2020-08-10 11:55

Psoriazisul, o boală autoimună agravată de ger

 |  17:40
Psoriazisul, o boală autoimună agravată de ger

Psoriazis este o boală autoimună cronică, necontagioasă, care provoacă autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afecţiuni sunt leziunile roşiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite plăci, care se pot rupe şi pot sângera, iar în sezonul rece, această problemă se agravează pentru că frigul afectează grav pielea şi aşa sensibilizată de boală. Hidratarea şi protejarea pielii sunt două dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să le ia cei afectaţi de psoriazis.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important în apărarea organismului de factorii externi care funcţionează ca o barieră între organism şi mediul exterior. Iarna, din cauza temperaturilor scăzute şi a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidică a pielii este afectată, iar funcţia de barieră a pielii este alterată. Pielea este mai vulnerabilă şi pentru că este mai uscată, din cauza faptului că la frig scade transpiraţia şi implicit gradul de hidratare a pielii. Pe lângă impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiază de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturală, aşa cum se întâmplă pe timpul verii. Placa psoriazică se poate dezvolta oriunde pe piele, cel mai frecvent apărând în zona scalpului, a genunchilor, a coatelor şi a porţiunii inferioare a spatelui. Poate apărea chiar şi pe mâini sau pe picioare, precum şi la nivelul unghiilor degetelor de la mâini şi picioare. Deşi psoriazisul se manifestă la toate vârstele, apare cu preponderenta la persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.„În cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesită o îngrijire foarte atentă, cu atât mai mult în sezonul rece. Este recomandat că persoanele bolnave să folosească creme emoliente și produse hidratante pentru a păstra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante și emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât şi pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”, susţine dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie, doctor în ştiinţe medicale. Printre factorii care declanşează această boală se numără: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale.

Sfaturi de urmat:

•Atunci când ieşiți afară nu trebuie să uitați de mănuşi, chiar dacă temperatura exterioară nu este foarte scăzută.

•„Igiena zilnică trebuie făcută cu multă atenţie, folosind produse de spălare mai delicate, care să curăţe şi în acelaşi timp să hidrateze pielea. Prin curăţare, se îndepărtează grăsimile normale, proprii ale pielii, astfel că este indicat să folosim un produs mai blând, care să curăţe şi în acelaşi timp să compenseze pierderea de lipide, completând filmul hidrolipidic al pielii”, adăugă dr. Carmen Curea.

•Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atât mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerată o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. În acest caz, o soluţie ar fi folosirea unei lămpi cu ultraviolete artificiale, care să compenseze lipsa razelor naturale.

Statistici îngrijorătoare

•În România, această boală afectează aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârstă şi orice sex, în timp ce la nivel mondial afectează aproximativ 4% din populaţia globului.

•Peste 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frică de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala. În acelaşi timp, de 3 ori mai mulţi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase iar numărul celor care îşi pierd locul de muncă din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase.

•Un coeficient de 5,5% dintre pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o  rată de 2,4- 3,3% pentru alţi bolnavi.

„Stop prejudecăţilor”

În sprijinul persoanelor afectate de psoriazis, Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au demarat anul acesta campania „Stop prejudecăţilor!”, cu rolul de informare şi educare a pacienţilor cu psoriazis, dar şi a opiniei publice în general. Cu ocazia lansării campaniei, Delia Matache, unul dintre susţinătorii acestei cauze, a lansat „Melodia Acceptării” – „Ia-mă de mână“. Versurile acestei melodii, devenite imnul campaniei, au fost compuse de către pacienţi cu psoriazis.

Tratament naturist

•Se prepară ceai din părţi egale de cimbrişor, coada-calului, gălbenele, trei-fraţi-pătaţi, urzică. Se face infuzie dintr-o linguriţă la o cană (250 ml) apă, 10 minute. Se bea 1 şi 1/2 ceai/zi.

•Se face un amestec din: 40 g coajă de salcie, 40 g scoarţă de stejar, 20 g seminţe de in, 20 g flori de arnică, 20 g flori de gălbenele, 20 g flori de ventrilică, 20 g flori de lumânărică, 20 g rădăcină de scai, 20 g fructe de ienupăr. Se pune o lingură de amestec în 300 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat. Se strecoară. Se înmoaie bucăţi de tifon în infuzia călduţă, se storc şi se aplică pe zonele afectate. Compresele se schimbă o dată la 30 minute.

•Se prepară o alifie din suc de rostopască 5 g sau suc proaspăt de nalbă 5 g, amestecat cu 50 g osânză de porc. Cu aceasta se vor unge de 2-3 ori/zi zonele afectate.

•Se fac bai de cimbru, pelin, soc, busuioc, pătlagină, gălbenele, urzică, cicoare, mesteacăn, coada-racului.

•Se face cură internă cu ulei de seminţe de in timp de 21 de zile câte 7 linguri/zi, apoi doza de întreţinere: 2 linguri/zi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz