2020-02-18 00:32

Recital Chopin, la Ateneu. Spectacolul va avea loc pe 25 septembrie

 |  18:03
Recital Chopin, la Ateneu. Spectacolul va avea loc pe 25 septembrie

Trăim prin ceea ce primim, dăinuim prin ceea ce avem de oferit. Chopintrăieşte, iar în 25 septembrie, începând cu ora 19.00, revine la Ateneul Romanîntr-o interpretare unica marca Sam Haywood. Artistul britanic a călcat peurmele lui Chopin, cel mai recent disc al său fiind înregistrat pe pianulmarelui compozitor. “Pianul Pleyelreprezintă ultimul cuvânt al perfecţiunii”, susţinea Frederic Chopin. Încântarea,visarea, melacolia sau durerea au prins viaţă pe claviatura sa încărcată deistorie. Povestea pianului este strâns legată de viaţă tumultuoasa acompozitorului, însă continuăîn aceeaşi notă chiar şi după moartea acestuia. Pianul i-a fost oferit luiChopin de către producătorul francez Camille Pleyel, în 1848. Iniţial, compozitorul l-a primit gratuit,angajându-se să îl promoveze în rândul ucenicilor săi şi în concerte. Înaintede a părăsi Parisul din pricina revoluţiei, Chopin l-a cumpărat contra sumei de2.000 de franci. În Londra, compozitorul se bucura de aprecierea unorpersonalităţi de renume precum regina Victoria şi prinţul Albert, în faţa căroraconcerta. Înainte de a muri, Chopin a vândut pianul pe o sumă derizorie uneiadintre ucenicele sale. Pentru mai bine de o sută de ani, identitatea pianului afost uitată, moştenirea trecând pe mâini necunoscute. În cele din urmă, acesta şi-aregăsit locul bine meritat în cadrul celei mai mari colecţii de antichităţi dinlume deţinute de Alec Cobbe. Pianul beneficiază de o companie selecta formatădin instrumentele unor mari nume precum Joseph Haydn,Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven sau Edward Elgar.

“Aşadar,vă invităm pe 25 septembrie la Ateneul Roman să aşternem încă un vers dinpoemul pianului lui Chopin”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Recitalul reprezintă o nouă victorie a CruciadeiCulturii iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi FundaţiaartEST cu scopul de a scoate la lumina repere veritabile şi de a aduce la unloc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine