2020-01-25 12:44

Amnistia tuturor bugetarilor. Toamna se numără cadourile, abia apoi și voturile

 |  21:01
Amnistia tuturor bugetarilor. Toamna se numără cadourile, abia apoi și voturile

Amnistia fiscală crește cu cât se apropie alegerile, după ce Senatul a hotărât să extindă la toți bugetarii măsurile care se refereau inițial numai la angajații din învățământ și conform cărora aceștia nu vor mai trebui să restituie veniturile declarate ca ilegale în urma verificărilor instituțiilor de control, printre care Curtea de Conturi.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost prezentă la dezbateri și, în numele Executivului, a susţinut propunerea legislativă, pe care o consideră drept o reparaţie pentru bugetari.

„Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă şi ia măsuri pentru repararea nedreptăţilor făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăţilor făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi altor categorii de bugetari. De aceea, Guvernul susţine raportul pe care l-a întocmit Comisia pentru muncă”, a afirmat Plumb, dar s-a ferit să dea explicații privind sumele necesare și impactul asupra bugetului.

PNL: Probleme de constituționalitate

La început, senatorul Liviu Pop (PSD) a propus un act normativ prin care ar fi urmat să fie scutiți de restituirea unor sume necuvenite profesorii din trei localități aflate în județul Hunedoara. Dar, când a fost să fie promulgată, președintele Traian Băsescu a trimis legea înapoi la Parlament pentru că a considerat-o a fi discriminatorie față de restul personalului didactic din țară, având în vedere că se referea doar la persoane din câteva localități.

Apoi Comisia de muncă a modificat aplicarea la tot învățământul, pentru ca, iată, la final, să se extindă la toți bugetarii.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a tras atenția asupra faptului că modificarea propunerii legislative ar putea avea probleme de constituţionalitate.

Până la urmă, proiectul a fost aprobat de plenul Senatului cu 122 de voturi pentru şi două abţineri. Urmează dezbaterea acestuia în Camera Deputaților, acestui for revenindu-i decizia finală.

Cine beneficiază de lege

În forma adoptată, cu amendamentul formulat de Comisia de muncă, actul normativ are aplicabilitate pentru „personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare”.

Prin această lege se se stabilește că bugetarii nu vor mai plăti sumele din „venituri de natură salarială”, pe care ar fi trebuit să le restituie „ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine