2020-08-13 06:35

Ambasadorul SUA s-a pozat ținând steagul secuiesc. Klemm girează ambițiile separatiste ale secuilor

 |  19:18
Ambasadorul SUA s-a pozat ținând steagul secuiesc. Klemm girează ambițiile separatiste ale secuilor

Nu a trecut mult timp de când ambasadorul american de la Chișinău a dat cu bâta în baltă, spunând că unirea României cu R. Moldova nu este bună și că fiecare dintre cele două țări are propria istorie, nicidecum una comună. Exact în ziua în care se împlineau cinci ani de la semnarea Parteneriatului strategic România-SUA și președintele Iohannis saluta evenimentul, iată că ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ales să meargă în Harghita și Covasna unde a acceptat să se fotografieze cu steagul secuilor. Gestul său a dat prilej extremiștilor, atât tromâni, cât și secui, să vocifereze. De-al de Gheorghe Funar, pe care nu îl mai bagă nimeni în seamă sau Bogdan Diaconu de la mai nou înființatul PRU au prins ocazia să își etaleze discursul naționalist, la fel și reprezentanții secuilor, stârnind sensibilitățile românilor, dar și ambițiile separatiștilor din Covasna și Harghita.

Ar fi interesant să aflăm de la Ambasadorul Klemm ce părere ar avea dacă o primărie din SUA nu ar arbora steagul american ci un altul. Primarul Antal refuză să pună tricolorul pe clădirea Primăriei Sfântu Gheorghe invocând faptul că nu ar fi prevăzută cu un suport în acest sens. Pe 8 septembrie, când s-a sărbătorit eliberarea orașului de către trupele române, în Al Doilea Război Mondial, Antal a acceptat să pună steagul românesc „temporar” pe clădire.

Primarul cel viteaz

Primarul maghiar a postat pe profilul său de Facebook fotografia în care apare și Klemm ținând împreună steagul secuiesc și a scris că i-a făcut ambasadorului „cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască”: „Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”.

„Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărțuiți pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte județe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citați zi de zi în instanțe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunță în mod permanent și chiar ieri am primit o somație să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripționată acum o sută de ani? I-am spus domnului Ambasador că justiția independentă română mă va obliga să îndepărtez inscripția maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar îmi aplică amendă contravențională de 150 de euro pe zi. Este asta democrație privind din SUA?”, a scris Antal pe Facebook, adăugând că l-a întrebat pe Klemm „cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor”. El mai spune că i-a adus la cunoștință ambasadorului că există un proiect de regionalizare „prin care se scot din mâinile comunității maghiare autoritățile locale și se dorește asimilarea maghiarilor din Ținutul Secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari”. „În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceaușescu ca județul Covasna să fie desființat și asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, așa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem și nu vom face nici un compromis”, încheie primarul mesajul.

MAE: există sensibilități

Ministerul Afacerilor Externe al României a precizat miercuri că a avut o discuție cu Ambasada SUA la București în care a transmis faptul că „Asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi”.

MAE mai spune că vizita ambasadorului în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de documetare la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale. „Suntem convinşi că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităţilor din România în ceea ce priveşte drepturile de care se bucură persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie”, potrivit sursei citate.

Klem este „confuz”

La conferința de presă de la finalul vizitei, Hans Klemm a declarat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu oficialitățile locale, conducerea Consiliului Județean și Primăriei Sfântu Gheorghe, pe de o parte, și conducerea Prefecturii Covasna, pe de altă parte, este „confuz” în ce privește problemele minorității maghiare, deoarece pozițiile au fost diametral opuse, iar în concluzie a spus că trebuie să mai studieze situația.

Nu e prima dată când Klemm merge în Covasna. Prima dată a fost în ianuarie, când a vizitat câteva localități cu o populație numeroasă de etnie romă.

Acum a fost invitat de autoritățile locale și a declarat că a obținut informații legate de viața economică și socială a zonei. El a mai menționat că rolul său, ca ambasador, este de a strânge relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii, de a promova prosperitatea economică și democrația, și a subliniat că printre valorile democratice se numără respectul față de minorități, libertatea religiei, libertatea presei, libertatea de exprimare și altele asemenea.

Răspunsul Ambasadei SUA

După reacțiile critice apărute în urma publicării fotografiei lui Klemm cu steagul secuiesc, Ambasada SUA la Bucureşti a precizat miercuri că acesta este reprezentantul SUA în „întreaga Românie” şi că ţara sa sprijină consolidarea instituţiilor democratice prin participarea tuturor segmentelor societăţii. „Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti", a precizat Ambasada SUA la solicitarea Mediafax.

De asemenea, Ambasada SUA a menţionat că Statele Unite, în calitate de aliat şi partener strategic al României SUA, "sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz