2019-10-20 16:57

UPDATE.Premierul DĂNCILĂ anunță, la Washington, că ambasada României în ISRAEL va fi mutată la IERUSALIM.Reacția președintelui Klaus IOHANNIS: „Nu există nicio decizie!”

 |  16:37
UPDATE.Premierul DĂNCILĂ anunță, la Washington, că ambasada României în ISRAEL va fi mutată la IERUSALIM.Reacția președintelui Klaus IOHANNIS: „Nu există nicio decizie!”

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că prin declaraţiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe. Iohannis o acuză pe Dăncilă că se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declaraţiile susţinute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după „finalizarea analizei" şi „în deplin consens".

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc la Washington, informează Agerpres.

Viorica Dăncilă a reamintit că preşedintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi a apreciat că acest demers a fost unul „admirabil şi curajos". „Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie", a precizat ea. Viorica Dăncilă a menţionat că Israel şi Statele Unite sunt „partenerii strategici speciali ai României şi marii prieteni ai poporului român". Ea a reamintit că anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israel. Totodată, a subliniat că România îşi manifestă „deschiderea pentru continuarea dialogului păcii" dintre israelieni şi palestinieni. „În anii '60 şi '70, atunci când alte ţări şi-au întrerupt relaţia cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut. Fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea. Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Camp David, care a adus pacea dintre Israel şi Egipt. România îşi manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni şi palestinieni", a spus ea. Viorica Dăncilă a mai declarat că urmează să aibă loc o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ea a precizat de asemenea că este hotărâtă să contribuie la o relaţie „cât mai strânsă a Israelului cu întreaga Uniune Europeană", în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE. 

Cetățenie română pentru toți evreii care au părăsit țara în timpul comunismului 

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, cum ar fi acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului. „Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara lor, sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale", a precizat ea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-24Parerea ta...

GHITA BIN LADEN CIUMA ROSIE
24 Mar 2019

dupa alegeri ce va mai reprezenta aceasta mafie tele-morman? nici macar zero barat....indiferent ce scamatorii ar face se duc dracului...poporul roman s-a saturat de asemnea scarbosenii parsive cocalari si curve slugi ale mafiotilor
HE , HE , HE..........!!!!
24 Mar 2019

Analfabeta asta a uitat sa spuna ca ea reprezinta doar un grup infractional organizat NU POPORUL ROMÂN. EA A CITIT CE I-A SCRIS INFRACTORII draknea si vâlcov.
TRADATORI DE TARA
24 Mar 2019

GRESALA ESTE CA PALESTINIENI NU ADMIT CAPITALA LA CHISINAU CA NOI . DE 2000 ANI SE CONTRAZIC I TRADITIONAL , NTRE EI . DACA SE INTIMPLA VRE O NENOROCIRE EA ISI PUNE FUSTELE IN CAP SI PLEACA LA PENSIE . SI ASA A VINDUT PETROLUL TARI CU BARBASU DIRECTOR LA OMW .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray