2020-03-30 12:14

Pielea foarte uscată, roşeaţa şi pruritul, semne ale dermatitei atopice. Este o afecţiune a pielii de care suferă 50 de milioane de europeni

 |  19:49
Pielea foarte uscată, roşeaţa şi pruritul, semne ale dermatitei atopice. Este o afecţiune a pielii de care suferă 50 de milioane de europeni

Pielea extrem de uscată la nivelul corpului, mâncărimi, zone înroşite, eczeme, escoriaţii veziculare, toate sunt simptome ale dermatitei atopice, o boală inflamatorie cronică de care suferă 50 de milioane de oameni din Europa, atât adulţi, cât şi copii. În aproape jumătate din cazuri, simptomele bolii apar în primele şase luni de viaţă, însă şi în rândul adulţilor sunt suficient de multe cazuri de dermatită atopică.

Această afecţiune a pielii este a doua cea mai întâlnită cauză a vizitelor la dermatolog, 20% dintre cele 50 de milioane de pacienţi în Europa fiind copii. Principala cauză a apariţiei dermatitei atopice este de natură ereditară şi apare atunci când bariera cutanată este slăbită, iar microbiomul este dezechilibrat.

Se manifestă prin piele uscată şi pe alocuri chiar foarte uscată, mâncărime şi puseuri, eczemele care apar pe piele fiind de două feluri: eczeme acute (eritem, escoriaţii, veziculaţie, exudat seros, prurit) şi eczeme cronice (lichenificare, uscăciune, prurit). La sugari, simptomele dermatitei atopice sunt reprezentate de eczemele acute la nivelul obrajilor şi al scalpului, la copii se manifestă prin eczeme în zona trunchiului, a gambelor, a braţelor şi antebraţelor şi a flexurilor. În schimb, la adolescenţi şi la adulţi, dermatita atopică se manifestă sub forma unor eczeme cronice cu lichenificare în zonele flexurale, a gâtului şi în regiunea bucală.

Cercetările în domeniul dermatologiei au relevat importanţa bacteriei Vitreoscilla filiformis, care creşte în lacul Erie din America de Nord, în ameliorarea simptomelor dermatitei atopice încă din primele zile, urmând ca după un tratament de lungă durată cu produsele dermatocosmetice care au incluse, în compoziţie, această bacterie, să fie tratată total.

                    

Tratament: dermocorticoizii şi cremele emoliente

În timpul erupţiilor, dermatologii prescriu creme sau unguente care conţin corticoizi, cunoscuţi sub numele de dermocorticoizi. Acestea ajută la tratarea leziunilor din momentul apariţiei. Odată ce acestea dispar, cremele emoliente refac hidratarea unei pieli extrem de uscate, iar acest lucru ajută la prevenirea erupţiilor. Pentru a reduce numărul de erupţii, se recomandă duşurile în locul băilor, folosirea produselor de curăţare uşoare care nu conţin săpun şi parfum, purtarea hainelor din bumbac, nu din lână sau fibre sintetice şi menţinerea unei temperaturi scăzute în casă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine