2020-08-07 22:19

Sistemul limfatic gripat reţine apa

 |  17:27
Sistemul limfatic gripat reţine apa

Uneori, retenţia de apă poate fi confundată cu îngrăşatul, pentru că este un fenomen foarte întâlnit atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, fenomen în care formele tale parcă se dublează, cele mai afectate fiind mâinile şi picioarele.

Retenţia apei în organism sau edemul - denumirea medicală - reprezintă acumularea excesivă de lichide la nivelul întregului organism sau doar într-o anumită parte a corpului. Este de fapt un dezechilibru între lichidele pe care le pierdem (prin urină şi transpiraţie) şi ceea ce absorbim (apa, sucurile, ceaiurile etc. pe care le bem şi apa conţinută de alimente). În mod normal, lichidul din ţesuturi este drenat de sistemul limfatic, care acţionează ca un filtru (preia şi înlătură toxinele, reziduurile şi deşeurile celulare, apa, grăsimile, bacteriile etc.) şi apoi limfa  este deversată în fluxul sangvin.

Retenţia de apă devine problematică atunci când lichidul nu este drenat în mod corespunzător de sistemul limfatic, iar apa rămâne la nivelul ţesuturilor unde apare inflamaţia (edemul).

CAUZE

•           Statul în picioare pe o perioadă prelungită;

•           Căldură puternică. Aceasta dilată vasele sangvine;

•           Tulburările hormonale. În perioada premenstruală, foarte multe femei se confruntă cu senzaţia de reţinere a apei în zona sânilor şi a abdomenului. Acelaşi fenomen se mai întâlneşte la menopauză;

•           Sarcina. De-a lungul ultimelor săptămâni de sarcină, abdomenul exercită o presiune puternică asupra sistemului venos care reîntoarce sângele la inimă. Această presiune dăunează circulaţiei sângelui şi antrenează dilatarea vaselor;

•           Alimentaţia nesănătoasă. Sarea este principalul vinovat pentru că deţine proprietatea de a reţine apa în organism. De asemenea, alimente precum zahărul, margarina, pâinea albă, băuturile alcoolice, păjelile favorizează retenţia apei;

•           Medicamentele. Administrarea anumitor medicamente, în special cele împotriva hipertensiunii (blocante calcice), dar şi corticosteroizii şi anticoncepţionalele pot fi asociate cu apariţia edemului;

•           Varicele. Aceste vene dilatate, de culoare albăstruie, sunt asociate cu o încetinire a circulaţiei sangvine;

•           Tromboflebită acută. Inflamarea unei vene care se manifestă în special prin dureri şi prin umflarea membrului inferior favorizează instalarea edemului;

•           Insuficienţa renală. Una dintre funcţiile rinichilor este aceea de a asigura eliminarea apei din organism. În cazul în care aceştia nu funcţionează corespunzător, este împiedicată debarasarea de lichidele în exces. Mai mult decât atât, anumite maladii renale sunt asociate cu un deficit de proteine, ceea ce provoacă apariţia retenţiei de apă;

•           Afecţiuni ale ficatului - ciroza. Pentru că ficatul este un filtru al sistemului sangvin, afecţiunile acestuia antrenează o creştere a presiunii în circuitul venos;

•           Insuficienţa cardiacă. Dacă ventriculul stâng nu mai este capabil să pompeze sânge către restul corpului, sângele se acumulează şi supraîncarcă ventriculul drept. Toată această acumulare de sânge provoacă o presiune puternică în vasele sangvine, care se dilată şi favorizează apariţia edemului;

•           Menopauza: La menopauză, aproximativ 90% dintre femei cresc în greutate din cauza dereglărilor hormonale, cu toate că cel mai cunoscut simptom este bufeul de căldură. Creşterea în greutate la menopauză este cauzată de nivelul scăzut de progesteron, şi nu are nici o legătură cu grăsimea  din organism. Retenţia de apă nu este sănătoasă, deoarece creşte riscul de apariţie pentru osteoporoză, dar şi pentru alte boli.

Sfaturi practice

•           Consultă un medic. Imediat cum observi vreo schimbare, este indicat să ceri un sfat avizat. Retenţia de apă în organism nu este o situaţie normală. Anumite cauze pot fi extrem de serioase şi pot solicita chiar o intervenţie medicală.

•           Bea o cantitate mai mică de apă. În funcţie de cauza edemului, medicul îţi vă recomanda să reduci cantitatea de lichide ingerate. În această categorie intră în special apa, sucurile, supele, cafeaua, alcoolul etc. De asemenea, consumul unor alimente care conţin foarte multă apă trebuie limitat (castraveţi, cireşe, pepene etc.).

•           Ia diuretice. Medicul specialist îţi poate prescrie anumite diuretice - medicamente care acţionează asupra rinichilor pentru a favoriza eliminarea apei şi a sării prin urină.

•           Odihneşte-ţi picioarele. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină, este bine să îţi odihneşti picioarele într-o poziţie mai ridicată decât restul corpului. Pune-ţi picioarele pe un scaun sau sprijină-le de perete în timp ce stai în pat. Adoptă această poziţie de mai multe ori pe zi, dacă este posibil, şi stai în acest fel cel puţin cinci minute.

•           Discută cu medicul tău despre medicamentele pe care le iei. Spune-i medicului dacă iei anumite medicamente (prescrise poate de către un alt specialist) cu sau fără reţetă medicală. Există posibilitatea ca unul dintre acestea să fie cauza reţinerii de apă.

•           Adopta o alimentaţie săracă în sare. Dacă mănânci alimente foarte sărate, vei favoriza retenţia de apă. Este bine să apelezi la sfaturile unui dietetician pentru a cunoaşte alimentele foarte sărate. În principiu, este recomandat să reduci fripturile, produsele de patiserie cu sare şi preparatele în saramură. Citeşte cu atenţie etichetele alimentelor pe care le consumi. Dacă sarea apare la începutul listei de ingrediente, înseamnă că se găseşte într-o cantitate foarte mare.

•           Nu te expune la căldură mare. Expunerea la căldură mare agravează simptomele retenţiei de apă din organism. Nu sta lângă surse de căldură, iar pe timpul verii evita să stai în soare.

Tratament

Tratamentul împotriva retenţiei de apă în corp diferă în funcţie de cauza care a provocat-o:

•           Varice - În această situaţie, medicul îţi va recomanda purtarea unui brâu elastic. Acesta se poate procura de la farmacie sau din magazinele specializate cu obiecte medicale şi are rolul de a împiedica sângele să se acumuleze în mici vase de sânge la nivelul pielii, scrie sănătate.acasă.to. Sângele este astfel împins în venele profunde unde este mai uşor pompat către inimă.

•           Tromboflebită acută - Medicul îţi va prescrie medicamente anticoagulante şi îţi va recomanda să porţi un brâu elastic.

•           Insuficienţă renală - Tratamentul presupune administrarea de diuretice şi adoptarea unui regim alimentar fără sare.

•           Afecţiuni ale ficatului - Tratamentul variază în funcţie de tipul de boală. În linii generale, acesta se bazează pe medicamente specifice, pe renunţarea la alcool şi adoptarea unui regim fără sare.

•           Insuficienţă cardiacă - Se vor administra medicamente cardiotonice şi diuretice. De asemenea, este recomandat un regim fără sare.

•           Menopauza - Tratamentul pentru eliminarea apei din organism, în timpul menopauzei, presupune: menţinerea greutăţii corporale, adoptarea unei alimentaţii sănătoase, evitarea înfometării şi a dietelor drastice, limitarea consumului de cafeină, nicotină, alcool. Aceste măsuri stimulează metabolismul, arderea grăsimilor şi scade riscul de apariţie pentru osteoporoză. În cazul în care numărul kilogramelor în plus este mai mare decât vă aşteptaţi, mergeţi la o consultaţie de specialitate.

Simptome

- Inflamaţii, mai ales la nivelul picioarelor şi al gleznelor;

- Piele întinsă, strălucitoare;

- Semne care rămân câteva secunde la nivelul pielii în urma apăsării cu degetul;

- Articulaţii umflate, rigide şi dureroase;

- Dureri de cap;

- Abdomen umflat sau mărit în volum;

- Dificultăţi de respiraţie;

- Scăderea flexibilităţii articulaţiilor (glezne, încheieturi, degete);

- Creştere bruscă în greutate.

Prevenire

- Adoptaţi un regim alimentar sănătos şi echilibrat şi reduceţi aportul de sare.

- Ridicaţi consumul de apă şi hidrataţi-vă în mod corespunzător;

- Practicaţi exerciţii fizice în mod regulat, mergeţi cât mai mult pe jos - pentru a ajuta la desfăşurarea optimă a circulaţiei sangvine;

- Limitaţi consumul de băuturi care conduc la deshidratare, cum ar fi cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul;

- Creşteri aportul de vitamina B, fiind benefică în eliminarea apei;

- Dacă sunteţi supraponderali sau suferiţi de obezitate, încercaţi să luaţi măsurile necesare pentru a pierde în greutate, într-un mod sănătos şi natural.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz