2020-08-07 21:48

Alin Trăşculescu a cerut 150.000 de euro pentru contracte cu statul. Şeful PDL Vrancea a fost săltat de DNA

 |  21:00
Alin Trăşculescu a cerut 150.000 de euro pentru contracte cu statul. Şeful PDL Vrancea a fost săltat de DNA

DNA şi ANI au deschis dosare pentru candidaţii certaţi cu legea, care se bat pentru un loc de senator sau deputat pe 9 decembrie. Alin Trăşculescu, şeful PDL Vrancea, a fost reţinut de DNA după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce se pregătea să ia mită 50.000 de euro, pentru a intermedia contracte cu statul. Alţi trei candidaţi, actuali miniştri în Guvernul Ponta, au dosare deschise de ANI pentru incompatibilitate sau conflict de interese.

Alin Trăşculescu, deputat PDL,candidat pentru un nou mandat în Colegiul 5 din Vrancea, a fost arestat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant delict, sâmbătă noapte, în timp ce primea 50.000 de euro de la un om de afaceri, cel care l-a  şi denunţat pe democrat-liberal. Deputatul ar fi promis că va intermedia  realizarea unor contracte pe achiziţii publice, dar promitea şi intervenţii la Elena Udrea, la Ministerul Turismului. Potrivit DNA, Trăşculescu a  pretins de la denunţător, printr-un intermediar care este şi el inculpat în dosar, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să îi remită lui sumele solicitate. Deputatul a fost acuzat de trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, fals în documente. Avocatul lui Trăşculescu a precizat că a făcut deja o plângere împotriva reţinerii deputatului, susţinând că măsura reţinerii este nejustificată şi că deputatul nu şi-a însuşit nici o sumă de bani. Potrivit DNA, Trăşculescu era sub observaţie de circa 2 ani.

 Blaga: Va fi exclus din partid dacă e arestat

Chiar dacă are imunitate parlamentară, procedura prevede ca, în cazul unui flagrant, demnitarii să poată fi reţinuţi în arest, fără să fie nevoie de acordul de ridicare a imunităţii parlamentare. Ministerul Justiţiei a precizat, într-un comunicat, că Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost informat despre reţinerea lui Trăşculescu. Zgonea a declarat că luni, la ora 13.00, se va discuta cazul lui Trăşculescu, potrivit procedurilor. Astfel, în momentul în care primeşte solicitarea de la DNA trebuie să convoace Biroul Permanent. Acesta va trimite solicitarea către Comisia juridică, for care are cinci zile la dispoziţie pentru a elabora un raport. În final, plenul Parlamentului va decide dacă i se va ridica imunitatea parlamentară. În schimb, Vasile Blaga a avut o poziţie fermă, spunând că dacă acuzaţiile se vor confirma, iar Trăşculescu va fi arestat, atunci partidul îl va exclude.

Tatăl lui Trăşculescu:  Sunt stupefiat

Omul de afaceri Silviu Trăşculescu, tatăl deputatului PDL reţinut duminică de procurorii DNA, a declarat că este „stupefiat“ de ceea ce s-a întâmplat cu fiul său, întrucât acesta abia făcea faţă cheltuielilor curente: „Sunt bulversat de ceea ce văd la televizor. Am aflat în această dimineaţă de ceea ce s-a întâmplat. Nici acum nu îmi vine să cred acest lucru. Nu cred că Alin a pus mâna pe banii aceştia, el abia reuşea să facă faţă nevoilor curente. Când am aflat, am rămas stupefiat. Nu voi merge la Bucureşti, va merge fratele lui Alin. Sper ca după cele 24 de ore să fie eliberat pentru că nu sunt probe concrete împotriva sa“, a declarat pentru Agerpres Silviu Trăşculescu. 

Minştri, candidaţi şi incompatibili. Trei „grei” ai USL strânşi cu uşade ANI

Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, şi Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, au fost acuzaţi de către Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, averi nejustificate, respectiv conflict de interese.

Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educaţiei în perioada mai-iunie, este acuzat de ANI de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, întrucât el  ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. În replică, Pop a declarat vineri că tot ceea ce a făcut e absolut legal, şi că va contesta în instanţă acuzaţiile aduse.

 Silaghi nu îşi poate  justifica 46.000 de euro din declaraţia de avere, iar Hellvig a fost acuzat că a mai deţinut pe lângă funcţia de ministru şi funcţia de director la o firmă. Ovidiu Silaghi a declarat vineri că a pus la dispoziţia ANI documente privind modul în care au circulat banii şi că nu are nici o vulnerabilitate în campaniaelectorală.

Primul-ministru a precizat că, dacă acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei în cauză nu vor mai face parte din echipa guvernamentală.

Politica de tarabă. PP-DD: 75.000 de euro candidatura

Fostul şef al PP-DD Bistriţa-Năsăud, Octavian Seciu, este acuzat de procurorul DNA Ioan Irimie că i-a cerut omului de afaceri Lucian Adrian Ungur suma de 75.000 euro pentru un loc de parlamentar pe listele partidului lui Dan Diaconescu. Din această sumă, procurorii susţin că 35.000 euro reprezentau mită pentru ca omul de afaceri să fie reprimit în partid după ce PP-DD i-a retras sprijinul politic. Procurorul Ioan Irimie susţine în cererea de arestare preventivă că Octavian Seciu este vinovat de „corupţie politică“. DNA a cerut arestarea preventivă a liderului PP-DD, dar judecătorii au respins cererea, Octavian Seciu fiind acum cercetat în libertate, informează Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz