2020-02-16 21:47

Attila Cseke îi cere primarului Oprescu să demită conducerea maternităţii

 |  19:03
Attila Cseke îi cere primarului Oprescu să demită conducerea maternităţii

Ministrul sănătăţii,Attila Cseke, a anunţat, în cadrul conferinţei de presă de la sediulGuvernului, că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sădestituie întreaga echipă managerială a Maternităţii Giuleşti. El a arătat căspitalul se află în administrarea Primăriei Generale a Capitalei şi că vatransmite primarului şi o scrisoare oficială în care va solicita destituireaechipei manageriale a Maternităţii Giuleşti.

"Cer înmod oficial primarului municipiului Bucureşti să destituie întreaga echipămanagerială de la Maternitatea Giuleşti, din cauza deficienţelor care au fostconstatate până acum din datele preliminare care reies din ancheta care este încurs de desfăşurare. Din 2008, maternitatea se află în administrarea şi submanagementul Primăriei Bucureşti. Din punctul de vedere al managementuluiacestei unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii, de doi ani, nu exercită nici oatribuţiune asupra spitalului respectiv. Singura posibilitate de analiză,sancţionare şi revocare a managementului acesteia aparţine municipiuluiBucureşti", a spus Cseke.

Iovici: Nuputem să-i demitem

În replică,viceprimarul general Victor Iovici a declarat, în cadrul unei intervenţiitelevizate, că acest lucru nu poate fi făcut de către primărie, întrucâtcontractul de manageriat al unităţii sanitare este încheiat cu MinisterulSănătăţii. "Domnul Oprescu a luat în calcul acestă variantă încă de marţi,dar e problema tehnică. Contractul de manageriat e între Ministerul Sănătăţiişi echipa managerială de la Maternitatea Giuleşti. Acel act e încă valabil, nuvăd cum putem să-l anulăm noi. Preluarea s-a făcut printr-un proiect-pilot înaprilie 2009. În faza a doua, noi trebuia să numim şi să scoatem la concursposturile manageriale, dar noi nu am trecut la faza a doua. Noi aşteptăm caechipa să îşi depună demisia de onoare", a spus Iovici.

Primarulgeneral: Preocuparea mea este să nu se mai repete aşa ceva

Primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri că, în opinia lui,"cine greşeşte trebuie să plătească", dar principala lui preocupareacum este ca "acest gen de situaţii să nu se repete". "Am luatîn calcul încă de marţisă cer demisia întregii conduceri a MaternităţiiGiuleşti. Consider că cine greşeşte trebuie să plătească, dar principala meapreocupare, ca primar general şi ca medic, este ca acest gen de situaţii să nuse mai repete", a afirmat edilul-şef, potrivit unui comunicat remis dereprezentanţii municipalităţii.

Despăgubiri de 5.000 de lei pentru fiecarecopil mort

Ministru sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat,ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organize la sediul Guvernului, că Executivula adoptat o hotărâre prin care familiile celor patru bebeluşi decedaţi în urmatragediei de la Maternitatea Giuleşti vor primi un ajutor de stat în valoare de5.000 de lei. De asemenea, familile celorlalţi şapte bebeluşi grav răniţi vorprimi ajutoare de stat în cuantul de 3.000 de lei. Hotărârea a fost adoptată încadrul şedinţei de ieri a Guvernului şi urmează să fie publicată în MonitorulOficial al României. Premierul Emil Boc a anunţat încă de acum două zile căfamiliile nou-născuţilor care au fost victimele accidentului de la MaternitateaGiuleşti vor primi ajutoare de urgenţă din partea Guvernului. Ministrul sănătăţiia precizat că acest ajutor de stat nu va putea, însă, niciodată să şteargădurerea pe care o resimt părinţii în cauză în aceste zile.

Copiii supravieţuitori, în stare gravă

Din cei 11 bebeluşi care se aflau, lamomentul tragediei, în salonul Secţiei de Terapie Intensivă a MaternităţiiGiuleşti, doar 7 au supravieţuit, însă starea acestora este extrem de critică,ei fiind internaţi, în prezent, la Spitalul Clinic “Grigore Alexandrescu”. Toţiau arsuri de până la 70% din suprafaţa corpului şi la căile respiratoriisuperioare. Primii trei bebeluşi care au decedat pe loc se aflau în afaraincubatoarelor, iar decesul lor s-a produs ca urmare a insuficienţei respiratoriicauzată de funingine. Un al patrulea bebeluş care a murit la “GrigoreAlexandrescu” suferea de o malformaţie congenitală a cordului.

Managerul Spitalului "GrigoreAlexandrescu", Dan Enescu, a declarat, ieri, că starea bebeluşilor care ausupravieţuit este staţionară, dar gravă şi că aceasta s-ar putea modifica înorice clipă, fiind vorba de copii cu greutate între unu şi două kilograme, cuarsuri pe 60-70% din corp, peste care se suprapun cele de căi respiratorii."Starea copiilor este staţionară, dar gravă. Au suferit un şoc foartegrav, iar pierderile de lichid sunt foarte mari, iar acestea trebuie compensatecontinuu", a spus Dan Enescu. El a menţionat că tratamentul copilului arseste foarte dificilă şi că acesta nu poate fi prescris pentru mai mult timp,întrucât de la o oră la alta pot apărea complicaţii.

Georgiana Bostan, mama unui bebeluş rănit înincendiul de la Maternitatea Giuleşti, a declarat, la rândul ei, că şi-avizitat copilul şi că acesta este în stare gravă, intubat, cu arsuri de gradeleI şi II pe mâini şi pe picioare.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie a precizat, ieri, că testele ADN cu privire la identificarea minorilordecedaţi vor fi finalizate în cursul zilei de astăzi, iar că, zilele următoare,vor sosi şi rezultatele genetice ale copiilor supravieţuitori.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-28

Mai multe imagini:
Attila Cseke îi cere primarului Oprescu să demită conducerea maternităţii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine