2020-02-26 19:38

Aproximativ 100 de persoane evacuate din cauza incendiilor din Portugalia

 |  15:58
Aproximativ 100 de persoane evacuate din cauza incendiilor din Portugalia

Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate, joi, dintr-un sat de munte situat în parcul naţional Peneda-Gerês, în nordul Portugaliei, unde trei incendii erau în continuare active în cursul serii, potrivit informaţiilor oferite de Protecţia Civilă.

În jurul orei 14.00 GMT (17.00 ora României), echipele desalvare au evacuat 85 de adulţi şi 11 copii din satul Vilar deSoente, în apropiere de Arcos de Valdevez (nord-vest), a anunţatautoritatea naţională pentru Protecţie Civilă pe pagina sa deInternet.

"Nicio casă nu a fost arsă, iar satul nu mai este în pericol", aprecizat în cursul serii un oficial din cadrul Protecţiei Civileregionale, Antonio Antunes, adăugând că persoanele evacuatear trebui să se poată întoarce la locuinţele lor în următoareleore.

La începutul după-amiezii, pompierii prezenţi în această zonă cuacces dificil au primit sprijinul a două avioane Canadair francezeîn cadrul sistemului de întrajutorare al UE.

La ora 19.00 GMT (22.00 ora României), 18 incendii erau încontinuare considerate "semnificative" de către Protecţia Civilă peîntreg teritoriul portughez.

În parcul Peneda-Gerês, singura zonă naturală clasificată dreptparc naţional în Portugalia, circa 250 de pompieri încercau săcircumscrie trei incendii, care ardeau de 48 de ore.

Mai la sud, în parcul natural Serra da Estrela, un alt focar aprogresat în ultimele 36 de ore, mobilizând 145 de pompieri.

Acest incendiu a obligat la modificarea, joi, a parcursuluietapei a şaptea a Turului ciclist al Portugaliei, care a fostscurtată cu circa 40 de kilometri.

Premierul Jose Socrates şi preşedintele Anibal Cavaco Silva audecis să îşi întrerupă vacanţa pentru a se deplasa, vineri, lacomandamentul naţional al operaţiunilor de salvare, la periferiaLisabonei.

Începând din iulie, Portugalia se confruntă cu un val deincendii alimentate de căldură. Aceste focare, care pânăîn prezent au ocolit zonele locuite, au provocat moartea a doipompieri în această săptămână, dintre care o tânără în vârstă de 21ani.

Joi, ministrul de Interne Rui Pereira a recunoscut că 2010 este"un an foarte dificil" în ceea ce priveşte numărul focarelorînregistrate (peste 400 pe zi începând din 6 august).

El a subliniat totuşi că suprafaţa arsă de la începutul anuluieste "inferioară mediei din ultimii zece ani".

Potrivit Autorităţii Naţionale a Pădurilor, flăcările audistrus 19.346 de hectare de pădure şi vegetaţie din ianuarie şipână la sfârşitul lui iulie.

Anul trecut, au ars peste 86.000 de hectare, o cifră inferioarăcelei din 2005, când incendiile au distrus 338.000 de hectare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine