2020-06-05 23:21

Alegeri MOLDOVA

 |  20:24
Alegeri MOLDOVA

CONFLICT. Transnistria- Forţele separatiste îi împiedică pe oameni să meargă la vot

Autorităţiletransnistrene încearcă să împiedice oamenii să meargă în comunele învecinatepentru a vota. Miliţieni transnistreni au organizat deja un miting împotriva românizăriişi îi împiedică pe locuitorii satului Corjova să îşi exercite dreptul la vot."Avem informaţia că unele forţe separatiste din acea localitate au blocatatât Liceul „Mihai Eminescu“, cât şi gimnaziul din localitate unde anterior sepreconiza înfiinţarea unui birou electoral. Oricum, cetăţenii RepubliciiMoldova sunt în afara oricărui pericol", a declarat Iurie Ciocan, secretaral Comsiei electorale centrale. Unii dintre cei prezenţi,îmbrăcaţi în civil, declară că reprezintă organizaţii nonguvernamentale dinTransnistria. Ei au venit cu drapele ale aşa-zisei republici transnistrene şiale Federaţiei Ruse şi au făcut agitaţie pentru apropiatele alegeri aledeputaţilor în Sovietul Suprem de la Tiraspol, care urmează să aiba loc pe 12decembrie. Comisia Electorală Centrală a hotărât ca alegătorii din satulCorjova să voteze în localitatea din vecinătate, acesta fiind satul natal alfostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

MESAJ: SUA şi UE au cerutcalm la alegeri

StateleUnite şi Uniunea Europeană au îndeamnat partidele din R. Moldova să asiguredesfăşurarea alegerilor legislative într-o atmosferă de calm şi ordine,potrivit unei declaraţii comune a ambasadei SUA la Chişinău şi a delegaţiei UE.

"Unproces electoral liber, corect şi transparent, este o parte indispensabilă aguvernării democratice şi este o ocazie pentru populaţia din R. Moldova să-şiconfirme angajamentul faţă de principiile democratice, bazându-se pe progreselepe care ţara le-a făcut până în prezent", se arată în declaraţie. "Cuaceastă ocazie, ambasada Statelor Unite şi delegaţia Uniunii Europene cheamătoţi participanţii la alegeri să ajute la desfăşurarea scrutinului de duminicăla nivelul standardelor europene şi internaţionale, şi să se asigure căperioadele electorală şi postelectorală decurg într-o atmosferă de pace şiordine", adaugă documentul.

VANDALIZARE. Miliţienii transnistreni au distrustricolorul

Miliţieniitransnistreni au distrus tricolorul arborat la intrarea în liceul cu predare înlimba română Mihai Eminescu din Corjova, după care s-au retras din zonaacestuia. Martori oculari au relatat că miliţienii au smuls drapelul, l-au ruptşi l-au abandonat la intrarea în incinta liceului. Jurisdicţia asupra satuluiCorjova este disputată de mai bine de 18 ani de autorităţile de la Chişinău şiadministraţia separatistă de la Tiraspol. În 2007, alegerile locale organizatela Corjova au eşuat, deoarece forţele separatiste au blocat desfăşurareascrutinului.

HAOS. Ghimpu şi-a pierdut soţia la secţia de votare

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al RepubliciiMoldova, a fost asaltat de jurnalişti, duminică dimineaţă, când a mers la vot,astfel încât, pentru câteva momente, a pierdut-o pe soţia sa în mulţime. MihaiGhimpu a fost înconjurat de jurnalişti chiar lângă urna de vot, deşi a încercatsă-i convingă pe aceştia să permită accesul şi altor cetăţeni veniţi să voteze. "Unde estedoamna mea? Unde este doamna mea?", a întrebat de mai multe ori Ghimpu. În cele din urmă, DinaGhimpu s-a alăturat soţului. Ea a declarat că a votat pentru un viitor europeanal Republicii Moldova.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine