2019-07-17 07:57

ActiveWatch, MCA România și Romani CRISS cer dizolvarea Partidului România Unită: „Statul de drept amenințat de forțe paramilitare”

 |  11:48
ActiveWatch, MCA România și Romani CRISS cer dizolvarea Partidului România Unită: „Statul de drept amenințat de forțe paramilitare”

Trei organizații nonguvernamentale, având ca obiect de activitatea apărarea drepturilor omului, le-au trimis o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis și primului-ministru, Dacian Cioloș, solicitând „reacții în sprijinul apărării democrației și a statului de drept” și cerându-le să ia „atitudine în mod public” față de înființarea unei organizații paramilitare de către Partidul România Unită, considerând că se produce un „atac direct la adresa statului de drept”. Cu această ocazie, cele trei ong-uri informează că au demarat procedurile în Justiție, pentru dizolvarea PRU. Reproducem, în continuare, scrisoarea deschisă a celor trei organizații.

Statul de drept amenințat de forțe paramilitare

Publicat Vineri, 29 ianuarie 2016

SCRISOARE DESCHISĂ

 Către: Președinția României, Guvernul României

 În atenția:Domnului Klaus Iohannis, Președintele României, Domnului Dacian Julien Cioloș, Prim-Ministru

Stimați domni,

Astăzi, 27 ianuarie 2016, Ziua Internațională a Holocaustului, cu profunda îngrijorare vă supunem atenției o situație al cărei efect negativ asupra democrației și statului de drept din România riscă să arunce țara în negura unui trecut deloc îndepărtat, când un regim politic totalitar a găsit a face diferența dintre majoritate și minoritatea etnică prin acțiuni aducătoare de moarte. Vă solicităm respectuos să luați atitudine în mod public față de acest atac direct la adresa statului de drept și să ne comunicați demersurile legale pe care le-ați întreprins.

De trei zile, în România secolului XXI, a fost înființată o formațiune paramilitară. Scopul declarat al organizației este, conform creatorului și comandantului  acesteia, atunci când autoritățile se vor uita în altă parte, “vom avea noi grijă de aceşti români asupriţi pe care nu-i apără nimeni”. Autorul declarației este nimeni altul decât Daniel Ghiță, fost ofițer în cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) și actual membru al unui partid cu evidente tendințe de extremă dreapta.

Pentru a clarifica situațiile în care ,, Patrula Vlad Țepeș” va acționa, fostul campion de arte marțiale a adăugat următoarele : “Dacă statul român nu ne apără, ne vom apăra singuri, trebuie să dăm un semnal că România nu este sat fără câini, în care oricine urlă mai tare sau se ia de cei slabi şi neajutoraţi are câştig de cauză. […]vom colabora cu autorităţile şi le vom informa asupra acestor situaţiidar dacă autorităţile se vor uita în altă parte, vom avea noi grijă de aceşti români asupriţi pe care nu-i apără nimeni“. 

Înființarea organizației paramilitare “Patrula lui Vlad Tepes” de către Partidul România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu, vine ca o confirmare a intențiilor conducerii partidului de a dezvolta propria construcție politică după modelul partidului de extremă dreapta Jobbik, din Ungaria. La nivelul Uniunii Europene, și nu numai, este foarte bine cunoscută acțiunea Gărzii Maghiare, organizația paramilitară condusă de un fost ministru al apărării din Ungaria, și efectele devastatoare asupra comunităților de romi din țara vecină. Scopul Patrulei lui Vlad Țepeș este similar cu cel al Gărzii Maghiare, formațiunea paramilitară maghiară având drept obiectiv, conform propriului statut: să apere Ungaria, lipsită de apărare fizică, spirituală și intelectuală.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Vona c. Ungariei, a arătat că statul nu trebuie să aștepte până când o mișcare politică recurge la violență pentru a interveni, statul având dreptul de a lua măsuri preventive pentru a proteja democrația, atunci când s-a stabilit că o asemenea mișcare a început să facă pași concreți în viața publică pentru a implementa principii incompatibile cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, Curtea a apreciat că “demonstrația din partea actorilor politici a abilității și a dorinței acestora de a organiza o forță paramilitară depăsește utilizarea mijloacelor legale și pasnice de a își articula propriile opinii politice”(par. 66). Curtea Europeană arată că “dacă autoritățile ar fi achiesat la continuarea activităților acestei miscări prin menținerea existenței lor juridice în forma privilegiată a unei entități recunoscute de legea asocierii, opinia publică ar fi putut percepe acest lucru ca o legitimare din partea statului a acestei amenințări”.

Considerăm că declarațiile privind acțiunile cu caracter de mobilizare civică în cazul situațiilor de urgență, cum ar fi căderile masive de zăpadă sau inundațiile, au rolul de induce în eroare instituțiile și opinia publică cu privire la scopul real al acțiunii comune a partidului extremist și a organizației paramilitare. Pentru conturarea unei imagini cât mai clare asupra intențiilor noului partid extremist și a brațului său armat, trebuie observat manifestul publicat de Bogdan Diaconu în data de 14 noiembrie 2015, sub titlul “Ne-am săturat de Europa”. În respectiva luare de poziție, Bogdan Diaconu precizează că “Ne-am săturat să ne învețe Europa care sunt drepturile infractorilor, minorităților, homosexualilor, pedofililor, musulmanilor, în timp ce noi, românii, nu mai avem decât dreptul să murim în tăcere”[1].

Constituția României[2] și legea partidelor politice[3] din România arată căt se poate de clar că nimeni nu este mai presus de lege, toți cetățenii fiind egali în fața acesteia. Nu în ultimul rând, considerăm că reformele democratice prin care România și-a câstigat un statut binemeritat în organizații precum Uniunea Europeană și NATO constituie un fundament solid pe care se poate construi în continuare. Revoluția română a costat țara noastră 1166 de vieți omenești[4], iar aceste sacrificii au fost realizate pentru instalarea democrației și a statului de drept și nicidecum pentru o Românie în care forțele paramilitare extremiste împart dreptatea după bunul plac. Soluția pentru deficiențele instituționale este reforma administrativă și întărirea capacității acestor instituții, în niciun caz înființarea de structuri paralele de tip paramilitar. Prin intențiile declarate, Patrula înființată de Partidul România Unită constituie un atac direct la adresa ordinii de drept și o amenințare la adresa siguranței naționale, prin aceea că urmarește să se substituie forțelor de ordine abilitate legal, constituind un sistem paralel, o structură de tipul milițiilor paramilitare.

Facem precizarea că am sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a iniția demersurile juridice pentru dizolvarea Partidului România Unită, precum și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru a pune această problemă pe agenda CSAT și a identifica soluțiile necesare pentru apărarea statului de drept în fața acestui atac extremist și antidemocratic.

În speranța unei reacții în sprijinul apărării democrației și a statului de drept, vă rog să primiți, Stimați domni, expresia salutărilor noastre distinse.

Cu aleasă considerație,

Mandache Costică Marian, Director executiv  Romani CRISS,

Maximilian  Katz, Preşedinte, MCA Romania, 

Mircea Valentin Toma, Președinte ActiveWatch

[1] http://www.stiripesurse.ro/ne-am-saturat-de-europa_973290.html.

[2] Articolele 16 alin (1), (2), 40 alin. 2, precum si art. 22, 124, 126 si 131 din Constitutia Romaniei.

[3] Legea nr. 14/2003 republicata stabileste ca “Pot funcționa ca partide politice numai asociațiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranității naționale, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale, a ordinii de drept și a principiilor democratiei constituționale” (art. 3, alin. 1). Tot în acest sens, alineatul 4 din același articol arată că “Partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare şi nici alte activităţi interzise de lege”.

[4] http://www.agerpres.ro/social/2014/05/29/institutul-revolutiei-romane-1-166-de-persoane-au-murit-in-decembrie-1989-19-37-53


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-29

In legatura cu acest articol...

Congresul I al PRU. Partid mic, ambiții mari.

COMUNICAT. Partidul România Unită susține participarea masivă la vot împotriva ambilor candidați

Tinerii din PER şi PRM se alătură proiectului lui Bogdan Diaconu, Partidul România Unită

Bogdan Diaconu (PSD) şi-a lansat cartea „România Unită”

„România Unită” în viziunea lui Bogdan Diaconu
Parerea ta...

RONI
29 Ian 2016

Bai ong dar impotriva udmr si 64 de comitate ale p nu faceti nimic?
PETRU DUMAN
29 Ian 2016

Exact, de ce va opariti cind e vorba de Diaconu, dar taceti cind ungurii fac ce vor in Romania?
ANONIM
29 Ian 2016

>Exact, de ce va opariti cind e vorba de Diaconu, dar taceti cind ungurii fac ce vor in Romania? pentru ca minoritatile au drepturi, tu nu.
VASILI
29 Ian 2016

ong platite .......asa a ajuns romania , roumania
TOR
29 Ian 2016

ONG-uri folosite ça si in fosta Yugoslavie,pt dezmembrarea tari.Cum apare cineva care vorbeste despre drepturile romanilor in tara lor,hopa si jegurile soros - evreiesti.
STRATEG
29 Ian 2016

PARTIDULE ; FA - ZIAR - SA SCRIEM DESPRE NEREGULI SI MAFIE
CIUDAT
29 Ian 2016

ce apare în presa maghiară: ”Din presa de limba maghiara • Apelul de recrutare al guvernului secuiesc emigrant Guvernul Republicii Secuieşti Ministerul de interne 1/2016 Bărbaţi secui! Din cauza faptului că în ultimii ani, România a urgentat şi a făcut mai agresivă strategia naţională de asimilare împotriva locuitorilor maghiari indigeni, iar în momentul de faţă îi persecută, prin pretexte ridicole, pe patrioţii secui care luptă deocamdată prin instrumente legale pentru Autodeterminarea Pământului Secuiesc, Din cauza faptului că nimeni din partea Guvernului Ungar nu are curajul să se ocupe de cauza autodeterminării poporului secuiesc şi maghiar, văzând aceste lucruri, statul terorist român colonizator recurge la instrumente mârşave şi ilegitime. Noi, membrii Guvernului Secuiesc emigrant - înfiinţat în luna noiembrie a anului 2015- am hotărât să înfiinţăm Armata Naţională Secuiască, al cărei scop primordial este eliberarea Pământului Secuiesc aflat sub ocupaţie română provizorie, iar în baza autodeterminării secuieşti, are ca scop apărarea Statului Secuiesc independent, ca viitoare provincie a Sfintei Coroane Maghiare.
NOTA REDACţIEI:
29 Ian 2016

- Atâta timp cât statul român îşi ignoră propriile-i legi şi arestează doi tineri secui - numiţi nevinovaţi pe bună dreptate - din cauza unor păcate fabricate, nu poate fi zadarnic nimic din ceea ce urmăreşte trecerea puterii române la sentimente mai bune; - Considerăm că mai eficientă este aplicarea la maxim şi introducerea arsenalului nesupunerii civice, dar poate că greşim; - Noi considerăm că drumul care trebuie urmat nu este cel al luptei armate, însă nu suntem posesorii exclusivi ai adevărului! - Considerăm că acest lucru trebuie analizat pentru ca nu cumva să servească drept alibi pentru statul român terorist, pentru aplicarea unui tratament mai dur faţă de secui, mai ales în situaţia în care guvernul ungar nu se implică în cazul celor doi tineri arestaţi fără vină! - Cert este că suntem de părere că importantă este asigurarea sprijinului din partea avocaţilor , deoarece are loc un proces-simulacru şi ştim din ce cauză se întâmplă acest lucru. ştim şi că este doar începutul! In opinia noastră, cei care trăiesc şi care dispun de cunoştinţe juridice necesare, să organizeze echipa de consilieri care să vină în ajutorul celor arestaţi, a familiilor acestora. Sursa: Szekely Ido nr. 2 din 09.01.2016
STATUL UNGAR
29 Ian 2016

nu are curajul să se ocupe de cauza autodeterminării poporului secuiesc şi maghiar, iar văzând aceste lucruri, statul terorist român colonizator recurge la instrumente mârşave şi ilegitime. Facem apel ferm la Guvernul Ungariei să-şi îndeplinească obligaţiile de putere protectoare, incluse în Constituţie, şi să îi apere pe confraţii maghiari care trăiesc în partea transilvăneană de ţară, aflată provizoriu sub ocupaţie română: - să renunţe de îndată la tratatul de bază ungaro-român semnat de criminalul în masă Horn Gyula; - să someze România într-o notă fermă cu privire la încetarea imediată a tratamentului duşmănos, umilitor şi privativ de drepturi, aplicat locuitorilor maghiari care trăiesc pe teritoriul transilvănean; - să someze România ca în decurs de două săptămâni să înceapă negocieri strategice la nivel statal cu Ungaria, în vederea examinării tratatului de pace de laParis, din anul 1947.
TRăIM VREMURI ISTORICE!
29 Ian 2016

Concetăţenii noştri secui aşteaptă cu un nod în gât adoptarea unei poziţii de către Ungaria, Patria Ungară, ale cărei graniţe au fost apărate timp de o mie de ani. Soluţionarea acestei situaţii ameninţătoare din punct de vedere al strategiei naţionale nu poate fi amânată. Nyiregyhaza; 1 ianuarie 2016 In numele Guvernului Secuiesc emigrant: Kovacs Zoltan Preşedintele şi premierul însărcinat al republicii Pământul Secuiesc.” Sursa: Szekely Ido nr. 2 din 09.01.2016
CORNELIU
29 Ian 2016

DESTEPTAREA! Si deschideti ochii romani la ce se intampla in jurul vostru si luati atitudine !
HAZNAUA EUROPEANA
29 Ian 2016

Va dam de mincat ; Un general Izmenar cu Papusa Madam Plescoi , absolventi ai Academiei de Informati ale Infractorilor cu Grade .
ZELEA
30 Ian 2016

Secuii nu au avut niciodata teritoriu,pamant sau casa si masa pe teritoriul DACIEI.Sunt o sorginte a triburilor kabaro-kazare, venite in Panonia cu putin timp inaintea ungurilor.Ungurii i-au alungat in zonele muntoase din Dacia unde au fost lasati de romani sa traiasca.Sunt un fel de vinituri cam cum sunt acum musulmanii prin Europa,au fost tolerati iar acum unguri (care i-au alungat din Panonia) ii indeamna si sustin financiar la anarhie.Imi este mila de unguri ,se chinuie sa isi gaseasca undeva in lume orice rude ,ca orice stat si natie europeana ,dar din pacate pt ei nimeni nu ii vrea de rude, sunt unica natie singura in lume neinrudita cu nimeni si nimeni nu ii accepta ca rude,neamuri sau de aceasi sorginte.Toata lumea se fereste sa spuna ca se infrateste cu unguri.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray