2020-04-06 16:14

120 de parlamentari PDL vor rămâne şomeri din 2012

 |  17:47
120 de parlamentari PDL vor rămâne şomeri din 2012

Două treimi din parlamentarii PDL vor trebui să-şi caute de lucru din2012, dacă vor vota pentru revizuirea Constituţiei. Trecerea de la Parlamentulbicameral la cel unicameral poate reduce numărul aleşilor PDL de la 178, câţisunt în prezent, la 60. Speriaţi de scăderea dramatică din sondaje, democrat-liberaliiau încetinit procesul de revizuire a legii fundamentale. Noua strategie presupuneîmpingerea discuţiilor în Comisia de revizuire până spre data viitoareloralegeri, când subiectul poate fi speculat în campania electorală.

Timp de douăluni, februarie şi martie, pe de o parte premierul Emil Boc, pe de altă parteliderii parlamentarilor PDL, în frunte cu Roberta Anastase aduceau zilnic acuzaţiiopoziţiei pentru faptul că trag de timp şi blochează declanşarea procedurilorpentru revizuirea Constituţiei. În luna martie, Guvernul a şi trimis laParlament un proiect de modificare a Legii fundamentale. Atât premierul, cât şiceilalţi lideri PDL propuneau ca revizuirea Constituţiei să fie finalizată înParlament până în octombrie-noiembrie, după care să se programeze referendumulnaţional de aprobare. Opoziţia, în nenumărate rânduri a avertizat că un astfelde calendar este imposibil şi că este necesară o amplă revizuire a Constituţiei,procedură care necesită cel puţin un an. Toate afirmaţiile celor din PSD şi PNLerau însă urgent atacate de PDL.

“Au fostalte priorităţi”

În sfârşit,pe 20 aprilie a.c. Parlamentul votează constituirea comisiei de modificare aConstituţiei, dar chiar de a doua zi, despre revizuirea legii fundamentale nu amai scos nimeni nici un cuvânt. De ce PDL nu a mai continuat demersurile sale, amaflat chiar de la preşedintele comisiei constituţionale, deputatul PDL DanielBuda. “PDL nu a renunţat la revizuirea Constituţiei. Au existat însă altepriorităţi. Am avut legea ANI, am avut codurile juridice şi altele. Cum sedegajează agenda, vom reveni la revizuire”, a declarat Daniel Buda pentru “Puterea”. Acesta este punctualde vedere oficial. Neoficial, însă altele sunt motivele pentru care PDL taceacum în ceea ce priveşte problema noii Constituţii.

“PDL pelocul trei”

Surse dinPDL ne-au spus că principalul motiv pentru care partidul nu mai repune pe tapetproblema revizuirii Constituţiei îl constituie teama de a nu înregistra – însituaţia (totuşi puţin probabilă) în care s-ar ajunge la un parlamentunicameral – un scor electoral catastrofal la alegerile din 2012. Dacă numărulparlamentarilor va fi redus la 300, iar PDL va obţine 20% din voturi, doar 60de reprezentanţi vor mai ajunge în forul legislativ, faţă de cei 178 câţi suntîn prezent. Astfel, 118 senatori şi deputaţi vor trebui să-şi găsească de lucrudin 2012. Sociologul Alin Teodorescu a declarat pentru Puterea, că, “dela ţărănişti încoace, nu am mai văzut o scădere aşa dramatică în sondaje a unuipartid aflat la guvernare. Este pentru a doua lună consecutiv când PDL este pepoziţia a treia la partide politice. Acum ei sunt la 16% şi trendul este înscădere. Nu cred că vor să şi-o facă cu mâna lor, pe o problemă care a fosttemă de campanie electorală pentru Traian Băsescu”. Un al doilea motiv pentrucare PDL nu mai este atât de interesat în revizuirea urgentă a Constituţiei îlconstituie faptul că nu va avea în Comisia constituantă şi în plenulparlamentului suportul de 2/3 pentru votarea unui parlament unicameral. Se ştie,PSD şi PNL nu este de acord cu trecerea la unicameral, cele două formaţiunipolitice mergând pe ideea unui parlament bicameral, în care una dintre cameresă devină una regională. Fără voturile unuia din cele două partide de opoziţie,modificarea preconizată de PDL nu este posibilă. Mai mult, nici aliaţii dinUDMR nu sunt de acord cu sistemul unicameral.

Referendumul,din nou armă electorală

O altăsursă din PDL ne-a dezvăluit un scenariu mai mult decât plauzibil. Împingereaspre 2012 a revizuirii Constituţiei, şi desfăşurarea în paralel areferendumului pentru aprobarea revizuirii cu alegerile parlamentare. “Uniilideri de la noi gândesc în felul următor: unicameralul nu trece în Parlament,dar vom avea, oricum, o altă Constituţie. Se pune în paralel referendumul cualegerile parlamentare şi, în campanie vor fi atacaţi cei din PSD şi PNL că nuvor reformă, că vor să-şi menţină privilegiile, că nu vor să reducăcheltuielile ş.a.m.d. Se speră astfel să se aducă procente în plus. Se ţinecont de faptul că la prezidenţiale au fost alegători ai lui Geoană şi Antonescucare şi-au votat favoriţii, dar au votat şi pentru unicameral”, ne-a declaratsursa citată. Sociologul Alin Teodorescu nu exclude un astfel de scenariu, darspune că nu va fi decisiv pentru ca PDL să se refacă. “Unicameralul a fost otemă de campanie şi este în continuare o temă de campanie pentru TraianBăsescu. Nu exclud un referendum în paralel cu alegerile parlamentare, dar nuva avea, totuşi, o importanţă mare acest lucru. Aceasta pentru că 2008 este an şicu alegeri locale şi acestea vor fi extrem de importante în ceea ce priveşte pecele parlamentare. Pentru că primarii vor fi decisivi în colegii. Cine va aveamai mulţi primari, va avea mai multe voturi la parlamentare”, ne-a explicatTeodorescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

VLAD.ADRIAN
08 Iul 2010

Trebuie sa ramana doar cei care sunt competenti si care isi dau interesul , altfel nu vom evolua sub nici o forma.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine