2019-10-17 13:30

Un fotomodel celebru a dezvăluit că este intersexual: Pentru mine a fost o traumă

 |  15:12
Un fotomodel celebru a dezvăluit că este intersexual: Pentru mine a fost o traumă

Hanne Gaby Odiele are 29 de ani si condamna decizia pe care parintii au luat-o atunci cand copil. Celebrul topmodel s-a nascut cu criptorhidie, o afecţiune ce constă în existenţa în cavitatea abdominală a unor testicule necoborâte, extirpate pe cale chirurgicală cand avea 10 ani, iar la 18 ani i-a fost reconstruit vaginul. Hanne spune ca si-ar fi acceptat mai degraba intersexualitatea, decat traumele la care a fost supusa din cauza deciziei parintilor de a-i extirpa testiculele.

Persoanele intersexuale se nasc cu o combinaţie de trăsături sexuale masculine şi feminine, 1.7% din totalul populaţiei mondiale suferind de aceasta afectiune.

Hanne Gaby Odiele, originară din Belgia, s-a născut cu sindromul insensibilităţii la androgeni (AIS), din cauza căruia unele dintre fete se nasc cu cromozomi XY, care există de obicei doar în corpul băieţilor. „Este foarte important pentru mine ca pe parcursul vieţii mele să anulez un tabu”, a declarat ea într-un interviu pentru USA Today, citeaza News.ro.

„În acest punct, în această zi şi la această vârstă, ar trebui să fie perfect în regulă să vorbesc despre aceste lucruri. Am aflat, la un moment dat, după operaţie, că nu voi putea să am copii, că nu voi avea ciclu. Ştiam că ceva nu era în regulă cu mine”, a adăugat ea.

Hanne a suportat şi o intervenţie de reconstrucţie vaginală la vârsta de 18 ani si spune ca intervenţiile chirurgicale i-au indus o cantitate mare de stres. Topmodelul ea a dorit să facă această dezvăluire publică pentru a-i descuraja pe ceilalţi părinţi din lume care vor să îşi supună copiii ”unor operaţii care poate că nu sunt necesare”.

„Nu e o mare problemă dacă eşti intersexual. Dacă ei (părinţii, n.r.) ar fi sinceri de la bun început... Pentru mine a fost o traumă, din cauza a ceea ce ei au făcut”, a adăugat Hanne Gaby Odiele.

Soţul ei, John Swiatek, care este şi el tot model profesionist, a declarat pentru USA Today că este „incredibil de mândru” de soţia lui care a decis să vorbească public despre astfel de lucruri.

Intersexualitatea presupune existenţa trăsăturilor specifice ambelor sexe la o persoană, fie că acest lucru este vizibil la nivelul organelor sexuale externe, fie că este invizibil cu ochiul liber, deoarece presupune modificări biologice interne. O situaţie frecventă de intersexualitate o reprezintă absenţa uterului sau a trompelor uterine la o persoană aparent de sex feminin, dar care poate avea în interior testicule slab dezvoltate. Intersexualitatea este o afecţiune congenitală excepţională, ce apare în urma unei anomalii a embriogenezei.

Persoanele intersexuale au mai fost numite şi hermafrodite, însă termenul nu este considerat tocmai unul potrivit, având în vedere că este folosit şi în biologie, pentru a face trimitere la plantele şi animalele bisexuate.

Mai multe ţări, printre care Australia (2014), Germania (2013) şi Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen – denumit uneori şi „sex neutru” – care nu este nici masculin, nici feminin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray