2019-12-15 17:58

ACL, liderilor europeni: Nominalizarea Corinei Creţu în funcţia de comisar european, făcută prin încălcarea legii

 |  14:55
ACL, liderilor europeni: Nominalizarea Corinei Creţu în funcţia de comisar european, făcută prin încălcarea legii

Liderii Alianţei Creştin-Liberale (ACL), Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, au trimis o scrisoare liderilor europeni, în care îi informează că nominalizarea Corinei Creţu în funcţia de comisar european a fost făcută prin încălcarea legii.

„În urma informațiilor cu privire la posibila desemnare în funcția de comisar european a doamnei Corina Crețu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului Prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii. Conform articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene: “(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene. (2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene. În urma audierilor desfăşurate în cadrul comisiilor de specialitate ale celor două Camere, o hotărâre va fi transmisă spre vot Biroului Permanent reunit al celor două Camere din Parlamentul României”, se arată în scrisoarea ACL, transmisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker şi preşedintelui PPE, Joseph Daul.

„În mod evident, dispoziția legală citată se referă la un moment anterior transmiterii   nominalizărilor către Comisia Europeană şi nu ulterior, cum s-a întâmplat în cazul de faţă. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene”, au completat liderii ACL.

Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au mai precizat că audierile în Parlament nu au avut loc.

„Mai precizăm faptul că audierile în Parlament nu au avut loc, deşi doamna Anca Boagiu, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, încă din luna iulie a solicitat prin scrisori oficiale atât domnului prim-ministru al României Victor Ponta, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui Comisar european. Încălcarea acestei legi are consecințe: în conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială republicată, “constituie infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau Comisiilor Permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informațiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activității de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată”, se arată în comunicatul de presă al ACL.

Liderii ACL sunt de părere că nominalizarea „ilegală” făcută de premierul Victor Ponta poate afecta credibilitatea CE.

„În concluzie, considerăm că această desemnare ilegală făcută de Prim-ministrul Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât şi pe cea a Preşedintelui-ales ce ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal. Considerăm că această încălcare a legii nu trebuie trecută cu vederea de Preşedintele-ales al Comisiei Europene şi ar trebui acţionat în consecinţă”, au precizat liderii ACL Klaus Iohannis şi Vasile Blaga.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray