2020-06-03 13:47

Adrian Păun, candidat PSD la Măgurele: „Legea alegerilor locale e o prostie sinistră”

 |  21:01
Adrian Păun, candidat PSD la Măgurele: „Legea alegerilor locale e o prostie sinistră”

Domnule Păun, cum s-a desfășurat campania electorală la Măgurele, față de anii în care aleșii locali erau desemnați în două tururi?

Legea electorală în vigoare este o prostie sinistră. Are două efecte cât se poate de negative. În primul rând, scade interesul votanţilor faţă de alegeri. În esenţă, slăbeşte exerciţiul democratic. Veţi vedea că, la nivel naţional, prezenţa la urne, pe 5 iunie, va fi mai mult mai scăzută faţă de 2012. Pe de altă parte, creează condiţiile realegerii primarilor în funcţie, pentru că aceştia pot folosi discreţionar resursele administraţiilor locale şi pornesc de la început cu un bazin propriu. Or, noi ne dorim o alternanţă firească la nivelul funcţiilor executive şi la nivel local, tocmai pentru a debaroniza administraţiile.

Pentru a vă răspunde punctual la întrebare, la noi, la Măgurele, lucrurile au fost foarte complicate. Nu avem presă locală, primarul interimar a pus poliţia să ne blocheze unele activităţi de campanie, au existat limitări de fonduri pentru tipărirea de materiale. Asta în timp ce Narcis Constantin, interimarul, s-a apucat de plantat panseluţe şi de lăcuit băncuţe. Deci, condiţiile nu au fost tocmai propice unei dezbateri de proiecte, mai ales că a fugit de orice confruntare cu mine.

Şi ce aţi făcut în condiţiile date?

Într-un fel, lipsa pârghiilor de acţiune care au existat în alte campanii electorale, ne-a obligat să facem un lucru foarte bun: campanie din casă în casă. Nu exagerez cu nimic, am vorbit cu peste 80% dintre locuitorii din Măgurele. Şi când spun că am vorbit, nu mă refer că am dat mâna şi am trecut mai departe, ci că am discutat foarte punctual care sunt lucrurile pe care le avem de făcut în oraşul nostru.

Am aflat care sunt problemele cu care se confruntă şi, din fericire, pentru că sunt oameni serioşi şi gospodari, am aflat şi foarte multe soluţii viabile pe care le voi pune în aplicare odată ce voi deveni primar. Oamenii au putut să vadă şi să citească Strategia mea de dezvoltare locală şi sunt foarte încrezător că, pe 5 iunie, îmi vor oferi încrederea lor. În ciuda piedicilor puse de Narcis Constantin, care s-a folosit de toate pârghiile dictatoriale avute la dispoziţie, am reuşit, cred, să transmit foarte coerent mesajul meu locuitorilor din Măgurele.

În loc să bage apă și canal, primarul plantează panseluţe și brăduţi ornamentali”

Vorbiţi de pârghii „dictatoriale” folosite de adversarul dumneavoastră. Ce s-a întâmplat, mai exact?

Mie nu îmi place să mă plâng, dar Narcis Constantin şi-a dat arama pe faţă. Deşi tânăr, mi-a creat impresia că se vrea un baron de modă veche. Vă dau doar câteva exemple. A folosit Poliţia pentru a bloca desfăşurarea unui sondaj de opinie, absolut legal şi firesc într-o campanie electorală, doar pentru că era comandat de PSD. Apoi, la câteva zile distanţă, a oprit acţiuni electorale ale echipei mele, ameninţându-i pe toţi cu amenzi de 50 de milioane de lei dacă îi mai vede pe stradă. Mai mult, recent, a început să refuze reînnoirea buletinelor expirate şi eliberarea de acte de identitate noi pentru cetăţenii din Măgurele, de teamă că oamenii ar putea vota cu mine. Eu i-am atras atenţia  că se comit două infracţiuni: abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Peste toate aceste frecuşuri provinciale, aş fi putut trece. Nu pot însă să-l iert că aruncă banii locuitorilor din Măgurele pe fereastră pentru panseluţe, tei şi brăduţi ornamentali. În oraş, sunt zone foarte extinse unde nu există apă şi canal, sunt străzi fără curent, drumurile sunt găurite, transportul în comun e o glumă, iar terenurile de sport pot fi oricând transformate în islazuri pentru animale, şi el dă 15 milioane pentru fiecare tei şi 12 milioane de lei pentru un brăduţ. E ticăloşie amestecată cu prostie. Curtea de Conturi ar trebui să se sesizeze.

Staţi puţin. Măgurele este chiar lângă Bucureşti. Cum adică nu aveţi apă şi canal sau electricitate?

Exact aşa cum auziţi. În condiţiile în care taxele şi impozitele au crescut, în medie, de patru ori în 2016 faţă de 2015, toţi cei care s-au perindat prin primărie în ultimii 26 de ani nu au făcut nimic pentru comunitate. În proporţie de 80%, tot ce înseamnă racorduri de apă şi canal în Măgurele sunt de pe vremea lui Ceauşescu. Băiatul ăsta care este acum primar interimar este de 12 ani în primărie şi nu a făcut nimic pentru a rezolva situaţia. Ba s-a mai şi opus unor proiecte de infrastructură pe vremea fostului primar, în speranţa că va mai lua nişte voturi. Eu m-am săturat de oameni din aceştia care sunt în stare să dea foc la sat ca să le fie lor bine.

Cred şi sper că lucrurile vor fi rezolvate începând cu 5 iunie. Oamenii vor vota cu mine şi echipa PSD. În felul acesta, vom putea pune în aplicare toate proiectele atât de necesare pentru oraş: apă şi canal, electricitate, reţea de gaze peste tot, transport în comun, refacerea drumurilor, anveloparea blocurilor sau realizarea unor proiecte cultural-artistice. În acest moment, Măgurele este mai degrabă o comună. Eu vreau să îl transform într-un oraş în adevăratul sens al cuvântului.

Proiectele dumneavoastră sună bine pe hârtie. De la poveste, la realitate este drum lung. Cum le veţi pune în aplicare? Cu ce bani?

E aproape incredibil că, la nivelul trezoreriei oraşului, există 15 milioane de euro pentru investiţii, fonduri pe care ei nu au putut să le folosească din lipsă de proiecte. Este ceva aproape criminal. Eu, în locul cetăţenilor din Măgurele care nu au apă şi canal sau electricitate, mă duceam cu furca peste cei din primărie să ştiu că sunt bani şi nu ştiu ce să facă cu ei.

Mai mult, există fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020 al UE. Mă refer în principal la Programul Operaţional Regional. Cu banii ăştia, putem rezolva problema apei şi canalului, a drumurilor şi chiar anveloparea blocurilor.

Nu în ultimul rând, eu cred în nevoia dezvoltării Zonei Metropolitane Bucureşti. Măgurele trebuie să se racordeze la proiectele de infrastructură ale Capitalei pentru a avea o şansă pe termen lung. Am şi vorbit cu doamna Gabriela Firea despre faptul că în oraş la noi sunt foarte mulţi oameni care au încă buletine de Bucureşti sau care lucrează în Bucureşti. Am primit asigurări cu privire la introducerea oraşului Măgurele în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Capitalei şi despre câteva proiecte punctuale care se pot rezolva din 5 iunie: refacerea şoselei Bucureşti – Măgurele în partea care ţine de Capitală şi introducerea de noi linii RATB către oraşul nostru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-26Parerea ta...

CARMEN
27 Mai 2016

Sa va ajute Dumnezeu...pe 5 iunie sa fiti Primarul Orasului Magurele!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine