2020-07-08 17:41

Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului. Bacteriile probiotice din grupa Lactobacillus echilibrează flora intestinală

 |  20:01
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului. Bacteriile probiotice din grupa Lactobacillus echilibrează flora intestinală

Virozele respiratorii şi răcelile sunt riscurile la care ne expunem atunci când temperaturile alternează. Alimentaţia dezechilibrată, stresul şi lipsa somnului sunt factorii care ne pun în pericol sistemul imunitar. În prag de sezon rece, sănătatea întregului nostru organism poate depinde doar de câteva mici microorganisme: probioticele. Aceste bacterii benefice şi microbi care trăiesc în intestine au un rol important în digestie însă mai mult decât atât, sunt un adevărat aliat în sezonul rece: stimulează sistemul imunitar, producţia de anticorpi, combat infecţiile şi au acţiune antivirală.

Deficienţa în organism a probioticelor reprezintă principala cauză a problemelor digestive, dar şi a altor probleme de sănătate precum scăderea imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece. Deşi dieta zilnică poate fi o sursă importantă de probiotice, în unele cazuri este recomandat şi este mai eficient tratamentul cu probiotice pentru a reface flora intestinală normală şi imunizarea organismului.

Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice deşi distruge infecţiile, în acelaşi timp „omoară” şi culturile de bacterii benefice organimului. După o astfel de cură, echilibrul microbian trebuie restabilit cât mai repede pentru a nu genera alte probleme.

- Iaurtul

Poate cel mai popular aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în organism, iaurtul aduce şi o serie întreagă de beneficii organismului: îmbunătăţeşte digestia şi imunitatea organismului, previne osteoporoza şi cancerul de colon şi ajută la scăderea tensiunii arteriale. „Cele mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural, preparat în casă din lapte pasteurizat, şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales iartul cu fructe din magazine pentru că acestea conţin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanţi şi arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii, decât o porţie importantă de bacterii benefice”, explică specialistul Ropharma, dr. imunolog Tania Bejan.

- Varza murată

Acest preparat nelipsit din bucătăria tradiţională românească este şi o sursă de probiotice, fiind pregătită prin fermentaţie, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile şi în ameliorarea alergiilor şi, în plus, este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E şi C.

- Ciocolată neagră

Unul din puţinele deserturi benefice organismului, ciocolata neagră, este bogată în antioxidanţi şi are un efect de energizare. În plus, ciocolată neagră se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează organismului. Câtă vreme are o concentraţie cât mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici, ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.

- Chefirul

„Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte producând fermenţi, enzime, vitamine, minerale şi alte substanţe bioactive. Acest aliment are şi efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice”, explică dr. imunolog Tania Bejan.

- Ceaiul Kombucha

Considerat un adevărat elixir al sănătăţii, acest ceai se obţine folosind culturi vii de Kombucha în ceai verde sau ceai negru şi este folosită de secole întregi pentru creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi pierderea kilogramelor în plus. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din iaurt.

- Laptele de soia

Un substitut al produselor de origine animală şi nu numai, laptele de soia aduce şi numeroase beneficii organismului uman. Prin conţinutul său de probiotice şi culturi vii de bacterii, acesta ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos. O singură cană de lapte de soia oferă o mulţime de nutrienţi esenţiali întăririi organismului înainte de sezonul rece: conţine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi saturate), 6-10 grame de proteine şi este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3, antioxidanţi şi vitamina E, care ajută la combaterea infecţiilor.

Suplimentele alimentare, un real ajutor

Suplimentele alimentare care conţin bacterii probioctice (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgricus, Lactobacillus thermophilus, Inulina - prebiotic) vin în sprijinul persoanelor care se luptă cu probleme ale tractului digestiv prin ehilibrarea microflorei intestinale şi asigurarea unui mediu favorabil pentru creşterea şi dezvoltarea bacteriilor benefice care colonizează în mod natural intestinul.

- Lactobacillus acidophilus este cea mai răspândită bacterie benefică din intestinul uman, iar calităţile sale sunt studiate de cercetători încă din 1925. O tulpină a acestei bacterii este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sistemului imunitar şi tulpina DDS-1 suprimă dezvoltarea tumorilor canceroase.

- Lactobacillus bulgaricus este bun pentru digestie. Acest probiotic ţine la distanţă agenţii patogeni care ar putea infecta aparatul digestiv. De asemenea, are un rol esenţial în suprimarea reacţiilor proinflamatorii din corp, prevenind astfel deteriorarea ţesuturilor.

- Lactobacillus casei trăieşte în iaurturi şi este cea mai puternică „armă“ împotriva infecţiei cu bacteria Listeria, care dă listerioza, o boală letală pentru 30% din cei infectaţi.

- Streptococcus thermophilus este streptococ „bun“. Are rol antioxidant, dar ar putea fi eficient şi pentru combaterea tumorilor canceroase de la nivelul colonului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz