2019-12-14 14:59

Banca Transilvania a preluat Volksbank

 |  18:04
Banca Transilvania a preluat Volksbank

Alina Oprea

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank România. Tranzacţia vizează achiziţia a 100% din titlurile băncii. Banca Transilvania şi Volksbank vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, ulterior urmând integrarea Volksbank, a anunţat Banca Transilvania. Tranzacţia a fost avizată marţi de către CA al Băncii Transilvania. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a explicat că detaliile tranzacţiei nu pot fi încă anunţate, întrucât anumiţi termeni pot suferi modificări până la finalizare. El a spus însă că detaliile vor fi totuşi anunţate la AGA din aprilie, chiar dacă până la acea dată nu se va semna contractul final. Ciorcilă a precizat că nu va fi nevoie de o majorare de capital, arătând că banca are lichiditate mare.

"Încorporarea Volksbank în cadrul BT va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale şi după solicitarea şi primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente", se precizează în comunicat.

Până la semnarea contractului final, ambele bănci vor funcţiona separat, iar Banca Transilvania nu va putea exercita controlul activităţii Volksbank.

"Azi-dimineaţă am semnat contractul de vânzare achiziţie. Începe un proces important. Este nevoie de notificări şi aprobări de la BNR şi Consiliul Concurenţei. În al doilea trimestru din 2015 vom avea închisă tranzacţia şi preluată banca. (...) Vrem să integrăm cât mai repede, dar depinde de aprobările necesare. Până la finele anului viitor vom închide total şi cu rebranding", a declarat Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania.

Tetik a arătat că banca îşi propune în continuare creşterea organică, având ca ţintă o cotă de piaţă de 15 %, de la 13% la cât va ajunge după preluarea Volksbank. El susţine că banca şi-a propus să ajungă pe locul doi în sistemul bancar, dar cota de piaţă după preluare o apropie chiar de prima poziţie.

La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anunţat că negociază preluarea pachetului integral de acţiuni la Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Tranzacţia, efectul crizei financiare

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung. În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2% la 34,04 miliarde de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray