2020-03-30 15:45

Aviz pozitiv pentru modificarea Constitutiei Republicii Moldova

 |  17:15
Aviz pozitiv pentru modificarea Constitutiei Republicii Moldova

În urmadeciziei Curţii, proiectul de modificare va putea fi supus dezbaterii în şedinţă plenarăîn Parlament. Membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, coaliţiacelor patru partide liberal-democrate aflată la guvernare, au hotărât ca referendumulsă se desfăşoare pe 5 septembrie. Atunci, cetăţenii vor trebui să răspundă la osingură întrebare, prin da sau nu: dacă doresc să aleagă prin vot directpreşedintele Republicii Moldova

Referendumul va fi valabil în cazul în care se vorprezenta la urne o treime dintre alegătorii trecuţi pe liste. Şeful statului vaputea fi ales prin vot direct dacă jumătate dintre cei care votează lareferendum vor dori acest lucru. Potrivit Codului Electoral, datareferendumului trebuie anunţată cu 60 de zile înainte de a avea loc. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, spune că magistraţii aulăsat posibilitatea deputaţilor să modifice Legea Supremă printr-un consens înParlament, pentru a evita cheltuielile necesare pentru organizarea referendumului.Totodată, după modificarea articolului 78, va fi necesară şi revizuirea altorarticole, în special a celor care ţin de atribuţiile preşedintelui republicii.

Publika.md notează că, din 1990, când a fost instituităfuncţia de preşedinte al Republicii Moldova, legislaţia privind alegerea şefuluistatului a fost modificată de câteva ori. Iniţial, preşedintele era ales prinvot direct, de către cetăţeni. Din 2000, după o reformă constituţională,Parlamentul desemnează şeful statului.Funcţia de preşedinte al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti afost instituită în 1990 de către Sovietul Suprem. Primul şef al statului astfelales pentru un un mandat de cinci ani a fost Mircea Snegur, în 1990. Un an maitârziu, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa, iar Snegur a fostreales.La 29 iulie 1994 a fost adoptată o nouă Constituţie, potrivit căreia duratamandatului preşedintelui a fost redusă de la cinci la patru ani. În anul 2000s-a decis ca şeful statului să fie ales prin vot secret, de către Parlament.Pentru aceasta este necesar votul a cel puţin 61 de deputaţi sau a trei cincimidin numărul de legislatori. Dacă procedura eşuează, este organizat alt tur descrutin la care participă primii doi clasaţi. În cazul în care nici unul nu întruneştenecesarul de voturi, preşedintele dizolvă Parlamentul, dar o singură dată într-unan. Alegerile au loc din nou în cel mult 30 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine