2019-10-20 20:12

Baconski în Wall Street Jurnal - Europa se îndreaptă spre diminuarea rolului ei geopolitic

 |  16:47
Baconski în Wall Street Jurnal - Europa se îndreaptă spre diminuarea rolului ei geopolitic

Ministrulde externe Teodor Baconschi susţine, într-un interviu acordat Wall StreetJurnal, măsurile de austeritate luate de guvernul român, motivând că statulasistenţial şi-a atins limitele şi trebuie creat ceva mai eficient. Mai mult,în plan de politică internaţională, el consideră că Europa se îndreaptă sprediminuarea rolului ei geopolitic şi cere NATO cooperarea cu Rusia în efortul dea o sustrage din logica războiului rece.

Şefuldiplomaţiei române spune că ţările UE trebuie să-şi respecte planurile de a-şireduce cheltuielile, în ciuda scăderii popularităţii, pentru că altfel, într-oeconomie globală competitivă, continentul riscă să piardă. "Trebuie sărecunoaştem că, pe termen lung, nu putem susţine toateprivilegiile"statului europeanpostbelic, generos în materie deprotecţie socială, a declarat Teodor Baconschi în cotidianul american. Dacănu-şi schimbă abordarea, "Europa se va îndrepta foarte repede către odiminuare a rolului săugeopolitic",a explicat Baconschi.

România- care după ani de creştere economică rapidă a căzut anul trecutîntr-oprofundă recesiune - s-a angajat într-o serie de reduceri majore decheltuieli, pentru a-şi micşora deficitul bugetar,arată Wall Street Journal,care aminteşte că, între altele, salariile din sectorul public au fost redusecu 25%. "Avem un proiect foarte ambiţios de reformă a întreguluistat", într-un efort de a introduce "o disciplină fiscală reală însistem", a declarat Teodor Baconschi.

Înceea ce priveşte temele de politică externă, cotidianul american menţionează căBaconschi cere NATO, organizaţie căreia România i s-a alăturat în 2004, săcoopereze cu Rusia, într-un efort de a îndepărta Moscova de mentalitateaRăzboiului Rece de împărţire a Europei în sfere de influenţă. În acelaşi timp,Baconschi cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray