2020-07-07 20:06

UPDATE. Alegeri prezidenţiale în Diaspora. Românii stau la cozi kilometrice. 5.000 de români aşteaptă la Torino

 |  10:46
UPDATE. Alegeri prezidenţiale în Diaspora. Românii stau la cozi kilometrice. 5.000 de români aşteaptă la Torino

Alegeri prezidenţiale în Diaspora. Românii stau la cozi kilometrice. Mii de români stau la coadă, duminică dimineaţă, în faţa secţiilor de votare din mai multe oraşe europene, precum Paris, Torino, Viena, München. Mai mult, românii au venit cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor, pentru a fi siguri că îşi vor putea exercita dreptul la vot.

UPDATE, 13.29 Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota.

La Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota. O parte dintre români au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, precum „Vrem să votăm, jos Ponta”.

"Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la codă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid", a precizat Adrian Chifu, consilier local la Verbania, pentru Mediafax.

Chifu a mai spus că oamenii strigă "Vrem să votăm", "Jos Ponta", "Jos comunismul!" sau "Iohannis iese preşedinte".

Românii care au ajuns la Consulat înainte de deschiderea urnelor au reuşit să voteze după două ore şi jumătate, dar acum timpul de aşteptare este mult mai mare.

Secţia de votare de la Consulatul de la Torino este singura din Torino, deşi în oraş şi în împrejurimi trăiesc aproximativ 100.000 de români.

Peste 3.000 de români aşteaptă să voteze în faţa Consulatului României de la Torino. Aceştia au reclamat că după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi ”ca la grădina zoologică”.

”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a afirmat Adrian Chifu, consilier local în Verbania.

De asemenea, şi la Chişinău s-au strâns sute de oameni care aşteaptă să voteze, cozile formându-se începând cu ora 5.00 dimineaţa.

Câteva sute de persoane aşteaptă duminică dimineaţa la rând, la cele patru secţii de votare din Chişinău. Sute de români s-au prezentat la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR) încă de la ora 5.00 dimineaţa, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României).

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă pentru a vota.

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploaia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

De asemenea, mii de români stau la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

În Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24. 

Primul român din diaspora care a votat în turul doi al alegerilor prezidenţiale este un clujean stabilit în Noua Zeelandă. Singura secţie de votare de aici se află la Auckland şi s-a deschis sâmbătă seara la ora 20.00, ora României.

De asemenea, pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă noapte.

Câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare din Munchen, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor.

Şi la secţia de votare organizată la ICR Londra, mai mulţi români au ajuns încă de sâmbătă seara. Aceştia au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Nu vă înghesuiţi", "Ţin rând pentru democraţie" şi "Vrem să votăm!".

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot.

La fel au procedat şi români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii din diaspora au ieşit la vot în număr record. Astfel, în mai multe capitale, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-16Parerea ta...

BASE
16 Noi 2014

Stati in p wla mea ca veti sta degeaba! Ponta Presedinte
MILITANULUI 'BASE'!
16 Noi 2014

pai la cat fraudati pana diseara si cat ati fraudat si pe 02 nov.,ai vrea sa stea lumea sa nu voteze! Eu zic sa te duci tu in organele la toti si sa-i speli bine de tot, ce zici?! Chiar daca castiga comunistul ala de Ponta, faptul ca n-o sa castige corect, este o 'victorie' rasuflata, basita ca si mintea si mesajul tau de golan!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz