2020-02-24 12:58

TURNIR CINEMATOGRAFIC JUBILIAR LA NAMUR. În atenţie, două noi filme româneşti: „Marţi, după Crăciun” şi „Periferic”

 |  17:03

În centrul localităţii belgiene Dendermonde străjuieşte, dedecenii, monumentul ecvestru al unui armăsar care, cabrat în avânt spre ceruri,şi-ar desprinde parcă de pământ cavalerul. Monumentul este inedit, fiindcă ededicat mai curând calului decât călăreţului împlătoşat care l-a supus. Erouleste Bayardul, magic murg zburător, ajuns la noi, de departe, din celebrele “chansons degestes“, printr-un monument a cărei forţă cinetică a inspirat trofeul (deaur, argint şi bronz) oferit, de 25 de ani împliniţi, celor mai buni dintreparticipanţii Festivalului Internaţional al filmului francofon de la Namur.

Aşadar, anul acesta avem privilegiul să urmărim în leagănul francofonieibelgiene, la Namur, încă o ediţie, de astă dată jubiliară, a 25-a, atradiţionalului turnir cinematografic. Astă seară, vineri, se dă semnalulîntrecerii. Ca în fiecare început de octombrie, murgul din poveste a adunatcavaleri ai peliculei, “fără teamă şi reproş“ din toatălumea. Primul care a intrat în arenă a fost filmul “ILLEGAL”, de OlivierMasset-Depasse însoţit de protagonista Anne Coesens. Autorul este o mai vechecunoştinţă a festivalului, unde a mai fost selecţionat, în 2006, culungmetrajul Cage. Acum, el evocă teribila poveste a unei emigrante care trăieşte,ilegal, în Belgia, de opt ani, până când, într-o zi, urciorul se sparge. Earestată, în timp ce fiul ei e încredinţat unei tutele. Scăpată de închisoare,mama îl caută printre străini.

Auspiciile bune sub care s-a deschis competiţia ne îndeamnă să sperăm căele vor continua la fel de stenic şi în zilele următoare. Câteva alte filmeaflate pe afiş ne-au atras atenţia. Canadianul Louis Belanger este şi el o maiveche cunostiinţă a Namurului. În 2001 îşi lansa aici un film intitulat GAZ BARBLUES. Noua sa producţie, ROUTE 132 este, cum o sugerează şi titlul, un roadmovie care vine deja cu o frumoasă reputaţie datorită succesului de cares-a bucurat la Festivalul de la Montreal. Continentul african este şi elputernic reprezentat mai ales prin filmul L'AFRIQUE VUE PAR… realizat de 10autori din Algeria, Tunisia, Guineea Bissau, Congo, Mozambic, Africa de Sud,Angola, Guineea, Mauritania şi Burkina Fasso. Printre ei se află, alături deautori consacraţi precum Rashid Bouchareb, Aberahman Sisaki, sau Gaston Caboré şidebutanţi care-şi poartă, poate, în raniţă bastonul de mareşal. Burkina Fassomai e, de altfel, reprezentată printr-un lungmetraj care şi-a trăit, cu câteva săptămâni în urmăpremiera la Veneţia, NOTRE ETRANGERE.Studiourile pariziene contribuie, şi ele, prin ceea ce au mai nou. Darceea ce e mai interesant în concepţia festivalului de la Namur, este şiinterpretarea elastică a termenului de francofonie. Nu toate filmele promovateîn acest festival sunt vorbite în franceză. Ceea ce decide nu e literă, cispiritul lor, linia tradiţionala care le leagă de influenţa culturii franceze,aşa cum e cazul, de pildă, şi cu cele două filme selecţionate din ţara noastră.

Ana Ularu, Andi Valsuianu şi Mimi Brănescu, aşteptaţi la premiera “Periferic”

Primul este deja cunoscut spectatorilor bucureşteni fiindcă mai edistribuit în aceste zile, pe ecranele noastre: MARŢI DUPĂ CRĂCIUN de Radu Muntean.Distins deja la Sarajevo, pentru uluitoarea evoluţie interpretativă a actriţeiMirela Oprisor, filmul continuă să fie salutat ca o nouă şi importantă contribuţiela afirmarea Noului Val al tinerei cinematografii româneşti. Cel de-al doilea,intitulat PERIFERIC, rămâne încă inedit şi pentru autorul acestor rânduri.Realizatorul său, Bogdan George Apetri, a profesat în România, la barăavocaturii. Apoi, ajuns la New York, a studiat arta cinematografică laUniversitatea “Columbia”, obţinând odublă diploma de realizator şi producător. Ca producător a prezentat în competiţiafestivalului de la Sundance, acum câteva luni, documentarul 3 BACKYARDS, unportret al SUA de Eric Mendelsohn căruia i-a fost decernat Premiul celei maibune realizări. Ca autor, va aduce, la Namur lungmetrajul său de debut,Periferic, care înfăţişează 24 de ore de permisie din viaţa unei deţinute.Printre interpreţi se anunţă trei nume foarte vehiculate pe genericele NouluiVal al cinemaului românesc: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu care vorfi, sper, de faţă, la premiera filmului. Mai multe detalii despre film voi fiîn măsură să transmit abia după lansare care va avea loc aici marţi, 5octombrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine