2020-02-25 21:28

Psihoterapeutul Diana Nicolescu: Efectul supraincrederii, o eroare de gândire care dezvoltă o superioritate iluzorie

 |  16:09
Psihoterapeutul Diana Nicolescu: Efectul supraincrederii, o eroare de gândire care dezvoltă o superioritate iluzorie

Gabriela Dumba

De multe ori am avut impresia că am putea face mai mult decât s-a dovedit ulterior că am făcut. Senzaţia că “putem muta munţii din loc” este cea care stă la baza unei erori de gândire numită în literatură de specialitate supraîncredere (de la englezescul “super confidence”). Psihoterapeutul Diana Nicolescu (foto) este de părere că supraincrederea nu este benefică pe termen lung pentru că este o calibrare eronată a posibilităţilor cognitive (indivizii care nu au aşa de multe abilităţi intelectuale, fizice sau psihice dezvolta o superioritate iluzorie, presupunând că abilităţile lor sunt mai elevate decât sunt de fapt).

“Atunci când suntem supraîncrezători, de cele mai multe ori luăm decizii proaste care se bazează pe informaţii inadecvate şi pe strategii decizionale ineficace. Motivul pentru care tindem să fim supraincrezatori este pentru că preferam să nu ne gândim că noi putem comite greşeli. În mod frecvent însă, oamenii supraincrezatori sunt priviţi cu stimă şi admiraţie. Liderii de mari corporaţii, de ţări sau de partide emana supraîncredere prin toţi porii.

Este încrederea lor bazată pe ceva real sau este o superioritate iluzorie? Ce îi face pe unii să se simtă mai încrezători decât alţii? Un răspuns ar fi: încrederea în propriile abilităţi (reale sau nu), un sentiment de siguranţă a lucrurilor care se întâmplă, sentimentul de control al mediului său al celorlalţi şi îndrăzneală.

Cât de ancorată în realitate este supraincrederea? Uneori ea are baze reale, alteori însă nu. Atunci când realitatea nu corespunde cu evaluarea propriilor posibilităţi ia naştere supraincrederea, uneori cu efecte nedorite”, ne-a declarat psihologul Diana Nicolescu.

Un lider de partid, în gândirea căruia s-a strecurat o eroare de gândire cu efect de supraîncredere, poate lua decizii greşite, subestimând adversarul şi supraestimandu-se pe sine. Un efect direct este cel numit “eu sunt mai bun decât media” , unde 93% dintre şoferi cred că sunt mai buni decât media, 94% dintre profesorii de facultate cred că abilităţile lor sunt mai bune decât norma şi cei mai mulţi bărbaţi tind să creadă că sunt mai arătoşi decât sunt în realitate.

Toate aceste rezultate contrazic realitatea statistică. Nu putem fi toţi mai buni decât media, deci realistic vorbind, toţi supraincrezatorii sunt mai aproape de medie decât îşi doresc să fie. “De ce suntem totuşi predispuşi la astfel de erori?

Un răspuns ar fi că atunci când oamenii gândesc pozitiv despre ei înşişi şi se agaţă de iluzia de control şi de credinţa într-o superioritate falsă, este pentru că acest mecanism cognitiv îi ajută să facă faţă şi chiar să prospere în anumite împrejurări. Până nu de curând se credea că o viziune optimistă este corelată cu rezultate mai bune, însă în ultimul timp cercetătorii au început să privească cu precauţie această abordare supraîncrezatoare, care frizează uneori naivitatea”, susţine psihoterapeutul.

Consecinţele supraîncrederii pot fi fatale

Credinţa că tu faci parte din acei 93% şoferi grozavi se poate termina cu un adevărat şoc atunci când lucrurile nu merg deloc bine. Probabil că dacă îi întrebăm pe cei care depăşesc vitejeşte în trafic şi intră frontal în alte maşini, ne vor spune că au crezut că pot intra la timp în coloană de maşini, că au avut timp să depăşească şi că, în fond, ei sunt şoferi foarte buni.

Din nefericire, cei mai mulţi nu mai pot fi în stare să ne răspundă, dar este cert că nu din dintr-un sentiment de nesiguranţă s-au aventurat într-o astfel de eroare de gândire, ci din supraîncredere.

“O persoană care se gândeşte că totul va fi bine, va fi mai puţin pregătită atât psihic cât şi fizic, şi va experimenta o stare de disconfort mai ridicată, atunci când lucrurile nu vor merge aşa cum şi-a închipuit.

Pacienţii care au avut fantezii despre o recuperare nedureroasă în urma unei operaţii s-au recuperat mai greu decât cei care au avut aşteptări mai realiste despre nivelul de durere. Uneori, credinţa că poţi fi mai capabil decât eşti în realitate te poate ajuta să câştigi bătălii pe care altfel nu le-ai fi câştigat, supraîncrederea devenind o strategie bună, mai ales în situaţii incerte şi noi”, este de părere psihologul Diana Nicolescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-03-12

Mai multe imagini:
Psihoterapeutul Diana Nicolescu: Efectul supraincrederii, o eroare de gândire care dezvoltă o superioritate iluzorie
zoom
Parerea ta...

GABRIELA G
12 Mar 2014

Este un complex de factori al unei situații echivalente ca și stare, cu cea a retrogradării, descalificării or subpoziționării față de o stare deținută anterior. Realitatea ne-a demonstrat cu exemple faptul că e mult mai dureroască căderea de foarte sus, având accent foarte puternic asupra psihicului uman, tocmai din supraîncrederea pe care cel în cauză a avut-o în el însuși, o supraevaluare care nu te pregătește pentru eșec.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine