2020-07-09 05:56

Augustin Zegrean face LUMINĂ. Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă DUPĂ moțiune

 |  22:00
Augustin Zegrean face LUMINĂ. Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă DUPĂ moțiune

Guvernul poate fi demis doar prin moțiune de cenzură, potrivit Constituției, și nu există nicio altă variantă constituțională, spune fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, citat de Hotnews. În cazul în care moțiunea de cenzură pică, Viorica Dăncilă poate merge oricând în Parlament pentru validarea unei noi formule de guvern după schimbarea structurii politice.

PRIMUL SCENARIU

În cazul în care moțiunea de cenzură a opoziției trece, atunci lucrurile sunt clare, potrivit Constituției: Cabinetul Dăncilă este demis și încep demersurile pentru formarea unui nou guvern.

Preşedintele cheamă la consultări partidele parlamentare, care fac propuneri pentru un nou premier. După ce preşedintele anunţă propunerea de premier, acesta are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul propus.

Dacă moțiunea de cenzură trece, Cabinetul Dăncilă ar fi al patrulea guvern demis astfel, după Guvernul Boc 2 (în 2009), Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (2012) și Guvernul Grindeanu (în 2017). Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul Vioricăi Dăncilă să fie demis, sunt necesare voturile a 233 de parlamentari.

"Dacă moțiunea de cenzură va trece, de mâine vom avea un guvern interimar care asigură conducerea administrativă a țării până la formarea unui nou cabinet. De mâine, totul va fi în mâna președintelui", spune fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

AL DOILEA SCENARIU

În cazul în care moțiunea de cenzură nu este adoptată, Guvernul Dăncilă rămâne în funcție chiar dacă Parlamentul nu îi aprobă noua structură guvernamentală și indiferent de momentul în care Viorica Dăncilă merge să ceară votul senatorilor și deputaților, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.

"Guvernul nu pică decât prin moțiune de cenzură sau dacă își dă demisia. Acestea sunt variantele constituționale, iar în afara acestora nu există discuții. Președintele era obligat prin decizia Curții Constituționale să numească de îndată miniștrii interimari propuși de Viorica Dăncilă.

La rândul său, Dăncilă trebuia să meargă în Parlament pentru un vot de încredere din a doua zi de la ieșirea ALDE de la guvernare, pentru că s-a schimbat compoziția politică a Guvernului. Nu a făcut-o și nu s-a întâmplat nimic, așa cum nu se va întâmpla nimic nici dacă trece termenul de 45 de zile. Avea 45 de zile de la momentul numirii interimarilor, interimari pe care însă Iohannis nu i-a numit, deci acest termen nu are nicio valoare.

Constituția nu prevede un termen anume în care Guvernul trebuie să meargă în Parlament dacă se schimbă structura politică. Nimeni nu s-a gândit că vom ajunge vreodată într-o astfel de situație imposibilă și stupidă", a explicat fostul președinte al CCR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz