2020-07-07 18:06

Apelul „Referendumul”, amânat două luni. Dragnea merge liniștit la congresul PSD, să fie înscăunat președinte al partidului

 |  21:01
Apelul „Referendumul”, amânat două luni. Dragnea merge liniștit la congresul PSD, să fie înscăunat președinte al partidului

Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a avut noroc, luni, la primul termen de judecată a apelului cerut de DNA în Dosarul „Referendumul”: completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis o amânare de două luni, după ce mai mult de jumătate dintre cei peste 70 de inculpați au invocat faptul că nu și-au angajat apărător. A picat numai bine pentru condamnatul care speră că apelul îi va face dreptate, pentru că peste două săptămâni va fi ales oficial în funcția de președinte al partidului său și ar fi fost mult mai complicat dacă până în ziua votului ar fi primit vreo condamnare definitivă.

Liviu Dragnea și alți 74 de inculpați au fost trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea Referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Completul de trei judecători al ÎCCJ i-a condamnat pe o parte din ei la închisoare cu suspendare, pe alții i-a achitat. Dragnea a primit un an de pușcărie, dar cu suspendare. Dar chiar dacă toți cei acuzați clamează că sunt nevinovați, Direcția Națională Anticorupție este cea care a făcut apel, considerând că instanța a fost prea blândă și cei învinuiți ar trebui să primească pedepse mai mari, cu executare.

Numai în fața instanței

La ieșirea de la proces, Dragnea a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor legate de proces susținând că va face declarații pe acest subiect numai în fața judecătorilor ÎCCJ. „În faţa completului voi spune şi părerea despre ce a spus DNA, şi alte lucruri", a spus Dragnea. Nu a răspuns nici când jurnaliștii l-au întrebat dacă, după ce va fi votat președinte al PSD cu acte în regulă, în cazul în care ar rămâne în vigoare condamnarea sa, are de gând să demisioneze din funcțiile deținute.

Pregătirea apărării

La termenul de luni, instanţa le-a cerut inculpaţilor să precizeze dacă vor să își înnoiască declarația la apel dacă doresc să dea o nouă declaraţie în faza de apel. Liviu Dragnea şi unii dintre inculpaţi au informat completul că vor da declarații noi și vor fi audiați la termenele viitoare. De asemenea, judecătorii au stabilit că până pe 10 noiembrie să fie depuse eventualele înscrisuri, apeluri sau documente pentru a le studia. DNA a fost de acord cu amânarea procesului. Noul termen de judecată este 23 noiembrie. Magistrații ÎCCJ au motivat amânarea pe o perioadă atât de lungă pentru ca zecile de inculpați să aibă timp să își pregătească apărarea.

Completul de judecată este condus chiar de Livia Stanciu, preşedintele ICCJ, alături de care mai sunt patru femei judecătoare: Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglindea şi Maria Francisca Vasile.

Victor e convins de Liviu

Între timp, drumul spre alegerea lui Liviu Dragnea ca președinte oficial al PSD continuă lin. Chiar și premierul Victor Ponta a declarat, luni, că îl susține: „Da, îl votez, m-a convins. N-aveam nici o îndoială. E foarte bine că Liviu candidează, cu siguranță va fi ales și va avea tot sprijinul meu, așa cum și eu am avut sprijinul cinci ani și jumătate de mandat. (...) Noua conducere va avea tot sprijinul meu și din calitatea de membru de partid, și din calitatea de prim-ministru”.

Defăimarea, într-o lege a toleranței

La Parlament, Liviu Dragnea a declarat, luni, că a depus proiectul de lege privind defăimarea socială. El a precizat că este o „lege a toleranței” și românii din Diaspora o să îl poată solicita spre a fi adoptat în țările unde se află. Dragnea spune că „unii așa-ziși specialiști” și-au dat cu părerea fără să citească proiectul său, iar „alții, radicali și cu accente xenofobe” se opun inițiativei sale.

Șeful PSD a mai criticat și proiectul depus de Marius Manolache, colegul său de partid, prin care acesta cere desființarea completului cu cinci judecători al ÎCCJ și posibilitatea ca apelul la Înalta curte să se facă numai în favoarea inculpaților. „Nu susţinem un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul nostru de vedere şi al meu, personal, nici o logică juridică. (...) Regret foarte mult că a apărut o asemenea iniţiativă legislativă”, a spus Dragnea, precizând că Manolache nu s-a consultat cu nimeni în partid.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz