2020-03-28 17:38

AEP: 14 milioane lei - subvenţiile plătite partidelor în februarie

 |  13:22
AEP: 14 milioane lei - subvenţiile plătite partidelor în februarie

Şapte formaţiuni politice au primit, în luna februarie, subvenţii de peste 14 milioane de lei, în top fiind, în ordine, PSD, PNL şi USR - anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit unui comunicat de presă al AEP, pentru prima decadă a lunii februarie, au fost virate în conturile a șapte formațiuni politice subvenții de 14.199.265,24 de lei.

PSD a primit 7.104.247,14 de lei, PNL – 3.943.235,50 de lei, USR – 1.052.831,91 de lei, ALDE – 861.873,20 de lei, PMP – 473.774,36 de lei, Pro România – 658.019,94 de lei, Partidul Forța Națională – 105.283,19 de lei.

Acordarea subvenției pentru Uniunea Națională pentru Progresul României a fost suspendată, iar UNPR ar fi avut o subvenție de 21.607,92 lei.

Din anul 2008, partidele politice primesc subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Evz.ro notează că, potrivit prevederilor legale, subvenţiile se acordă în funcţie de numărul de voturi primite la parlamentare și la locale: 75% din bugetul anual acordat prin AEP pentru partide politice va fi împărțit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral, iar 25% este împărţit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile locale, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier în cadrul municipiului Bucureşti.

În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se împarte între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Aceasta se acordă pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru cheltuieli de personal, pentru presă și propagandă, pentru organizarea de activităţi cu caracter politic, de deplasare în țară și străinătate, telecomunicații, cotizații pentru organizațiile politice internaţionale la care este afiliat partidul politic, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cheltuieli de protocol, birotică, comisioane bancare, pentru chiriile și utilităţile sediilor, pentru întreținere și reparaţii auto, asigurare, transport și pentru combustibili și carburanți.

Autoritatea Electorală Permanentă poate suspenda temporar acordarea subvenţiei de la bugetul de stat, dacă, în urma controalelor efectuate la partidele politice, constată abateri în aplicarea dispoziţiilor legale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine