2019-10-16 20:14

Asumare cu forţa, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale

 |  20:21
Asumare cu forţa, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale

Ceea ce s-a întâmplat marţi în plenul comun alParlamentului depăşeşte cu mult circul şi scandalurile din perioada CPUN şi a“Parlamentului ruşinii” din anii 1992-1996. Cei de la Putere au forţat şi aureuşit continuarea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului pe Legeaeducaţiei, deşi o decizie a CCR o declarase neconstituţională.

Situaţie fără precedent marţi într-o şedinţă de plen comun.Deşi pe ordinea de zi figurau doar angajările răspunderii Guvernului pe legilesalarizării, s-a ajuns, prin forţarea regulamentelor, să se treacă pe ordineade zi şi continuarea procedurilor pe Legea educaţiei naţionale. Practic,majoritarii (PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile) au încercat să forţeze Opoziţiasă depună moţiune de cenzură pe angajarea răspunderii pe Legea educaţiei. CumPSD a părăsit sala, şi parlamentarii PNL şi-au retras pe rând semnăturile petextul moţiunii, pentru a nu gira o procedură neconstituţională, preşedinta de şedinţă,Roberta Anastase, a decretat, imediat după ce numărul de semnături a scăzut subcel limită, că se consideră că “moţiunea de cenzură nu mai există şi Legeaeducaţiei este adoptată”. Atât PNL, cât şi PSD au anunţat că vor sesiza CurteaConstituţională privind neconstituţionalitatea procedurii şi, evident, unelearticole ale legii, pe fond.

Timp de aproape două ore, cele două tabere, Puterea şiOpoziţia, s-au acuzat reciproc de nerespectarea unor decizii ale CCR. Cea maidură intervenţie a avut-o liberalul Ludovic Orban, care a afirmat că „astăzi(ieri - n.a.) s-a dat o lovitură de stat în Parlament”. Aproape toţi liberaliicare au trecut pe la microfon au lansat avertismente severe UDMR, considerândcă se află la baza forţării regulamentelor pentru a se adopta Legea educaţieiîn varianta care îi este favorabilă, şi au fost chiar şi voci care susţineau căse impune revizuirea accederii în Parlament a minorităţilor naţionale.

În absenţa Opoziţiei şi într-o atmosferă de plictisealătotală, premierul Emil Boc a îndeplinit ulterior formalitatea angajăriirăspunderii Guvernului pe legea cadru a salarizării unice şi o pe legea careva opera în 2011. Din discursul premierului a rezultat că 2011 va fi unan foarte bun pentru economia României.

Deciziile CCR invocate de taberele aflate în conflict

Decizia 1.431 din 3 noiembrie 2010 (invocată de Opoziţie)

CCR constată că angajarea răspunderii de către Guvern înfaţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului,în temeiul art. 114 alin. (1) din Constituţie, asupra proiectului Legiieducaţiei naţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridicde natură constituţională între Guvernşi Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferarela Senat, în calitate de Cameră decizională. Definitivă şi generalobligatorie.

Decizia1.525 din 24 noiembrie 2010 (invocată de Putere)

CCRconstată că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şiParlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzurădepusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nupoate fi oprită. Definitivă şi general obligatorie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray