2019-11-20 17:56

Vedetele autohtone şi-au lăsat părul pe mâinile lui: Robert Both prezintă moda podiumurilor şi a străzii

 |  16:49
Vedetele autohtone şi-au lăsat părul pe mâinile lui: Robert Both prezintă moda podiumurilor şi a străzii

Hairdresserul Robert Both, care are în palmarez clienţi precum Teo Trandafir, Anamaria Ferentz, Alessandra Stoicescu şi chiar top modelul internaţional Irina Lăzăreanu, ne dezvăluie secretele unui păr de invidiat, demontează şi confirmă mituri legate de îngrijirea părului, trasând totodată câteva tendinţe privind coafurile anului 2013.

Ce coafuri ne recomanzi pentru noaptea de Revelion?

Pentru Revelion prima recomandare vine în urma stabilirii destinaţiei unde urmează clienta să-şi petreacă trecerea dintre ani, aşa că nu aş spune că există un stil anume, ci stilul se adaptează în funcţie de locul unde se va petrece. Dar dacă e să particularizez de exemplu un restaurant, atunci aş întreba dacă clientei îi place să danseze mult sau e genul mai “cuminte ” şi adaptez în funcţie de asta o coafură pe moment. Oricum, cel mai des se aleg nişte bucle simpatice prinse într-un coc lejer, fie un coc mai clasic.

Ce culori pentru păr se poartă sezonul acesta?

În sezonul rece culorile predominante sunt culorile închise, pentru că iarna culorile închise atrag căldura. Cel mai des o să vedem culori în baze de maro cu tendinţe reci, violet-albastru, dar nu vor lipsi nici nuanţele de roşcat, iar acestea vor apărea mai des şi mai intens spre toamna anului 2013.

Ştim că moda bretonului a revenit. Ce alte tendinţe în materie de tunsori şi coafuri se preconizează pentru 2013?

2013 nu vine cu schimbări radicale, însă întotdeauna are mici detalii care vor face diferenţa faţă de coafurile din sezonul anterior. Bretonul este un must have, însă nu tuturor tipologiilor de feţe, aşa că mare atenţie când vă hotărâţi la unul, pentru că de executat se poate executa în 3 minute însă aşteptarea poate fi lungă şi anevoioasă dacă nu vă place. Un alt aspect la breton este cel al vârtejurilor, deoarece persoanele cu vârtejuri pronunţate pot întâmpina serioase probleme cu aranjarea unui breton. Este bine dacă înainte de a lua această decizie vă consultaţi cu acela care se ocupă de părul dumneavoastră de mai multe ori, întrebându-l de părerea avizată.

Ce sfaturi ne poţi da în legătură cu coafatul acasă?

Eu întotdeauna sfătuiesc clientele mele să înveţe să îşi controleze părul şi acasă. Nu este nevoie să îl aranjaţi la fel ca la coafor însă repetiţia este mama învăţăturii, şi atunci când se întâmplă să nu ai altă soluţie decât să te aranjezi singură, este mană cerească să şti să te aranjezi cât de cât acasă. Deci de câte ori timpul vă permite, jucaţi-vă cu părul, încercaţi să îl cunoaşteţi şi să vă împrieteniţi cu el.

Importanţa măştii de păr

Pentru doamnele care nu au timp să ajungă la salon regulat, ce tratamente pe care le pot face acasă recomanzi?

Sunt atât de multe tratamente pe piaţă încât îmi este dificil de crezut că cineva nu îşi poate găsi un tratament pe bugetul personal. De la această idee plecând, sunt de părere că tratamentele băbeşti nu îşi mai au neapărat necesitatea. Adică, aud în ultimul timp destul de des că lumea începe să folosească uleiul de măsline care într-adevăr este cunoscut pentru proprietăţile lui hidratante, însă dacă îţi faci un calcul simplu, tot la acelaşi preţ ajungi cu uleiul de măsline, plus nu ştiu ce cocteil de vitamine mai vrei să îi adaugi, ca şi cum ţi-ai cumpăra o mască de păr. Masca de păr sau altfel cunoscută ca fiind tratament, îşi amplifică de exemplu calităţile benefice dacă după aplicarea pe păr, punem un prosop cald, încălzit cu apă fierbinte de la robinet, şi stăm măcar 5-10 minute. În ceea ce priveşte tipul de tratament pe care să îl folosească fiecare, sfatul meu este să vă întrebaţi stilistul atunci când aveţi ocazia.

Este adevărat că dacă îţi tunzi vârfurile în fiecare lună, părul îţi creşte mai repede?

Este! Tunsul regulat al vârfurilor nu face altceva decât sămenţină părul sănătos la capete, altfel aproape tot ce creşte la rădăcină se pierde prin “tocire” la vârfuri. De aceea un tuns de vârfuri la maxim 6-8 săptămâni va ajuta la o creştere mai rapidă în lungime a părului.

Este adevărat că dacă îţi speli părul des, se îngraşă mai repede?

La nivel de fir de păr undeva sub epidermă imediat se află nişte glande sebacee, care evident secretă sebum. Acest sebum este responsabil cu protejarea scalpului şi de hidratarea lui. Odată la câteva zile aceste glande se “activează” automat şi produc sebum, lucru care în timp duce la o îngrăşare a părului. De asemenea, prin spălarea părului acest sebum se duce, iar ca o măsură de protecţie glandele intră în acţiune şi secretă o nouă “doză”. Prin spălarea prea frecventă, în fiecare zi sau odată la două zile, aceste glande se obişnuiesc să secrete mai mult sebum decât în mod normal şi de-aici îngrăşarea mai rapidă şi a părului.

De câte ori pe săptămână este recomandat să ne spălăm părul?

Camla 3-4 zile, însă acest interval este direct influenţat de stilul de viaţă al persoanei respective, care dacă are un stil de viaţă activ şi necesită o spălare frecventă are la îndemână soluţia ultilizării unui şampon delicat, care să nu degreseze părul şi scalpul prea tare.

Multe produse fac reclamăcă îţi pot “repara” vârfurile tocite, fără să fie nevoie de foarfecă, mit sau adevăr?

Este un mit. Vârfurile despicate doar cu foarfeca le mai rezolvi, însă e adevărat că există produse de întreţinere şi îngrijire care prelungesc durata de viaţă a acestor vârfuri să nu se despice.

Se spune că atunci când îţi perii părul trebuie să treci cu peria de 100 de ori prin el, mit sau adevăr?

Un mit care are un sâmbure de adevăr. Din timpuri străvechi s-a observat că perierea părului îi dă acestuia un luciu şi un aspect întreţinut, însă chiar de 100 de ori, eu zic că este puţin cam mult mai ales în secolul în care trăim azi şi unde mulţi nici măcar nu au în dotare o perie de păr. Pentru că părul are nişte straturi de cuticulă ca nişte solzi, care se comportă ca şi o oglindă reflectoare a razelor luminii dacă sunt aşezate în aceeaşi direcţie, perierea este modul în care se poate obţine acest lucru, şi-atunci este practic un îndemn la un obicei  care face părul să pară mai îngrijit.

“Nici un obstacol nu este prea greu de trecut”

Şamponul trebuie schimbat des?

Şamponul, din punctul meu de vedere, nu trebuie schimbat decât dacă vrei să mai vezi şi altceva în baia ta decât şamponul pe care îl foloseşti de obicei, însă o indicaţie mai bună, ar fi să ai în dotare mai multe tipuri de şampoane în funcţie de problemele pe care le ai cu părul sau cu scalpul şi pe care într-un ritual de spălare al părului să le poţi combina. Lumea are de obicei mai mult de o “problemă” cu părul şi-atunci ar trebui să aibă în baie mai mult de un şampon. Să nu uităm de măşti şi balsamuri care şi ele sunt la fel de importante ca şi şamponul.

Firele rebele sunt “îmblânzite” dacă te clăteşti cu apă călduţă?

Nici măcar nu am auzit de această practică. Apa călâie sau duşul rece la final de spălat pe cap, strânge porii scalpului şi activează circulaţia sangvină, dar nu cred că are un efect asupra firelor rebele. Pentru acestea există produse de styling înainte sau după uscarea părului sub formă de ulei sau creme.

Când ai descoperit că ai o pasiune pentru această meserie?

Pasiunea mea începe acum mai mult de o decadă, adică undeva pe la 16 ani, când încă locuiam în Miercurea Ciuc, oraşul meu natal, şi unde mergeam la singurul coafor “modern”. Acolo am aflat că proprietara coaforului căuta ucenici, iar eu i-am spus că aş fi interesat să practic această meserie, însă mi-a spus că trebuie să am liceul terminat ca să pot profesa chiar şi ca ucenic. Eu fiind încă în timpul şcolii, am zis că sigur o să vreau să fac altceva, aşa că am renunţat la idee, până peste 4 ani, când mutat la Sibiu, într-o zi am găsit un anunţ într-un ziar local, în care se căutau persoane fără experienţă pentru meseria de coafor/hairstylist. Au urmat o serie de interviuri şi un test, al căror rezultat a fost mai mult decât favorabil, şi iată-mă în 2001 începându-mi timid cariera de stilist într-un salon simpatic din Sibiu.

Ştiu că te ocupi de imaginea unor persoane  importante din showbiz…

Prietenii m-ar descrie ca fiind modest, iar de aceea nu prea îmi place să epatez cu lucruri de genul ăsta, însă de-a lungul timpului mi-au trecut printre mâini destul de multe persoane cunoscute autohtone şi nu numai, cu care am avut o deosebită plăcere să lucrez, de la Teo Trandafir, Anamaria Ferentz, Alessandra Stoicescu, Adina Halas, Randi sau top modelul internaţional Irina Lăzăreanu la mulţi alţii. Cu toate aceste persoane am lucrat în diverse proiecte, frumoase, iar ei oameni frumoşi.

A fost greu drumul până să ajungi la cariera de hairdresser?

Eu cred că dacă îţi place ceva foarte mult, cum îmi place mie meseria de hairdresser, nici un obstacol nu este prea greu de trecut. Bineînţeles că este o muncă permanentă şi nu poţi spune că le ştii pe toate, însă nimic nu e imposibil, asta e clar. În materie de concursuri, am gustat şi din această latură a meseriei şi e plăcută, câştigând în 2006 un premiu pentru armonie, însă nu este reprezentativ pentru mine să câştig concursuri peste concursuri pentru a-mi demonstra că sunt bun. Cel mai bun concurs sunt clientele şi clienţii mei de fiecare zi, care revin la mine cu plăcere, pentru că le place ceea ce fac. Trainingul constant este suficient momentan pentru ceea ce îmi doresc eu, şi anume să fac oameni frumoşi şi fericiţi în fiecare zi.

“Meseria… ca o artă“

Care a fost cea mai neobişnuită coafură pe care ai realizat-o?

Creez în fiecare zi câte ceva nou, şi de asta nu aş putea spune că am o tunsoare care a fost cea mai neobişnuită. De-a lungul timpului am mai făcut şi ciudăţenii, dar nu e stilul care m-ar caracteriza ca şi coafor, dar nici nu am o clientelă care să-şi dorească aşa ceva.

Ce părere ai despre coafurile vedetelor de la noi din ţară?

N-aş putea să folosesc nici una din cele două categorii când vine vorba de vedetele noastre sau cele de afară. În general, mai ales vedetele, trebuie să aibă coafuri neutre pentru a putea fi transformate uşor în caz că se implică într-un proiect, şi-atunci am observat că majoritatea îşi ţin un păr mediu lung, pe care îl vedem transformat în diferite feluri în funcţie de apariţiile lor. Există câteva vedete care adoptă coafuri mai îndrăzneţe însă cele mai multe aş spune că sunt coafuri neutre-clasice.

Atunci când vezi prima dată  o persoană, ştii deja ce stil i se potriveşte?

În mare parte simt câte ceva, dar nu aş putea trasa o linie clară asupra unui stil când văd o persoană pentru prima dată. Stilul unei persoane este dat de caracterul acesteia, stil de viaţă, vârstă şi aşa cum nu toată lumea poartă un anumit stil vestimentar, aşa şi în coafură, trebuie să cunosc câte ceva despre o persoană pentru a putea să stabilesc ce i s-ar potrivi.

Ce faci atunci când viziunea ta nu se potriveşte cu dorinţa clientului?

Nu prea se întâmplă asta şi mă bucur, dar în rarele ocazii când se întâmplă, găsim de regulă un numitor comun care să ne mulţumească pe amândoi. De regulă, clientul de azi, vine la un hairstylist ca şi cum ar merge la un medic, deci există o încredere deja presetată precum că noi coaforii ştim mai bine. Bineînţeles, în cazul meu cel puţin, dacă ceva mi se pare că nu ar fi potrivit clientei mele, i-aş aduce argumentele necesare pentru care nu ar trebui să aleagă acel lucru şi atunci lucrurile se rezolvă. Pe de altă parte, nici noi, coaforii, nu suntem magicieni, iar o colaborare constantăîntre noi şi client este vitală pentru un succes la final.

Spune-ne câteva lucruri despre salonul tău…

Salonul meu este de fapt un studio, pentru că există doar servicii de coafură fără cosmetică sau alte servicii, deci nu poate fi numit salon. Plus că un studio sună mult mai exclusivist, aşa cum îmi place să cred că sunt şi eu. În viitor, mi-ar plăcea să păstrez originalitatea spaţiului pe care l-am creat în primul rând, şi anume unul care dă senzaţia că eşti ca acasă, deoarece consider şi am observat asta  la clienţii mei, că îşi doresc o deconectare de la tot ce înseamnă cotidian şi rutină zilnică. Am încercat, şi mi-a şi ieşit până acum, să aduc o alură de oază de relaxare studioului meu, cu o energie descrisă de foarte mulţi dintre cei care mi-au trecut pragul ca fiind una pozitivă.  Îmi doresc ca acest lucru să rămână aşa şi să imprim acestei pieţe, unde originalitatea îşi pierde încet, încet din strălucire, un spaţiu de servicii de înaltă calitate, prin atenţia la detaliile care, într-un secol 21 turat la viteză maximă, încep să se piardă. Îmi doresc ca această meserie să fie tratată ca o artă şi să i se aloce tot respectul pentru ceea ce poate oferi. Una din cele mai importante detalii la care fac referire este cel de atenţie asupra propriei persoane prin acordarea de timp. Cine vine la studio trebuie să nu vrea să mai plece. Şi în 95% dintre cazuri îmi şi iese.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-07-18

Mai multe imagini:
Vedetele autohtone şi-au lăsat părul pe mâinile lui: Robert Both prezintă moda podiumurilor şi a străzii
zoom
Vedetele autohtone şi-au lăsat părul pe mâinile lui: Robert Both prezintă moda podiumurilor şi a străzii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray