2019-12-13 15:06

150 de ani de la înființarea Senatului: Ponta și Antonescu, înțepături ironice, șeful statului, neinvitat, senatorii UDMR cu discurs presărat de glume

 |  21:01
150 de ani de la înființarea Senatului: Ponta și Antonescu, înțepături ironice, șeful statului, neinvitat, senatorii UDMR cu discurs presărat de glume

Ședința solemnă de aniversare a 150 de ani de la înființarea Senatului, de la care a lipsit președintele Traian Băsescu, a fost marcată de discursurile celor invitați la ceremonie, printre care foștii șefi de stat Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, reprezentanți ai Casei Regale, ai Executivului, dar și șefi de instituții. Cuvântările au fost și un bun prilej pentru Crin Antonescu și Victor Ponta de a se înțepa reciproc, dar mai ales de a face anunțuri noi, întrucât premierul a lansat propunerea ca toți foștii președinți ai României să fie numiți senatori de drept pe viață, fără a fi aleși, iar senatorii să nu mai fie nevoiți să renunțe la funcțiile de rector sau la cele de academician, așa cum prevede regimul incompatibilităților. La final, invitații au mers în salonul oficial pentru a ciocni un pahar de șampanie, în timp ce Crin Antonescu și Mihai Răzvan Ungureanu s-au oprit la bufetul de la Camera Deputaților unde au avut o discuție.

Maestrul de ceremonii a fost preşedintele Senatului, care a comis o serie de gafe când a prezentat invitaţii, respectiv pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe şi pe Principesa Moştenitoare Margareta. Fostul şef de stat Ion Iliescu a precizat că ”democraţia nu este o societate pe acţiuni sau SRL” şi a fost extrem de critic faţă de ideea unui Legislativ unicameral. ”Ideea că desfiinţăm Senatul şi reducem numărul de aleşi este cea mai bună dovadă de refuz al democraţiei. Camera Deputaţilor şi Senatul nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producţie. Senatul va rămâne o instituţie politică esenţială”, a arătat Iliescu. Cel mai aplaudat vorbitor a fost liberalul Mircea Ionescu Quintus. El a ţinut să le spună parlamentarilor: “Avem destui duşmani, avem atâtea împotriviri în calea celor pe care le dorim înfăptuite, încât nu este loc să ne mai duşmănim între noi”.

Vasile Blaga, Crin Antonescu și, surprinzător, Victor Ponta au fost cei care au atras atenția asupra faptului că şeful statului lipseşte, catalogând-o drept o situație anormală. În schimb, unii lideri de grup au evocat şi momente amuzante din istoria Senatului, Marko Bela amintindu-şi că prima ședință a Senatului a început cu o jumătate de oră mai târziu, pentru că întregul grup PNL a rămas blocat în lift.

“Istoria nu ne privește pe toți!”

Primul discurs urmărit de toată sala, inculsiv de către Victor Ponta, a fost al lui Crin Antonescu. El a precizat că, în România, pe plan politic, au existat patru instituţii majore - Senatul, Camera Deputaţilor, monarhia şi PNL, afirmând că problema societăţii româneşti este de a avea un Legislativ puternic şi credibil. “Nu vă scandalizaţi, vorbesc doar despre istorie şi, uneori, istoria nu ne priveşte pe toţi. Nu întâmplător, regimurile de dictatură începând cu 1940 şi sfârşind cu cel comunist au suprimat imediat şi, în iluzia lor, definitiv, toate aceste patru instituţii, păstrând aşa-numita Mare Adunare Naţională”, a spus Antonescu către grupul PSD, precizând că, după 1989, au fost revigorate trei dintre cele patru instituţii amintite.

“Noi nu am avut o dezbatere adevărată, aşezată şi cinstită despre bicameralism sau despre Senat atunci când am avut o bătălie politică şi un referendum pe acest subiect. Este greu de crezut că, dacă nu am avut-o atunci, o vom avea acum. (...) Ar trebui să facem mai mult decât o simplă festivitate, pentru că noi avem probleme de memorie publică. (...) Chiar şi în acest moment cedăm conjuncturalului şi nu este invitat un preşedinte în exerciţiu al statului, ca răspuns la lucruri perfect asemănătoare şi la fel de nefireşti comise de acesta. Toate acestea ne pot îndemna să medităm la instituţii şi tradiţii. Nici o naţiune politică nu trăieşte din amintiri, dar toate naţiunile puternice construiesc pe o memorie vie, fertilă, fără de care nu există nici trecut şi nici viitor”, le-a spus Antonescu colegilor săi din Senat.

Regretele neinvitării președintelui

Pe de altă parte, deşi nimeni nu se aștepta, Victor Ponta a declarat marţi, la Parlament, că neinvitarea preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa solemnă de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului reprezintă o situaţie „anormală”. Prim-ministrul şi-a arătat speranţa că astfel de momente nu vor mai avea loc după alegerile prezidenţiale. “Cred că a fost o situație anormală ca multe alte situații anormale din acești 10 ani de mandat ai președintelui Băsescu. Și sincer îmi doresc foarte mult ca începând din decembrie asemenea momente în care președintele nu-l invită pe, nu știu, pe președintele Senatului, sau când președintele Senatului nu-l invită pe președinte, și multe altele, că au fost o mulțime în acești 10 ani, să nu se mai repete”, a precizat premierul. El a mai spus că „ține foarte mult și de personalitatea președintelui ca asemenea conflicte să fie evitate”. „Evident că a fost o situație anormală", a completat premierul Victor Ponta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray