2020-02-21 18:14

100.000 de refugiaţi palestinieni via SUA

 |  18:19
100.000 de refugiaţi palestinieni via SUA

StateleUnite s-au declarat dispuse, în timpul negocierilor de pace din 2007, săprimească 100.000 de refugiaţi palestinieni în cazul unui eventual acord de pace permanent în Orientul Mijlociu,potrivit fostului premier israelian Ehud Olmert, citat de ynetnews.com. Olmerta participat la convorbiri de pace cu palestinienii din noiembrie 2007 până lasistarea lor după un an, când Israelul a lansat o operaţiune militarădevastatoare în Fâşia Gaza. Fostul premier a precizat că, în timpul mandatuluisău de premier (2006 - 2009), Israelul ajunsese la un acord privind primirea a100.000 de refugiaţi palestinieni în Statele Unite şi 20.000 în Israel,precizând că a încheiat un acord şi cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas,conform căruia Israelul urma să absoarbă "un număr minim" derefugiaţi. "Dacă am fi ajuns la un acord, acesta ar fi schimbat hartalumii şi întregul Orient Mijlociu. Nu noi suntem de vină. Dacă nu există unacord, este pentru că partea palestiniană nu era pregătită să facă pasulsuplimentar pe care l-am făcut noi", a subliniat el.

Sursepalestiniene au afirmat însă că dacă SUA au acceptat să preia 100.000 derefugiaţi ca parte a rezolvării conflictului, acordul a fost încheiat numai cuStatele Unite. "Noi voiam ca Israelul să absoarbă sute de mii derefugiaţi, în timp ce Israelul vorbea despre primirea unui număr mult maimic", au precizat sursele citate, confirmând însă că mai multe ţări,inclusiv SUA, Canada şi unele state scandinave, au fost de acord să preia miide palestinieni.

Problemarefugiaţilor palestinieni se anunţă a fi una dintre cele mai delicate înnegocierile de pace directe începute în luna septembrie. Palestinienii dorescca Israelul să recunoască dreptul la întoarcere palestinienilor care au fugitsau au fost expulzaţi în cursul creării statului evreu, în verme ce Israelulrespinge această cerere, estimând că ei trebuie să fie primiţi în cadrulviitorului stat palestinian.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine