2020-08-05 02:36

Simptomele bolilor hepatice şi tratamente naturiste. Primele semne ale unui ficat cu probleme

 |  20:01
Simptomele bolilor hepatice şi tratamente naturiste. Primele semne ale unui ficat cu probleme

Chiar dacă sărbătorile au trecut, alimentaţia de bogată în grăsimi şi zaharuri îşi lasă inevitabil urmele în noul an, iar ficatul este primul care avertizează apariţia unei probleme. Deşi este considerat “un organ tăcut“ care nu produce simptome evidente, există câteva semnale care indică apariţia unei disfuncţionalităţi sau afecţiuni hepatice. În forma cea mai simplă, cea de steatoză hepatică, boala nu provoacă simptome, în general. Dacă ele apar totuşi, poate fi vorba de oboseală, dureri în partea dreaptă a abdomenului, pierdere în greutate.

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatică)

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic în momentul în care consumul zilnic de alcool pur depăşeşte 20 gr. la femei şi 30 gr. la bărbaţi. Când ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcţiile sale au de suferit. Factorul major de risc este în acest caz alcoolul în stare pură. Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi sunt: pierderea rapidă în greutate, malnutriţia, senzaţia de oboseală. O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome cum sunt starea generală proastă, icter (îngălbenirea pielii, cauzată de creşterea nivelului bilirubinei) şi, uneori, prin durere în zona ficatului.

Semnele hepatitei cronice

Atunci când hepatita se manifestă pe o perioadă mai lungă de 6 luni, aceasta este diagnosticată ca fiind cronică. În cazul acestei afecţiuni, ficatul rămâne inflamat chiar şi în lipsa altor simptome. Astfel, există cazuri în care oamenii au hepatită cronică de peste 20 de ani, fără să primească acest diagnostic. Întrucât cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D şi ficatul gras) simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizică şi icter persistent, la reacţii autoimune aparent necorelate precum: artrită, dureri articulare şi leziuni cutanate.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatică)

Nivelul crescut al colesterolului şi obezitatea constituie doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grăsime.

Indicatorii la care trebuie să fiţi atenţi în acest caz sunt oboseala excesivă necorelată cu odihna cotidiană, pierderea nejustificată a poftei de mâncare şi implicit în greutate, precum şi durerile abdominale.  Un factor major de risc în cazul steatozei non-alcoolice este şi rezistenţa la insulină. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt însoţite de inflamaţie, ce semnalează momentul în care boala se declanşează. Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci când mai mult de 10% din ficat prezintă depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroză şi chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).  Ficatul gras este asociat şi cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute în sânge, un nivel ridicat al colesteroului dăunător şi un nivel mic al colesterolului benefic. În tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentaţiei, astfel încât corpul să metabolizeze rapid grăsimile ingerate.

Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazează în principal pe modificarea stilului de viaţă, alimentaţiei nesănătoase, dar şi pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutină, în special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatică.

Cum putem trata ficatul gras?

O măsură la îndemâna tuturor pacienţilor cu probleme hepatice este menţinerea unei alimentaţii bogate în proteine şi cu conţinut scăzut de grăsimi şi glucide, în care consumul de grăsimi saturate este înlocuit cu cele nesaturate conţinute în peşte, ulei de măsline, nuci.

De asemenea, incorporaţi în dieta zilnică multe fructe şi legume cu rol antioxidant precum sfecla roşie, varza de Bruxelles, conopida sau ardei graşi, ce ajută şi la secreţia bilei.

Un ajutor de nădejde, care sprijină alimentaţia sănătoasă este suplimentul natural Ropharma, Silimarina, care acţionează direct asupra inflamaţiei ficatului.

Remedii naturiste

- Suplimentele cu silimarină (extract uscat din seminţele de Silybum marianum (armurariu),  un complex de flavonoide, alcătuit în principal din silibină, silidianină şi silicristină. Acţionează ca un bun hepatoprotector (protejează membrana celulei hepatice, stimulează regenererea şi reglează rata de distrugere a hepatocitelor), susţine activitatea ficatului în procesele de detoxifiere şi reduce absorbţia toxinelor în celulele hepatice.

- Alte suplimente pentru protecţia hepatică pot conţine metionină şi acetil cisteină, doi aminoacizi care contribuie la detoxifierea ficatului.

- Ceaiul verde favorizează detoxifierea ficatului şi conţine substanţe care îmbunătăţesc funcţiile lui. De altfel, starea generală de sănătate se va îmbunătăţi considerabil, iar nivelul de energie al organismului va creşte.

- Rostopasca s-a dovedit utilă de-a lungul timpului în tratamentul afecţiunilor hepatice şi nu numai. În plus, ea este folosită şi în compoziţia unor medicamente naturiste cu rol hepatoprotector. Deşi este amărui şi greu de băut, ceaiul de rostopască ajută, însă, la menţinerea sănătăţii ficatului.

- Oţetul de mere ajută la detoxifierea ficatului. Dacă este consumat înainte de masă, va ajuta la eficientizarea metabolizării grăsimilor. Se amestecă o lingură de oţet de mere într-un pahar cu apă, se adaugă o linguriță de miere și se bea acest amestec de 3 ori pe zi.

- Sunătoarea are proprietăţi calmante pentru stările inflamatorii de la nivelul ficatului. De asemenea, accelerează refacerea celulelor hepatice şi ajută la detoxifierea organismului. Ceaiul de sunătoare este folosit cu succes ca adjuvant şi în tratamentul hepatitei, scrie divahair.ro. Pentru un ficat sănătos, bea două-trei căni de ceai de sunătoare timp de 6 săptămâni, după care ia o pauză de 14 zile.

- Seminţele de in favorizează reglarea tulburărilor hormonale, îmbunătăţesc funcţiile ficatului şi ale sistemului sanguin. Consumă zilnică două linguriţe de seminţe de in măcinate. Presară-le în salate, în sandwich-uri sau în iaurt.

- Unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru ficat este sucul de spanac şi morcov, fiind chiar recomandat pentru cei ce suferă de ciroză. Amestecă jumătate de pahar de suc de spanac cu jumătate de pahar de suc de morcov şi consumă-l în fiecare zi cu înghiţituri mici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz