2020-02-28 15:03

Autorităţile de la Bucureşti criticate de francezi

 |  17:15
Autorităţile de la Bucureşti criticate de francezi

România, Ungaria şi Bulgaria, mandatate deBruxelles să securizeze frontierele estice ale UE, şi-au încălcat misiunea,prin decizia de a acorda cetăţenie unui număr de circa cinci milioane demoldoveni, macedoneni, sârbi, ucraineni şi turci, pentru a obţine beneficiipolitice, scrie Le Figaro.

Aproximativ cincimilioane de moldoveni, macedoneni, sârbi, ucraineni şi turci au sau vor aveaposibilitatea de a obţine un paşaport european, istoria şi nedreptăţilepermiţându-le să meargă pe scurtături. Un cadou nesperat de pe urma căruialiderii ungari, români şi bulgari speră în secret să obţină beneficii politice,dar care nemulţumeşte vechile capitale europene, potrivit cotidianului francez.

Textul înacest sens, adoptat în 26 mai de Parlamentul ungar, cu susţinerea drepteipremierului Viktor Orban şi a extremei-drepte, seamănă cu o revanşă sau cu oprovocare, afirmă Le Figaro, precizând că Ungaria nua trecut niciodată cuadevărat pesteTratatul de la Trianon.

Legeaprivind dubla naţionalitate vizează3,5 milioane de persoane şi va intraîn vigoare în ianuarie 2011. Textul va oferi cheile de la El Dorado pentrucirca 300.000 de sârbi de orgine maghiară, stabiliţi în provincia autonomăVoievodina, şi pentru 150.000 de ucraineni,apreciază Le Figaro. Însămăsura ar putea şi să tensioneze situaţia cu alte două state membre UE, încondiţiile în care 1,4 milioane de maghiari trăiesc în România şi 520.000 înSlovacia, unde reprezintă 10% din populaţie.

Autorităţileslovace nu au apreciat demersul Budapestei, iar, în replică, Parlamentul de laBratislava a adoptat o lege care prevede că oricine va opta pentru cetăţenieungară o va pierde pe cea slovacă.

Acordarea cetăţeniei române poate duce ladezintegrarea Republicii Moldova

Prudente,autorităţile române nu vor să alimenteze tensiunile. Pe de o parte pentru căminoritatea maghiară din Transilvania visează, uneori cu voce tare, laautonomie. Iar pe de alta, pentru că şi Bucureştiul a decis să acorde cetăţenieromână locuitorilor din Republica Moldova care doresc acest lucru şicare îşi pot dovedi originea, potrivit ziarului francez.

"Legăturilede sânge ne obligă să îi susţinem", a declarat preşedintele român pentrua-şi justifica decizia.

Republica Moldova are oistorie complicată, afirmă Le Figaro. A fost înfiinţată de Stalin dintr-unteritoriu care aparţinea fostei URSS şi din Basarabia, care o fost o provincieromânească din 1918 până în 1940 şi apoi din 1941 până în 1944. O treime dinpopulaţia sa activă lucrează în străinătate, de cele mai multe oriilegal.

Deci,acordarea cetăţeniei române ar putea duce la dezintegrarea acestui stat fragil,afectat de o criză identitară ce ridică de mult timp semne de întrebare privindviabilitatea sa, avertizează Le Figaro.

Aproximativ120.000 de moldoveni au deja paşaport românesc, iar alţi 800.000 au depus ocerere. Mai mult, totul sugerează că cifra ar putea creşte. De altfel,Bucureştiul a deschis, cu bani europeni, două noiconsulatela Cahulşi Bălţi.

La fel vaUngaria, şi Bulgariaa facilitat procedurile de acordare a cetăţeniei pentru cei circa 2,5 milioanede etnici bulgari care trăiesc în străinătate. Aceştia sunt răspândiţi înUcraina, Republica Moldova,Albania,Grecia, dar mai ales în Macedoniaşi în Turcia.

Aproximativ1,4 milioane de macedoneni, adică trei sferturi din populaţie, ar puteabeneficia de un paşaport european.

Sofia vizează şi bulgariiislamizaţi în perioada ocupaţiei otomane. Această minoritate, ce numără 900.000de persoane înainte de căderea comunismului, a fost victima unei politici deasimilare forţată, ce a culminat la sfârşitul anilor '80. Circa 350.000 de bulgariislamizaţi s-au refugiat în Turcia şi ar putea deveni cetăţeni europeni înaintede o eventuală aderare a Ankarei, încheie Le Figaro.

Articolul aapărut la scurt timp după ce şi presa britanică a dezbătut tema paşapoartelorpe care România, Ungaria şi Bulgarialeacordă cetăţenilor din afara UE prin redobândirea cetăţeniei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine