2020-01-28 08:55

Agentul MRU se întoarce. Iohannis l-a nominalizat pe Ungureanu la SIE

 |  21:01
Agentul MRU se întoarce. Iohannis l-a nominalizat pe Ungureanu la SIE

Nominalizarea prim-vicepreședintelui PNL, Mihai Răzvan Ungureanu, la șefia Serviciului de Informații Externe este noua temă de scandal între puterea și opoziția din România. Președintele Klaus Iohannis a informat cele două Camere despre nominalizarea pe care a făcut-o pentru SIE, unde nu există un director civil de când Teodor Meleșcanu a demisionat pentru a candida la prezidențiale.

Ungureanu a declarat că „este o onoare” pentru el și că „speră că a fost făcută în cunoștință de cauză”. MRU își dorește ca Parlamentul să îi acorde încrederea prin vot. „Credem, domnul preşedinte, înainte de toate, că este nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe puternic şi cu adevărat implicat în ceea ce înseamnă astăzi asigurarea securităţii naţionale într-un context regional atât de tulbure, atât de neclar”, a declarat Ungureanu.

Acesta este de părere că, deși de opt luni nu are șef, SIE „a fost foarte bine condus și în absența unui director civil”.

La întrebarea dacă nominalizarea lui a fost una politică, MRU a explicat în legătură cu parcursul procedural, că urmează o discuție în Birourile Permanente ale celor două Camere, apoi în comisii, unde sunt reprezentate toate partidele parlamentare, iar „rezultatul final îl dă votul” - care este „sacru” - în plenul reunit. Ungureanu a mai fost director al SIE între 2007 şi 2012.

Sârbu: nominalizarea e ilegală

Nu mult după ce președintele Iohannis a anunțat propunerea, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și lider al grupului PSD din Senat a declarat că varianta MRU este ilegală deoarece nu s-au respectat procedurile. Potrivit lui Sârbu, propunerea lui Ungureanu la SIE trebuie să treacă prin CSAT și apoi să ajungă la Parlament. În plus, social-democratul a mai declarat că ginerele său, Victor Ponta, „nu știe nimic și nu a fost consultat” în această privință de președintele țării și nici PSD nu a fost informat. Senatorul a susținut că PSD nu are o problemă cu „omul Răzvan”, ci cu procedura.

Sârbu a mai precizat că PSD nu s-a „bătut prea tare” să aibă șef la SIE, dar prin nominalizarea făcută de Iohannis se strică „o tradiție”, respectiv aceea ca unul dintre șefii serviciilor de informații să fie din opoziție, iar celălalt de la putere.

Concluzia senatorului PSD este că propunerea lui MRU la SIE face parte „dintr-o strategie de a acumula toată puterea de către Iohannis şi PNL”.

Sârbu a mai spus că șeful UNPR este „liber” să voteze pentru MRU: „Dar mi-e greu să cred că un om ca Gabriel Oprea, care este categoric, este militar, și ne-a demonstrat de atâtea ori că ceea ce discută cu noi e discutat și e cuvânt dat, vine acum și se schimbă. Pentru ce? Că, de fapt, dacă era o discuție, poate că ajungeam la aceeași concluzie. Noi am fost lăsați complet în afară, nici măcar consultați”.

Blaga: MRU trece de Parlament

De cealaltă parte a baricadei, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, că Ungureanu este un om cu multă experiență „în zona respectivă” și e convins că va trece de Parlament pentru că nu numai grupurile PNL vor vota pentru numirea sa la SIE, ci și alte partide, ba vor veni voturi și din PSD.

Blaga a spus că va discuta cu toate partidele și cu premierul interimar, Gabriel Oprea. Liberalul a transmis PSD „să nu uite că întotdeauna, apropo de întrebare, șefii serviciilor vin din Opoziție”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-24Parerea ta...

ISTORIC
25 Iun 2015

Distruge-ti tara pas cu pas .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine