2020-01-26 16:58

Acuzații grave la adresa candidatului ALDE la primăria comunei de lux. Gicanu, acuzat că e vârful de lance al mafiei imobiliare la Snagov

 |  21:01
Acuzații grave la adresa candidatului ALDE la primăria comunei de lux. Gicanu, acuzat că e vârful de lance al mafiei imobiliare la Snagov

Scandalul din Snagov a ajuns și la redacția Puterea sub forma unor acuzații grave la adresa lui Gheorghe Grigore, zis Gicanu, președintele filialei din localitate a ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

Contactat telefonic de Puterea, Grigore susține că sunt doar atacuri de campanie electorală, le tratează ca atare și nu vrea să comenteze mai multe până după alegeri.

În majoritate sunt acuzații deja făcute publice de presă, inclusiv în emisiunea Dosar de politician de la B1. Dar acestora li se adaugă învinuiri de mită electorală și legături cu interlopii locali.

Astfel, Gicanu este considerat sponsorul lui Apostol Mușat, fostul primar al Snagovului care în urmă cu doi ani a fost condamnat la cinci de puşcărie pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Vorbim despre comuna cu cea mai mare densitate de vile pe metru pătrat (peste 1.400 de locuinţe de lux construite în jurul lacului), care a fost până în 2011 ţinta unui tir susţinut de matrapazlâcuri cu terenuri.

Fostul primar, Apostol Muşat, are la activ mai multe condamnări penale pentru ilegalităţile săvârşite (conflict de interese, acte de corupţie în restituirea ilegală a unor terenuri etc.).

După câţiva ani de linişte, în care actuala administraţie locală a reuşit să plătească datoriile lăsate de Muşat şi echipa sa, norii corupţiei se strâng din nou peste Snagov, spun sursele noastre: susţinătorul din umbră al lui Muşat, Gheorghe Grigore, cu supranumele de Gicanu, vrea cu orice preţ fotoliul de primar, iar pentru a obţine postul care-i va permite să gestioneze cele câteva parcele de teren neretrocedate, dar şi bugetele cu finanţări europene atrase de actuala administraţie, Gicanu şi grupul său de susţinători (format din interlopii locali) nu se dă în lături de la nicio manevră.

Terenurile şi  pădurea, miza alegerilor

Miză campaniei lui Gheorghe Grigore o reprezintă, în opinia surselor citate, terenurile neretrocedate şi parcelele din pădurea Snagov, care urmează să fie tăiata şi vânduta fără milă de samsarii imobiliari. Snagovul a fost zguduit de arestări şi scandaluri imobiliare de amploare. Legenda locală spune că persoana care prinde un mandat de primar la Snagov nu mai are probleme cu banii timp de 20 de generaţii.

Despre Gheorghe Grigore s-a spus că este principalul samsar de terenuri din Snagov, prin derularea unor ample afaceri cu drepturi litigioase şi retrocedări de terenuri în pădurea şi pe malul lacul Snagov.

Averea sa ar fi crescut spectaculos în timpul mandatelor de primar ale lui Apostol Muşat, arestat pentru prima dată în 2011 pentru că a cerut şpagă de la un om de afaceri suma de 1,6 milioane euro, după ce timp de şapte ani împărţise cu dărnicie terenurile din raza comunei.

Cesiunea drepturilor litigioase, calea spre bogăţie

Averea lui Gheorghe Grigore este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro, constând în principal din 25 de hectare de teren în zona Snagovului, suprafeţe cu cotă bună, evaluate la 150 – 200 de euro pe metru pătrat.

Gheorghe Grigore nu este moştenitorul vreunui moşier din zona Snagovului. El ar fi dobândit aceste terenuri printr-o metodă deja arhicunoscută, prin cesionarea drepturilor litigioase ale celor care trebuiau să beneficieze de retrocedarea aceste suprafeţe. Unele suprafeţe s-ar fi majorat peste noapte prin mila fostului primar, prin metode ingenioase (dispariţia unei virgule între 1 şi 5, în loc de 1,5 hectare beneficiarul primind 15 hectare).

Cu sprijinul lui Apostol Muşat, retrocedările au mers ca unse, iar Gicanu a devenit fericitul deţinător a şase titluri de proprietate pentru cele 25 de hectare.

Echipa de împărţitori de mită electorală

Dar aceste dezvăluiri nu sunt o noutate, ele făcând, cum am spus, subiectul unor materiale detaliate apărute în presă și televiziune. Noi sunt acuzațiile potrivit cărora, pentru a pune mâna pe fotoliul de primar, Gheorghe Grigore şi-ar fi construit o veritabilă infrastructură pentru a administra şpaga electorală (sub forma de bancnote capsate în pliantele electorale) sau, acolo unde aceasta nu funcţionează, se recurge la intimidări. Tarifarul pentru un vot: între 200 şi 1.000 de lei. Sau, la alegere, o bătaie bună.

Structura lui Gicanu este organizată aproape militar, cu subunităţi formate din interlopii locali la nivelul fiecărui sat al comunei.

Astfel, locuitorii din Tâncăbeşti simt fiori de spaimă când aud nume precum: Gabi Sima, Dan Americanu, Mita (Constantinescu Mihai), Mitel Kalimake, Nica Scuipici, Darius Bosniacu, Maru Marutzu (Ciuleru), Răzvan (Ciuleru), Emil Laba (Paraschiv), Gelu (Urbanism), Streche Aurel, Flori (de la blocuri), Dumitru Florica, Africanu’.

La Vlădiceasca, echipa este formată din personaje cu nume la fel de pitoreşti: Gaboiu şi Buturugaru. Nici săteni din Ciofliceni nu au scăpat de echipa lui Gicanu, fiind vizitaţi periodic de personaje precum Dan Zaharia, Costică Duman (zis Pocăitu’), Aurică Grigore (fratele candidatului Grigore), Relu Stanciu, Răzvan Ardeleanu.

Personaje la fel de interesante se regăsesc şi pe lista de activişti de la Ghermăneşti: Vali Bozgoru, Paul Grigore (Jul), Sache, Cristi Leustean, clanul Lupu, Dan Arabu’, Mando Alexandru, Fulger, Pardalian, Dan Ardeleanu (Nela Tiganu’), Marin Stefan (Burta Verde), Dorobanţu, Nicu Poştaşu’.

În Snagov Sat, liderii de campanie sunt indivizi cu nume precum Nelson, Marian Grigore (Maru), Pasaris, Alex Machedonul sau Ion Arabu.

Un candidat de 50 de milioane de euro

Despre averea candidatului Gheorghe Grigore, zis Gicanu, se spune că în cea mai mare parte constă în parcele de teren amplasate în zona Snagov, dobândite prin preluare drepturilor litigioase de la proprietarii de drept ale suprafeţelor. Surse din piaţă au estimat valoarea acestor terenuri la aproximativ 50 de milioane de euro. La acestea se mai adaugă 2,5 hectare de teren în curtea Palatului Snagov şi un han construit pe malul lacului.

Acuzații grave la adresa candidatului ALDE la primăria comunei de lux. Gicanu, acuzat că e vârful de lance al mafiei imobiliare la Snagov
zoom

Replica lui Gicanu

Contactat telefonic de Puterea, Gheorghe Grigore ne-a declarat că tot ce s-a spus în presă și acuzațiile pe care le-am primit la redacție ar fi neadevăruri, niște atacuri specifice campaniei electorale și el le tratează ca atare și nu vrea să intre în amănunte și să comenteze în vreun alt fel aceste acuzații acum, în campanie. Dar este dispus să răspundă după ce vor trece alegerile locale. S-a arătat mâhnit că la B1 au arătat acte fără măcar să îi mascheze CNP-ul. „Nu am făcut nici un rău, nimănui”, a spus Gicanu, după care a spus că terenurile despre care se vorbește că i-ar fi adus averea de milioane de euro le-ar fi înstrăinătat în 2013, pe „doi bani”, fiind vorba despre terenuri arabile. În ce privește Hanul Vlăsiei, există o hotărâre judecătorească definitivă care spune că el „nu are nicio legătură”. Dar nu a dezvoltat subiectul: „repet, sunt atacuri de campanie electorală, dacă doriți, vă explic după alegeri”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-26Parerea ta...

NEDELCU DANIEL
27 Mai 2016

Costica Duman este de la oastea Domnului!
ILI MARIAN
28 Mai 2016

Citi bani ptr operatii inmormintari etc a dat Grigore Gheorghe de ce nu scrieti?sa fiti de kk
IOLANDA MARINESCU
29 Mai 2016

Asta nu este jurnalism! Nu puteti sa scrieti asemenea prostii fara sa aveti macar o dovada. Rusine, asta nu este presa.
IOLANDA MARINESCU
29 Mai 2016

Asta nu este jurnalism! Nu puteti sa scrieti asemenea prostii fara sa aveti macar o dovada. Rusine, asta nu este presa.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine