2020-04-08 08:29

300 de tabere de romi. Înapoi în România

 |  17:32
300 de tabere de romi. Înapoi în România

Romiicare comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre Româniaşi Bulgaria, acestea au fost cuvintele pe care ministrul francez de interne,Brice Hortefeux, le-a rostit la o reuniune la Palatul Elysee. Reuniuneaministerială consacrată romilor dovedeşte că preşedintele Franţei intenţioneazăsă se ocupe de securitate şi să riposteze la violenţele care au avut loc în 17şi 18 iulie la Saint-Aignan şi la atacul unei secţii de jandarmerie din aceastăcomună. Ministrul francez a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romişi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. Numărultaberelor de romi din ţară este de aproximativ 300, majoritatea fiind "sursede trafic ilicit, de exploatare a copiilor în scopul cerşetoriei, prostituţieisau delincvenţei". În vocabularul francez nomazii sunt consideraţi a fi ungrup de diverse etnii ţigăneşti, inclusiv romii originari din Balcani şi înspecial din România. Nomazii reprezintă un total de 400.000 de persoane înFranţa, dintre care 95% au naţionalitate franceză. Romii sunt reprezentaţi de15.000 de persoane, iar numărul este în creştere.

Existăşi voci care nu agreează deciziile pe care oficialii l-au luat. În opiniadirectorului general al asociaţiei France Terre d'Asile, Pierre Henry, "nueste nimic nou: sunt opt ani de când există aceste desfiinţări (de tabere),adesea cu distrugerea caravanelor, şi de când au loc expulzări".

Circa8.000 de romi au fost repatriaţi în România în 2009, dar aproape două treimidintre ei revin, conform estimărilor.

Presainternaţională a dezbătut intens acest subiect în ultimele zile. Publicaţii caLe Monde sau France 24 sunt de părere că înFranţa a izbucnit un război între romi şi Sarkozi. Asociaţiile pentru apărareadrepturilor romilor au denunţat "declaraţia de război" apreşedintelui şi "incitarea la ură" a declaraţiilor sale privindcomportamentul nomazilor, relatează Le Parisien.Anunţurile guvernului sunt "cu adevărat scandaloase", a spus şivicepreşedintele Ligii pentru drepturile omului, Malik Salemkour, reprezentantal RomEurope. "Evacuarea taberelor pur şi simplu pentru că locuitorii suntromi demonstrează o etnicizare şi vizare pe criterii rasiste. Legile care lepermit oamenilor să facă recurs riscă să nu poată fi respectate", aadăugat el.

Dornicsă se arate inflexibil în ceea ce priveşte securitatea, unul dintreprincipalele sale atuuri din timpul campaniei din 2007, Nicolas Sarkozy a decissă organizeze această reuniune după un weekend de violenţe, în 17 şi 18 iulie,comise de membrii comunităţii rome, după moartea unuia dintre ei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-01Parerea ta...

LAURENTIU_GRG
29 Iul 2010

a fost bine in romania cit timpau fost plecati din tara, ce o sa ne facem acum cind se vor intorce, acum sa vedem pe unde scoatem camasa, ca noi le cunoatem foarte bine OBICEIURILE si ... sunt unii care nu considera romania tara lor pai sa plece acolo .....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine