinut de colegul Victor Ciutacu auprotestat, timp de două ore, în faţa sediului Consiliului Naţional alAudiovizualului, motivarea lor fiind “amenzile abuzive şi limitarea libertăţiicuvântului”. Deşi a primit aprobare pentru un protest format doar din douăpersoane, Badea a fost întâmpinat în zona stabilită pentru miting de câtevasute de persoane. Timp de două ore, aceştia au strigat “Ieşi afară, javrăordinară!” şi au fluturat pancarte pe care erau scrise mesaje adresatemembrilor CNA, printre care: “La muncă, pe câmp, nu cu fundul pe scaun!” şi“Ruşine, ruşine să vă fie!”

Lui Mircea Badea i-a ajuns cuţitul la os şi, deranjat că “membri CNA,aflaţi în funcţii publice cu rang de ministru înţeleg să abuzeze ca şi cum arfi pe moşia publică şi personală şi îşi impun propriile concepţii şi părericelor care au altă părere decât ei”, a ieşit în stradă să protesteze împotrivacelor care îi amendează pe toţi cei care critică puterea. Timp de două ore,realizatorul Antena 3, însoţit de colegul Victor Ciutacu şi alte câteva sute depersoane, a strigat “cât l-au ţinut bateriile” în faţa sediului Consiliului Naţionalal Audiovizualului, “Ieşi afară, javră ordinară!”. Desigur, aşa cum era de aşteptat,nimeni nu s-a arătat la fereastră să fluture din batistă sau să încerce undialog, membri CAN preferând să aştepte încheierea protestului pentru a plecaspre casele lor. “Dacă ar trebui să respect regulile impuse de CNA, artrebui să terminăm cu televiziunea. Cei din CNA beneficiază de giruri dinpartea oamenilor politici. Prin orice vot ei pot interzice orice emisiune dinaceastă ţară. Şi nu este vorba numai despre Antena 3. De exemplu, acum o săptămânăs-a vrut desfiinţarea Realităţii. S-au tras pârghiile necesare şi acest lucrunu s-a întâmplat. Au vrut să desfiinţeze şi TVR 3 şi TVR Info şi chiar nu înţeleg",a declarat Ciutacu, iar Badea a spus că “Amenzile pe care le-am primit le vomataca în instanţă. Am şi atacat câteva şi urmează să primim banii înapoi, însăîntârzie să apară".

“Putereanu trebuie pupată în fund, ci criticată!”

“Eu nu o să tac, pentru că nu mă duc acolo sătac sau să agit aşa, un steguleţ. Eu mă duc acolo să urlu!”, ne anunţă Badea cuo zi înainte de protest şi s-a ţinut de cuvânt: “Am ieşit în stradă să vă spuncă sunteţi nimeni pe stradă!”, a strigat Mircea prin portavoce, acompaniat deaproape o mie de persoane care îi împărtăşesc convingerile. “Jos cenzura!”,“Libertate!”, “Dreptate!”, “Puterea nu trebuie pupată în fund, ci criticată!”,au strigat cei mai mulţi dintre protestatanţi, iar Victor Socaciu, vicepreşedinteal Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din CameraDeputaţilor, s-a aflat şi el la faţa locului. “Trebuie să respectăm copiii careîn '89 au murit pentru dreptul de a se exprima liber. Societatea noastrătrebuie să înţeleagă că dacă presa este cenzurată la 20 de ani de la Revoluţie,urmează ca această cenzură să se răsfrângă asupra tuturor", a declaratSocaciu, în urmă cu câteva zile, membrilor CAN. “Spaţiul audiovizual a fost împărţitîn moguli buni şi în moguli răi. Cred că CNA trebuie să vegheze şi nicidecum îninteriorul său să se degaje o grupare care să controleze audiovizualul. Odatăce sunteţi membri ai audiovizualului, îndepărtaţi oarecum de haina politică(....), mă gândesc că interesul naţional trebuie să fie definit de grupărileexistente printr-o corectă negociere a celor care sunt într-o parte sau în altaa unui eşichier politic, care, vrem sau nu, există atât timp cât aţi fost trimişiîn acest for prin argumente politice”.

“Nuavem bani de teatru, doar televizorul ne-a mai rămas!”

Susţinătoriilui Mircea Badea au fost, în general, oameni maturi, trecuţi de prima tinereţe,pentru că “tinerii nu ştiu cum este să trăieşti cu pumnul în gură, nu au trăitvremurile noastre”. Sfâşiaţi de sărăcia în care îşi duc cu greu existenţa,oamenii au declarat cu lacrimi în ochi că: “Nu avem bani să mergem laspectacole, la teatru, nu avem bani pentru nimic. Ce ne-a mai rămas? Decât săne uităm la televizor! Acum şi dreptul ăsta vor să ni-l ia!”. RealizatoriiAntenei 3 au clarificat motivul prostestului, susţinând că nu vor să protejezedreptul la libera exprimare al ziariştilor din Antena 3, ci al tuturor românilor.Mircea Badea a ţinut să precizeze că demersul nu este unul politic, ci esteîndreptat către instituţiile statului. "Să înţeleagă că suntem într-o ţarăliberă. Libertatea cuvântului este cea mai importantă", a declarat MirceaBadea. "Azi, aici, nu este un miting politic şi sper să nu se transformeîntr-unul. Este expresia unor oameni care vor libertate. (...) Sunt impresionatsă văd oameni tineri, studenţi, care au venit de la şcoală, facultate şi, pe dealtă parte, pensionari, oameni care au trăit în regimul comunist şi care subnici o formă nu vor să vadă că ceea ce odată ne îngrădea, cenzura, se repetă",a declarat şi Mihai Gâdea care a protestat alături de colegii săi.

Amendaţi cu 10.000 lei din cauza Elenei Udrea

"Protestulantiabuz" a avut loc ca urmare a amenzilor pe care Consiliul Naţional alAudiovizualului le-a tot trimis Antenei 3 de-a lungul timpului, însă picăturacare a umplut paharul a fost amendă de 10.000 de lei pe care CNA a acordat-oAntenei 3 pentru emisiunea "Sinteza Zilei" din 14 septembrie. MirceaBadea şi Victor Ciutacu sunt învinuiţi de limbaj injurios şi încălcareadreptului la propria imagine al Elenei Udrea şi al unui primar PDL. "Dacăera nevoie de exemple ca poporul suveran să afle că puterea politică munceştevârtos să încalece presa şi că vrea să sugrume din faşă orice tentativă decritică, ne oferim noi să-i explicăm. Aici nu e vorba de Badea şi Ciutacu, nicimăcar de Gâdea, receptorul amenzii, ci de libertatea de exprimare şi opinie,sacre conform Constituţiei. Azi suntem noi, ăia cu gura cea mai mare, mâinepoate fi, dacă funcţionează puterea precedentului - şi funcţionează -, oricine.Nu suntem, vorbă lui Mircea, fabrici de sute de milioane, ca să-şi facă CNAplanul la încasări şi nici nu avem de gând să devenim ciuca bătăilor uneiinstituţii controlate politic. Facem rating pentru noi şi pentru postul care neplăteşte, nu pentru a achita din publicitate amenzile aberante pe care vrea CNAsă le permanentizeze", a declarat Victor Ciutacu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16

Mai multe imagini:
O mie de oameni au protestat alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa CNA: “Ieşi afară, javră ordinară!”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray