2020-01-21 00:59

Alegerile PSD, bâlciul deşertăciunilor. Din contracandidat, Negoiţă s-a transformat în aliat al lui Dragnea

 |  21:01
Alegerile PSD, bâlciul deşertăciunilor. Din contracandidat, Negoiţă s-a transformat în aliat al lui Dragnea

Schimbarea la faţă a devenit o minune la modă în politica social-democrată. Preşedintele PSD Bucureşti şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, ştie asta cel mai bine după ce într-un timp scurt a trecut de la statutul de contracandidat la cel de aliat al lui Liviu Dragnea, în cursa pentru preşedinţia PSD. Edilul s-a retras subit din cursă motivând că a făcut-o pentru că alintatul Teleormanului şi-a anunţat oficial candidatura.

„Astăzi (n.r. - miercuri), colegul meu Liviu Dragnea şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD. În aceste condiţii, îmi retrag intenţia de a candida pentru această funcţie. Fac parte din echipa Liviu Dragnea şi îl susţin împreună cu PSD Bucureşti în acest demers”, a spus Negoiţă într-o scurtă înregistrare video postată pe Facebook. Aceste declaraţii sunt cu atât mai surprinzătoare, mai ales că la 22 septembrie Negoiţă declara că s-a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte PSD văzând că partidul e într-o situaţie „delicată”, cu liderul interimar, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă şi cu premierul trimis în judecată. Despre decizia sa, preşedintele PSD Bucureşti a declarat că nu a fost luată din cauza unor presiuni despre care se crede că ar fi fost făcute la adresa lui. „Arăt eu a om care să cedeze la presiuni?”, a susţinut primarul sectorului 3.

Nu doar Negoiţă şi-a retras candidatura pentru preşedinţia PSD, ci şi senatorul Şerban Nicolae, care a trimis o scrisoare către preşedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, în care cere schimbarea procedurilor de vot şi acuză vicierea congresului care urmează să aibă loc în octombrie.

„(…) Este regretabil și dăunător că un vicepreședinte al partidului își anunță intrarea în competiția pentru funcția de președinte al PSD cu motivația, exclusivă, a dosarelor penale ale președintelui interimar și premierului în exercițiu, rostind, practic, în sediul PSD, sinteza moțiunii de cenzură formulată de adversarii politici. Același candidat, la interval de o zi, își anunță retragerea din cursă, intrând în echipa președintelui interimar, a cărui condamnare penală o reamintise public. Toate acestea fără o reacție serioasă și coerentă în fața unui evident prejudiciu de imagine pentru partid. În aceste condiții, alegerile interne, fără transparență, corectitudine și egalitate de arme, sunt profund viciate, lipsite de credibilitate și generatoare de mari deservicii aduse partidului. (…) Fac apel la președintele interimar al PSD și la membrii Comitetului Executiv Național. Opriți întreaga procedură a alegerilor și readuceți competiția internă în limitele statutare, ale respectului și încrederii între colegi. Nu poate exista credibilitate și nu va exista legitimitate pentru o conducere aleasă în condițiile fixate”, a transmis Nicolae în scrisoare.

Dragnea-sânge-rece

Anunţata ieşire din cursă a lui Negoiţă a fost tratată sec de Dragnea: „Aşa cum am primit şi atacul, aşa primesc şi susţinerea. Pur şi simplu am luat act. (...) Cum am luat act de anunţul candidaturii, aşa am luat act şi de renunţarea la candidatură. Nu am ce să comentez şi nici nu vreau să comentez”. Întrebat dacă acţiunile lui Robert Negoiţă au adus un deserviciu partidului, Dragnea a menţionat că membrii de partid vor fi cei care vor decide asta. Pus în situaţia unui membru de partid şi întrebat cum a primit mesajele lui Negoiţă, Dragnea a răspuns: „Senzaţional. Înţeleg, nu a fost ceva foarte obişnuit, dar nici nu trebuie să exagerăm, să-l omorâm pe Robert Negoiţă. A avut nişte resorturi care l-au împins să candideze, a avut alte resorturi care l-au dezîmpins să candideze”.

În ceea ce priveşte candidatura lui Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat joi că îl susține pe liderul interimar al PSD. Zgonea a mai subliniat că va anunța dacă va fi o discuție despre o eventuală candidatură a sa la funcția de președinte executiv al PSD. Întrebat dacă despre varianta în care Negoiță a intenționat să candideze la președinția PSD pentru că Dragnea nu l-a vrut ca președinte executiv, Zgonea a spus că nu crede „așa ceva”.

Geoană crede că Dragnea e păcălici

Despre viitorul Congres al PSD, fostul lider PSD, Mircea Geoană, crede este „o farsă”, apreciind că o candidatură a lui Liviu Dragnea – „un om care ştie să păcălească” - , înseamnă „o condamnare la irelevanţă a PSD”. „De ce insistă Dragnea să candideze este problema lui, de ce acceptă PSD este întrebarea pe care trebuie să o punem. Este o condamnare la irelevanţă a PSD. Dragnea a reactivat pe toţi cei din partid cu probleme de justiţie, cu dosare penale. E o inadaptare la aşteptările opiniei publice româneşti. Şi, atunci când susţii o astfel de propunere, există un sentiment de sinucidere colectivă, oamenii încearcă să se protejeze că poate nu ajunge justiţia la ei. Mi se pare o greşeală strategică din partea celor de la baza PSD, iar frustrarea mea este că nu există nici o voce care să spună că direcţia este greşită, că nu poţi să mergi mai departe cu oameni cu probleme de integritate în România, în Europa”, a spus Geoană.

„În PSD este, astăzi, o criză de soluţii, Congresul din 11 octombrie este un pseudocongres, care este o farsă, nu e un congres, cu câştigătorul anunţat înainte, cu preşedintele interimar care face jocurile, schimbă organizaţiile judeţene, îşi face congresul cum îşi doreşte el. Îl ameninţă pe Negoiţă, ca să se retragă. Ăsta e partid democratic, care are competiţie? Competiţia asta nu e pe bune, ăsta nu mai e partid nici social-democrat şi nici democratic, este o fantomă a partidului pe care l-am condus şi l-am iubit”, a mai completat Geoană.

Liderul PSRO a precizat că PSD este deja rupt, liniile de fractură fiind profunde, astfel încât nu vor duce decât la o „fracturare reală”. „Când va fi (n.r. - ruperea PSD), după Congres, după pierderea guvernării, nu ştiu când, dar este prea mult, nu a fost niciodată o situaţie atât de dramatică aşa cum este acum, cu lideri din teritoriu care au probleme, nu au o garnitură. Declinul a început în 2010, la congresul în care Sebastian Ghiță a instalat camere în secţiile de vot şi Liviu Dragnea a trântit meciul şi organiza congresul în favoarea lui Ponta, când Ponta avea soluţia de rezervă ca secretar general la UNPR, dacă ar fi pierdut. De atunci a început marea trădare”, a subliniat Mircea Geoană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray