2020-08-09 12:57

SIMPTOME ŞI TRATAMENT. Cele mai întâlnite boli venerice

 |  21:00
SIMPTOME ŞI TRATAMENT. Cele mai întâlnite boli venerice

Nu toate bolile cu transmitere sexuală (n.r., BTS) prezintă simptome, însă există câteva reguli general valabile în ceea ce le priveşte: se răspândesc şi pe cale orală, dar şi prin intermediul jucăriilor sexuale; două prezervative folosite unul peste celălalt nu cresc gradul de protecţie împotriva acestor boli; chiar dacă ambii parteneri sunt purtători ai unor boli cu transmitere sexuală tot trebuie să se protejeze cu ajutorul unui prezervativ, iar Chlamydia Trachomatis, deşi nu prezintă simptome în cazul femeilor, poate duce la infertilitatea acestora dacă nu este tratată la timp.

Infecţia cu Chlamydia Trachomatis, una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, nu prezintă simptome în cazul femeilor şi poate fi depistată numai la controalele de rutină recomandate de medicul ginecolog. De aceea, analizele periodice sunt foarte importante şi ştiind diagnosticul, femeia poate urma un tratament medicamentos şi poate, stopa astfel, transmiterea acestei boli, partenerilor de sex. Mai mult, netratatăla timp, Chlamydia Trachomatiscauzează complicaţii oculare, reumatismale, perinatale, infertilitate, aşa că, pentru a limita orice fel de risc, folosirea prezervativului este mai mult decât necesară. În anumite cazuri, simptomele unei infecţii cu Chlamydia Trachomatis, în circa 14-21 de zile de la contactul sexual neprotejat,sunt durerile pelviabdominale joase (uneori o durere surdă sau poate chiar una acută), sensibilitate anexială, durere la contact sexual (la examenul clinic, manevra de mobilizare a uterului este dureroasă). În cazul bărbaţilor, eventuala cronicizare a acestei infecţii conduce la uretrită cronică, prostatită, epididimită, proctită, sindrom Reiter, infertilitate.

Bolile cu transmitere sexuală majore

• Sifilisul: apare în urma infecţiei cu Treponemă Pallidum, iar primul semn al infectării, în 3-6 săptămâni, este ste apariţia unei pete roşii (macula eritematoasă), care devine o eroziune, adâncindu-se, şi apoi o ulceraţie care doare doar în cazul traumatizării sau al suprainfectarii. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretră şi perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectala, mamelonara, buzele, limba, amigdalele etc. Totodată, pot apărea stări asemănătoare gripei - lipsa poftei de mâncare, dureri de cap (cefaleea) şi musculare, articulaţii etc.

• Gonoreea (Blenoragia): primele simptome apar la 2-3 zile de la contactul sexual: secreţii abundente galben - verzui, senzaţii de usturime şi arsuri, mucoasa congestionată, roşie, umflarea uretrei etc. şi dispar în circa opt săptămâni, fără ca asta să însemne vindecare, ci, din contră, cronicizarea infecţiei. Se tratează cu antibiotice, însă este foarte importantă prezentarea din timp la medic.

• SIDA: este prescurtarea pentru Sindromul Imunodeficienţei Dobândite şi marchează un deficit a sistemului imunitar dobândit ca urmare a infecţiei cu virusul HIV. Ca toate virusurile, HIV nu are metabolism propriu şi necesită o celulă gazdă pentru a se putea multiplica, acestea fiind, printre altele, celulele sistemului imunitar, limfocitele, globulele albe, celule sistemului nervos. Infecţiile, oportuniste în cazul bolii SIDA, la un organism sănătos uneori nici nu se manifestă sau pot fi combătute cu destulă uşurinţă. Virusuri nu prea periculoase precum Herpes simplex sau Herpes zoster pot duce la îmbolnăviri grave. Toxoplasmoza, tuberculoza, citomegalia, PcP - o formă a pneumoniei şi ciupercă Candida albicans sunt de asemenea boli caracteristice stadiului SIDA, scrie sfatulmedicului.ro. Porţile de intrare în organism ale acestui virus sunt rănile deschise, suprafeţele iritate, zgâriate sau inflamate ale pielii şi ţesuturile sensibile gen mucoasa vaginală. Lichidele infecţioase prin care acestea se transmite sunt sângele, sperma, laptele de mamă etc. şi nu cele ca saliva, urina, transpiraţie sau lacrimi.

Negi genitali (Human Papiloma Virus-HPV): negi la nivelul pielii, care se prezintă sub forma unor mici umflături în zona genitală sau în cea a anusului.  La bărbaţi, infectarea este reprezentată de negi de culoare galben-cenuşiu pe penis, în zona uretrei, în zona anusului. La femei: negi de culoare albă sau roz în zona vulvei, în cea a vaginului, pe colul uterin sau în zona anusului. Se pot elimina prin metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser.

Şancrul moale:este reprezentată de apariţia unei papule roşii cu o bază eritematoasă, care progresează spre o ulceraţie dureroasă, situată la nivelul zonei genitale sau perianale şi însoţită de adenopatie inghinală dureroasă. După o perioadă de incubaţie de 4-7 zile, apare iniţial o papulă înconjurată de edem, care în 2-3 zile se transformă în pustulă. Aceasta se rupe spontan rezultând o ulceraţie, cu margini nete şi fund neregulat acoperit de puroi, foarte dureroasă, care sângerează cu uşurinţă. Simptomatologia subiectivă constă în durere intensă la nivelul leziunii, dispareunie şi leucoree abundentă, urât mirositoare; adenopatia inghinală este de asemenea dureroasă.

Granulomul inghinal(Donovanoza): estedeterminată de o bacterie numită Clymmatobacterium granulomatis (corpii Donovan), frecvenţa în India, Brazilia, Australia, China. Clinic apare o ulceraţie cronică, la nivelul vulvei, perineului sau regiunii inghinale.

Bolile cu transmitere sexuală minore:

• Scabia: presupune prezenţa unui parazit femelă care sapă un canal în piele în care depune 2-3 ouă pe zi timp de o lună şi se transmite atât prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infecţioase, cât şi prin folosirea în comun de lenjerie, haine, prosoape etc. simptomele sunt reprezentate de mâncărimi (prurit localizat) pe faţa interioară a mâinilor, între degete, în regiunea sânilor şi a organelor genitale.

• Pediculoză: este dată de insecte mici (păduchi - popular) care trăiesc la nivelul pielii  şi se hrănesc cu sânge.

• Uretritele negonococice (cele mai frecvente boli din această categorie sunt provocate de chlamydii, mycoplasme, candida albicans, tricomonas vaginalis)

• Tricomonază urogenitala

• Candidozele urogenitale

Herpesul genital

• Vegetaţiile veneriene

• Molluscum contagiosum: apariţia pe piele a unor proeminente perlate de culoare cărămizie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639880-10-15Parerea ta...

GHEORGHE
20 Noi 2016

Am o mincarime pe capul penisulu tot imi vine sa ma scarpin ce trebuie sa fac ce tratament sa fac
GASI
14 Ian 2017

freaka bine kapu cu sare
GASI
14 Ian 2017

freaka bine kapu cu sare
IAN
17 Noi 2017

Am mincarimi si elimenari ce sa fac
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz