2019-10-16 02:55

UPDATE. Au început CONSULTĂRILE la Cotroceni pentru desemnarea noului PREMIER

 |  12:55
UPDATE. Au început CONSULTĂRILE la Cotroceni pentru desemnarea noului PREMIER

La ora 12.00 au început consultările de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu delegaţia PSD - ALDE, formată din Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu. Întâlnirea a durat doar 20 de minute.

UPDATE 13.51. Consultările dintre preşedintele Iohannis şi PNL au început. Din delagaţia PNL fac parte Ludovic Orban, preşedintele formaţiunii, şi Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Vlad Nistor şi Iulian Dumitrescu.

"Am prezentat poziţia PNL decisă în Biroul Executiv, pe care o voi repeta. PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai coincid cu cele formulate în 2016. De asemenea, l-am informat pe preşedinte că PNL îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să sprijine un guvern fără PSD", a declarat Orban.

"I-am prezentat preşedintelui în mod oficial şi direct propunerea noastră, în persoana doamnei Viorica Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată ca şi propunere", a declarat Dragnea, după consultările cu şeful statului. 

Ce a mai spus liderul PSD

"Am prezentat argumentele care ne-au determinat să o propunem, o experienţă bogată în Parlamentul European, câteva obiective ale doamnei pe care va trebui să le implementeze, dacă va avea şansa, în domeniul apărării, educaţiei, sănătăţii, măsurile fiscale prevăzute în program şi, de asemenea, calităţile umane pe care le are doamna Dăncilă: este o doamnă neconflictuală, în permanenţă dedicată dialogului, care a avut relaţii foarte bune cu toţi colegii, abordarea dumneaei în ceea ce priveşte comunicarea, modul cum vede relaţionarea cu membrii Guvernului, cu preşedintele României - corectă şi productivă. De asemenea, dorinţa de a recupera anumite întârzieri în acţiunile care trebuie realizate pentru Centenarul Marii Uniri."

"Preşedintele României a lua act, ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie, să avem un guvern cât mai repede, va lua o decizie, nu ştim dacă astăzi sau mâine, după ce va analiza şi celelalte propuneri. Noi sperăm să accepte propunerea Viorica Dăncilă, suntem dispuşi să convocăm sesiune extraordinară pentru a începe votul şi audierea miniştrilor."

"Dacă se va gândi să o accepte, aşa a făcut mereu preşedintele, probabil va avea o discuţie cu doamna Dăncilă pentru a discuta personal şi a-i adresa întrebările pe care le are domnia sa."

"Avem speranţa că sunt suficiente argumente ca preşedintele să o accepte pe doamna Dăncilă. În continuare vă spun că şi noi suntem îndreptaţi către stabilitate. Nu avem niciun motiv real să credem că preşedintele o va respinge pe doamna Dăncilă şi atunci nu discutăm de alte planuri."

"Doamna Dăncilă vorbeşte engleză şi franceză. Când am făcut aceste declaraţii nu credeam că va mai fi cazul să avem consultări la Cotroceni pe această temă, dar viaţa bate filmul. Era incorect din partea mea să nu vin să prezint eu personal propunerea preşedintelui României."

"Ne exprimăm speranţa că preşedintele României o va accepta pe doamna Viorica Dăncilă, dar sigur va conta foarte mult discuţia directă. Până la urmă, responsabilitatea este comună."

"Am avut o discuţie cu domnul Kelemen Hunor imediat după CEx, i-am spus de doamna Dăncilă, care sunt motivele pentru care am luat această decizie, l-am asigurat că, dacă o vor susţine, va fi o relaţie deschisă între guvern şi UDMR, că dacă preşedintele o va accepta va fi o întâlnire, aşa cum a fost de fiecare dată, între noi, doamna Dăncilă şi grupul UDMR."

"A spus că nu au nimic împotriva doamnei Dăncilă, un argument ca să nu o susţină, faptul că nu au avut din start niciun motiv de respingere pentru noi este un lucru important."

Alături de şeful statului, la consultări participă consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Dana Bârsan. Social-democraţii au nominalizat-o, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de marţi, pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru. După consultările cu PSD-ALDE, şeful statului se va întâlni cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. 

Coaliţia PSD-ALDE o susţine pe eurodeputata PSD Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier al României, după demisia lui Mihai Tudose. Partidele din opoziţie, PNL şi USR vor alegeri anticipate, în vreme ce PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, a susţinut că Iohannis ar trebui să desemneze un premier din opoziţie.

Programul pe ore al consultărilor, anunţat de Administraţia Prezidenţială:

12:00

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)

13:00

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Partidul Naţional Liberal (PNL)

14:00

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Uniunea Salvaţi România (USR)

14:30

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Partidul Mişcarea Populară (PMP)

15:00

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

15:30

Consultări cu partidele şi formaţiunile politice - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-17

In legatura cu acest articol...

Mihai Fifor, primele DECIZII ca premier interimar

Băsescu, APEL către Iohannis: ”JUCAȚI, domnule Președinte. Cred că MERITĂ”

ALDE susține propunerea PSD, dar nu e încântată de REMANIERE

Orban vrea ANTICIPATE: PNL e pregătit să îşi asume GUVERNAREA

Ce spune Olguţa Vasilescu despre nominalizarea Vioricăi DĂNCILĂ pentru funcţia de PREMIER
Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
17 Ian 2018

daca presedintele Johannis mai pune vreun preier de la MAFIA-COcINA PSD inseamna ca e sinucigas ...VREM ANTICIpaTE...JOS MAFIA PSDvotata de 3milioane de spalati pe creier
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray