2019-10-14 23:40

„Apăi, de unde să ştiu eu, pe mine nu m-a întrebat nimeni”. Cum comentează parlamentarii amânarea aderării la spaţiul Schengen

 |  19:20
„Apăi, de unde să ştiu eu, pe mine nu m-a întrebat nimeni”. Cum comentează parlamentarii amânarea aderării la spaţiul Schengen

Parlamentarii chestionaţi de „Puterea” au avut problemeîn a explica cu ce îi afectează pe români amânarea intrării ţării în spaţiulSchengen. Cu toate acestea, ei ştiu că principalul vinovat este preşedinteleTraian Băsescu.

Marin Almăjanu, deputat PNL: „Această decizie de amânarea aderării României la spaţiul Schengen nu-i afectează, ce-i drept, pe ceisăraci. Aceştia nu au bani nici să meargă până în oraş, să îşi vizitezenepoţii. Există totuşi un segment al acestei ţări care este însă afectat deaceastă decizie. Este în totalitate eşecul preşedintelui Traian Băsescu, de celpuţin doi ani el conduce ţara. Dacă până acum se plângea de Tăriceanu şi PNL,că ei au încurcat totul în ţara asta, acum nu mai are ce să zică. Are totul pemână şi cred că este momentul să-şi asume răspunderea eşecului la aderarea în spaţiulSchengen”.

Barna Maria Eugenia, deputat UNPR: „Apăi... de unde săştiu eu ce înseamnă... pe mine nu m-a întrebat nimeni şi nici nu m-am gândit laasta foarte mult. Cetăţenii din colegiu sunt mai mult preocupaţi de traiul dezi cu zi, de tăierea salariilor, de micşorarea pensiilor, de preţurile crescutela alimente. Pentru noi, ca ţară, e destul de dificil. Eu am înţeles căproblema principală a fost situaţia romilor din Franţa, deoarece fondurileeuropene care s-au distribuit spre rezolvarea acestei probleme nu au făcut marelucru. Din punct de vedere politic, este mai complex. Chiar dacă România afăcut eforturi în domeniul diplomatic, Franţa şi Germania s-au opus de multaderării ţării noastre la Schengen. Această decizie se datorează mai multconceptelor pe care le au aceste două ţări referitor la imigranţi, în specialGermania”.

Ţîmpău Radu Bogdan, deputat PNL: „Toţi cetăţenii acesteiţări sunt afectaţi de această decizie. Fiecare dintre noi aşteptam să fimcetăţeni cu drepturi egale în Europa, dar în acest moment, dreptul de muncă încadrul Uniunii Europene a fost amânat, la fel şi cel de călătorii libere. Acestaeste exclusiv un eşec al lui Traian Băsescu, însă observ că nu îşi asumă nici unuldintre eşecurile proastei lor guvernări”.

Pâslaru Florin, deputat PSD: „Răspunsul meu e simplu şivorbesc în calitate de cetăţean. Orice om, fie el de rând sau nu, este afectatde această decizie. Cel mai simplu exemplu este că pleci în Europa şi toatălumea ştie că nu faci parte din familia europeană, nu te-ai integrat în clasabună a Europei. Te duci cu maşina în Ungaria, de exemplu, iar la graniţă tecontrolează în continuare. Toată lumea ştie că România şi Bulgaria nu suntvăzute în Europa nici măcar ca ţările sărace ale Uniunii. Iar din punct devedere politic, această decizie a fost luată numai din cauză că ţara noastrăeste condusă de un personaj, întâmplător intitulat Băsescu, care nu estepreşedintele României, ci preşedintele unui grup de interese. Vinovat totaleste Băsescu împreună cu ministrul de externe, care mă mir că până la aceastăoră nu a ieşit cu demisia”.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a precizat că aderarea laspaţiul Schengen ar înseamna pentru România schimburi comerciale în monedă euroşi trecerea treptat a ţării noastre la moneda euro. “Românii vor fi plătiţi deasemenea în euro şi ţara noastră ar face corp comun cu Europa”, a mai arătatFenechiu. El a adăugat că după aderarea la spaţiul Schengen ţara noastră vadeveni “un incubator de creiere” pentru Europa, iar în România se vor dezvoltatoate căile de comunicare de la aeroporturi până la autostrăzi. “Gândiţi-vă laun copil deştept pe care părinţii îl ţin din scurt. România, la fel ca şi copilul, trebuie să sesupună unor reguli, iar aderarea îi va prinde bine, UE ne dă bani obligându-nesă facem ceva cu ei”, a mai spus Fenechiu.

Vasile Popeangă, deputat PSD, a primit câtevatelefoane de la trei-patru alegători din colegiul său care ies mai des dinţară, alarmaţi că prin neaderarea României la Schenghen o să le fie mai greu săplece în străinătate. “Ei consideră că dacă România aderă nu li se mai cerdocumente la ieşirea din ţară. Asta e percepţia lor. Eu le-am explicat că nueste chiar aşa. Săptămâna viitoare o să am o întâlnire cu ei, până atunci mădocumentez şi eu foarte bine şi le voi explica care este efectul asupra lor. Nueste foarte uşor de explicat, mai ales că sunt sunt probleme atât tehnice, câtşi politice”, a mai menţionat deputatul social-democrat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-05-16

Mai multe imagini:
'Apăi, de unde să ştiu eu, pe mine nu m-a întrebat nimeni”. Cum comentează parlamentarii amânarea aderării la spaţiul Schengen
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray